Прочитај ми чланак

ЕВО КAКО ВAРAЈУ ХРВАТИ И СЛОВЕНЦИ: Лажне маме Србима препоручују штетне паштете

0

"Aргетини" намази на којима стоји жиг "одобриле маме" садрже појачивач укуса са ознаком Е621, који може изазвати озбиљне здравствене проблеме, нарочито код деце. Пре три године откривено да фотографије мама које су препоручивале ову паштету нису аутентичне, већ скинуте са сајта за продају слика.

argeta pasteta-1_f

Најпре ће оштећења претрпети фетус и деца до три године, али се последице виде тек касније, када напуне 8 до 10 година.

Кампања „Одобриле маме“, која је пратила рекламу за „Aргетине“ паштете, била је спорна убрзо након што се појавила јер је откривено да су коришћене лажне фотографије жена са интернета које се налазе на специјализованим сајтовима намењеним продаји слика.

Емулгатори под ознакама од Е620 до Е640 користе се у вештачким аромама:

Е620 – нека га избегавају деца
Е621 – главобоља, жеђ, вртоглавица, грчеви у стомаку, пролив, аритмија, забрањен у производима за децу
Е622 – мучнина, повраћање, пролив
Е626 – може узроковати гихт
Е627 – може узроковати гихт, забрањен у производима за децу
Е629 – може узроковати гихт
Е631 – може узроковати гихт
Е633 – може узроковати гихт
Е635 – може изазвати промене на кожи, забрањен у многобројним земљама

Раскринкавање ове преваре запалило је интернет још 2013. када су поменуту паштету хвалиле непостојеће госпође из Македоније, Сарајева и Словеније „на основу личних искустава“.

Тада је у оквиру кампање наглашено да ће 18 изабраних мама имати прилику да обиђу фабрике у којима се производи паштета, а цела кампања требало је да се оконча објављивањем њихових утисака.

Међутим, своје утиске објавиле су лажне маме.

Тада је из компаније објашњено да је кампања „неспретно одрађена“ јер нису желели да дискриминишу жене које су се заиста јавиле на конкурс *нису могли да одаберу оне чије ће мишљење објавити), па је ово „било транзиционо решење“.

Међутим, и три године касније на конзервама „Aргетиних“ паштета уредно стоји жиг на коме пише „Approved by moms“ (Одобриле маме).

С друге стране „Дрога Колинска“, (словеначка фирма у власништву хрватске Атлантик групе) која производи поменуте паштете, осим што је неспретно покушала да се извуче из горепоменутог скандала, никада се није огласила како би објаснила по чему су одабране маме релевантне да „одобре“ овај производ.

Јер тешко да би и једна мама препоручила нешто што садржи појачивач укуса Е621, који стручњаци често називају „укусни отров“.

Произвођачи хране га користе у многим намирницама како би оне биле што укусније, па га тако има и у „аргетиним“ паштетама.

Нутрициониста Јована Срејић објашњава за Заштитник потрошача да је спроведен мали број студија које су испитивале искључиво ефекте конзумирања намирница са адитивом Е621.

– Резултати су веома различити – једна студија тврди да два одсто људи осећа здравствене последице, а друга да чак 25 одсто особа има здравствене сметње. Наравно, као што претпостављате, прехрамбеној индустрији не иде у корист да троши новац на ова истраживања, која ће јој компликовати процес производње. Реч је о појачивачу, тј побољшивачу укуса, па самим тим, што је производ укуснији, више потрошача ће га одабрати, а они ће више зарадити – каже Срејићева.

argeta pasteta
На питање да ли изазива и која нежељена дејства наша саговорница каже:

– Листа нежељених ефеката је заиста дуга и убраја: гојазност, дијабетес типа 2, срчани и мождани удар, атеросклерозу, висок крвни притисак, повишен холестерол. Све то узрокује МСГ, који стимулише стварање масних наслага у абдомену (висцералне масти), али и повећава количину штетних слободних радикала. Деца су четири пута осетљивија на дејство токсина и хемикалија од одраслих! Најпре ће оштећења претрпети фетус и деца до три године живота, али се последице виде тек касније, када напуне од 8 до 10 година, када се деца суочавају са комплекснијим можданим задацима – упозорава докторка Срејић.

Она објашњава да истраживачи називају ово једињење ексцитотоксин што значи да овај неуротоксин делује директно на мождане ћелије, превише их надражујући, све до оштећења, што се негативно одражава и на све мождане функције.

– Може узроковати и оштећења можданог ткива (узрокујући аутизам, хиперактивност, дефицит пажње, потешкоће у концентрисању, учењу). Aпсолутно би га требало избегавати, мада се он на етикетама налази под врло различитим именима, што представља додатну потешкоћу. Зато је увек добра идеја да се припремају свеже намирнице – саветује докторка Срејић.

argeta pasteta-2_f„Дрога Колинска“: Маме нису стручњаци, само су брижне

Надлежне у компанији „Дрога Колинска“, која производи „аргету“, а која послује у оквиру „Aтлантик групе“, питали смо по чему су релевантне жене које препоручују паштете, али и да ли су их упознали са штетним ефектима емулгатора Е621.

Међутим, иако се питање није односило на „аргету јуниор“, већ на све њихове производе који садрже препоруку, али и Е621, они су истакли следеће:

– Производи у линији „аргета јуниор“, који су намењени деци, не садрже појачиваче укуса. A пројекат „Одобриле маме“ био је заснован на искреној жељи да позовемо наше потрошаче у фабрике, где ћемо им представити процесе производње и људе који са поносом праве укусне паштете. Након завршетка пројекта позвали смо и све заинтересоване у обилазак наше фабрике. Пошто сматрамо да су маме најстрожи процењивачи квалитета намирница, којима хране своју децу, обратили смо се њима. Није нама био циљ да су маме стручњаци за исхрану или технолози, него да су то оне брижне маме, које бирају за своју децу најбоље – кажу у овој компанији и објашњавају:

– Одазив на расписану акцију је био огроман и када смо путем јавног конкурса дошли до тих 18 особа, водили смо их у обилазак фабрика у Изоли и Сарајеву. Маме су прегледале читав процес од улазних сировина, спецификација сировина, поступка производње, поступка стерилизације, испитивања и паковања и контролу коначног производа. Са својим именом, лицем и потписом су потврдиле следеће тврдње: да је састојак „аргете“ пажљиво одабрано месо и не неки мање квалитетни делови, да се у производњи користе искључиво само биљна уља, да се употребљавају само природни зачини, да је без конзерванса. Све ове четири тврдње су саставни део доктрине о здравој исхрани. Маме су се увериле да код производње „аргете“ стоје и због тога су их и потписале.