Прочитај ми чланак

ЕПС пред банкротом, а части раднике са 50.000 динара

0

Док сви говоре о нерационалностима у пословању ЕПС-а, а пословодство тражи кредит од око 300 милиона евра да закрпи рупу и избегне банкрот, крајем прошле године то предузеће запосленима исплаћује позајмицу од 25.000 динара. Први део радници су добили у децембру, док их остатак чека у марту.

Електропривреди као да никад није доста: Плаћај, плаћај… То је за „Блиц“ потврдио и Александар Обрадовић, в.д. генералног директора тог предузећа, појаснивши да није реч о 13. плати, већ о позајмици која се и раније давала.

У ЕПС-у кажу да је позајмицу узео највећи број од 33.000 радника ЕПС-а и додају да исплата друге половине у истом износу у марту зависити од тога да ли ће бити новца.

Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а, међутим, каже да ће синдикат тражити да запослени у производњи не враћају ову позајмицу, већ да се она рачуна као накнада за зимске услове рада, коју ови радници нису добили.

Нова седница Управног одбора би, како сазнаје „Блиц“, требало да се одржи у четвртак, а пословодство ЕПС-а би требало да информише УО о могућим уштедама и потребном износу задужења. Обрадовић је најавио промену ранијег плана инвестиција тог предузећа, према којем је потребно око четири милијарде евра за одржавање текуће производње, док је вредност досад потписаних меморандума између 11 и 12 милијарди евра.

Електропривреда Србије више неће бити „кравица“ из које ће свако узимати колико и како хоће, нити политичка подршка странкама, одређеним политичарима и интересним групама који су владали енергетским сектором претходних 12 година, рекла је јуче Зорана Михајловић, министарка енергетике.

Министарка Михајловић је оценила да у Србији нема реалне цене ни доброг квалитета нафтних деривата, најављујући усвајање правилника о маркирању горива.

(Блиц)