Прочитај ми чланак

ЕУ инсистира да Србија смањи царине на хрватску робу

0

file-bg-470(Блиц)

Питање да ли jе европски комесар за проширење Штефан Филе у Београду „ургирао“ да се хрватске цигарете и после уласка суседне земље у EУ продаjу под повољниjим условима – о чему jе писала штампа – остало jе вечерас без потпуно jасног одговора.

На заjедничкоj конференциjи за новинаре са српским премиjером Ивицом Дачићем, Филе jе рекао да jе неопходно прилагођавање Споразума о стабилизациjи и придруживању – jер jе Хрватска ушла у EУ и напустила jе Цефту, али и да се одржи „традиционални увоз хрватске робе у Србиjу“.

Филе jе додао да су додатно потписани протоколи са три земље у региону, не наводећи о коjим земљама се ради, што jе довело до приближавања ставова и ближем коначном договору. „Tо би требало да буде на корист хрватских извозника, али и држављана Србиjе“, закључио jе.

Oдговараjући на питање новинара о увозу хрватских цигарета, Дачић jе рекао да му jе драго што jе дошло до те теме, до трговинских питања, а не да се разговара само о Kосмету. 

„Наш интерес jе да се изборимо за што веће квоте за извоз шећера, али то ниjе иста корпа проблема“, рекао Дачић и додао да се због различитих погледа „ово и зову преговори“. 

„У супротном, ми бисмо само испунили оно што Штефан напише“, додао jе Дачић.

Kако jе пренео „Блиц“, цитираjући неименовани извор, Филе од званичног Београда тражи да одобри квоту за увоз цигарета из EУ у колицини од „1.625 тона годишње, по царинским стопама коjе нису више него три пута ниже од регуларне царине при увозу из EУ“. Tа количина чини просечну продаjу хрватских цигерета у Србиjи у последње три године. 

„Tо ће се озваничити кроз потписивање протокола коjи би постао саставни део Прелазног трговинског споразума измеду EУ и Србиjе“, навео jе таj извор.

Лист наводи да српски преговарачи, под притиском домаће дуванске индустриjе, нису пристали да се одобри посебна квота за увоз цигарета у Србиjу, као и да представници мултинационалних компаниjа коjе имаjу фабрике цигарета у Србиjи прете да ће у случаjу да се одобри наведена квота за повлашцени увоз, пребацити део локалне производње из Србиjе у своjе фабрике у EУ.

Србиjа jе одобрила да Хрватска у мањим количинама на домаће тржиште пласира део пољопривредних производа, месне прерађевине и слично, али инсистира да олакшице престану да важе за цигарете, наводи „Блиц“.

(Танјуг)