Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НАЈАВИО други круг економских мера: Ко, шта и колико добија

0

Нови пакет мера подразумева исплату 60 одсто минималца на име подршке исплати зарада за запослене у малим и средњим предузећима, као и код предузетника, док ће за месец дана бити одложена наплата пореза и доприноса, саопштило је Министарство финансија.

Иако смо слушали да “нема пара” и да неће бити додатних издвајања за привреду, исти човек који је то изјављивао – председник Србије Александар Вучић – најавио је нови пакет мера подршке привреди.

Министарство финансија је данас саопштило да је “држава нашла начин да издвоји директна новчана средства за привреду и запослене“, а ево и кратког водича кроз “нови пакет мера”, док се чека да Влада формално дефинише све аспекте нове транше директне помоћи за привреднике.

Ко има право на уплату 60 одсто минималца?

Подршка у виду исплате у вредности 60 одсто минималца, на име подршке исплати зарада, намењена је малим и средњим предузећима, као и предузетницима који имају раднике.

Подсетимо да је у претходном пакету мера Влада Србије омогућила готово свима који послују у приватном сектору да користе мере подршке, осим коцкарницама и онима који се баве прометом нафте и нафтних деривата, што је наишло на бројне критике стручњака, који су упозоравали да би помоћ требало да буде усмерена само на најугроженије секторе.

За колико запослених ће бити исплаћена подршка за зараде?

Како је саопштило, Министарство финансија је “нашло простора да настави са мерама”, пошто је у претходна три месеца исплаћена помоћ у виду три минималне зараде за 1.050.000 запослених у 235.000 привредних субјеката.

“У наредна два месеца биће исплаћено још 60 одсто минималне зараде запосленима. Прва уплата ће у руке запослених стићи већ до 10. августа, док друга уплата следи у септембру. То је око 18 хиљада динара по запосленом за један месец, односно око 155 евра”, рекао је, како стоји у саопштењу, министар Синиша Мали.

Када је реч о претходном пакету мера, мање компаније имале су право на исплату целог минималца од 30.000 динара, а велике фирме које докажу да су претрпеле губитак током пандемије на 15.000 динара по запосленом.

Колико ће нови пакет мера коштати државу?

Према подацима Министарства финансија, који су благо речено упитни за неке привреднике, досадашњи пакет подршке био је вредан 5,1 милијарду евра, док сада рачунају да ће додатна издвајања државу коштати још око 66 милијарди динара.

Ради се о томе да ће, уз подршку исплати зарада у виду 60 одсто минималца, држава за још месец дана одложити наплату пореза и доприноса.

“Са овом додатном подршком долазимо до износа од око 5,7 милијарди евра, што је 12,2 одсто нашег БДП-а. Дакле, држава ће за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће нас одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара”, истакао је Мали у саопштењу.

Да ли ће бити новог мораторијума на кредите?

Народна банка Србије још није изашла са званичним ставом, али пошто је председник Србије Александар Вучић најавио “бар још два месеца мораторијума на кредите, што ће важити и за фирме, али и грађане”, чини се да је пристанак централне банке пука формалност.

Када је реч о претходном пакету мера, који је обухватио и тромесечни мораторијум на отплату кредита за грађане и привреду, подаци Удружења банака Србије показали су да је понуду банака да се привремено “застане” са плаћањем прихватило 94 одсто грађана и 92,9 одсто предузећа.

Шта још привредници треба да знају?

Помоћ у виду исплате минималца у прошлом пакету мера била је условљена тиме да предузећа и предузетници барем три месеца по последњој уплати не смеју да отпуштају раднике за које су добили новчану подршку државе.

Предузећа и предузетници пријављивали су се за подршку у виду минималца и одлагања наплате пореза и доприноса пријављивали су се преко портала Пореске управе. За сада није објављено да ли ће исти критеријуми и процедуре важити и за нови пакет мера подршке.