Прочитај ми чланак

Идеа преузела Меркатор

0

Idea1

(Танјуг)
Компанија „Агрокор“ јуче је у Љубљани потписала Уговор о купопродаји 53,12 одсто деоница Пословног система Меркатор д.д. са власничким Конзорцијумом од 12 продаваца, за које је платила 240 милиона евра.

Компанија „Агрокор“ је саопштила да ће реализацијом Уговора, заједно са „Меркатором“, остваривати годишње приходе од седам милијарди евра, као и да ће запошљавати 60.000 људи.

„Агрокор“ ће за деоницу „Меркатора“ платити 120 евра, под условима који су одређени Уговором, што чини 240 милиона евра за 53,12 одсто деоница „Меркатора“, односно 452 милиона евра за стопроцентни удео у компанији.

„Ово повезивање иде у корист купаца, запослених, произвођача, зајмодаваца и осталих и њиме ће настати највећа малопродајна компанија у централној и источној Еуропи“, наводи се у саопштењу.

Приликом потписивања Уговора, председник „Агрокор“ концерна Ивица Тодорић рекао је да је „Агрокору“ пружена прилика да заједно са „Меркатором“ подигне продуктивност пословања, очува запосленост и унапреди конкурентност у региону и шире, на тржишту ЕУ.

„Овом одлуком најутицајнији пословни људи региона показали су да у потенцијалу који се ствара спајањем ове две компаније виде замах будућег привредног раста и уверен сам да ће то бити одлична пословна прича, не само за Словенију и Хрватску, него и за цео регион“, рекао је Тодорић.

Довршетак трансакције подлеже меродавним регулаторним одобрењима, успешном реструктуирању „Меркаторовог“ дуга и другим уговореним условима.

Очекује се да ће трансакција бити довршена у овој години.

После тога, „Агрокор“ ће у складу са Законом о преузимању објавити обавезну јавну понуду за преостале непреузете деонице.