Прочитај ми чланак

Астра Зенеку примило 105.693 Срба, у Британији траже одштету 162 мил. долара

0

Грађани Србије који су примили вакцину АстраЗенека против ковида са зебњом прате вести из Велике Британије о групној тужби против те компaније због, како је објављено, смрти и тешких последица по здравље после примања те вакцине.

После групне тужбе (51 особа) у Великој Британији вакцинисаних људи и њихових породица, према писању светских медија, АстраЗенека је у судским документима поднетим Вишем суду у фебруару признала да вакцина „може у веома ретким случајевима да изазове ТТС – тромбозу са синдромом тромбоцитопеније“.

У групној тужби 51 особе већином из Британије, тражена је одштета у вредности 126 милиона долара, а како се у тужбама захтева тај синдром је повезан са најмање 81 смртним случајем у Великој Британији, као и са стотинама озбиљних здравствених проблема.

Према британском Телеграфу, чији се новинари позивају на судска документа, фармацеутска компанија АстраЗенека признала је да њена вакци

на може да изазове нежељени ефекат који се зове „тромбоза са синдромом тромбоцитопеније“ /ТТС/.

Сада, АстраЗенека вакцина (Ваксзевриа) против ковида повлачи се са светског тржишта, главна је вест која је синоћ обишла планету и додатно забринула грађане Србије који су је примили.

Према подацима Министарства за државну управу и локалну самоуправу вакцином “АстраЗенеке” до 19. марта 2021. године вакцинисано је 105.693 грађана.

Преко Уницефовог механизма Ковакс прве количине од 150.000 вакцина “Астра Зенека” стигле су  у Србију 21. фебруара 2021. године, а дочекао их је Александар Вучић на Аеродрому “Никола Тесла”.

Председник Србије је тада, у друштву амбасадорке Велике Британије у Србији Шан Меклауд и министра здравља Златибора Лончара, рекао да „наша држава, уз УАЕ, постаје једина земља у свету која има на располагању више од три вакцине“. Априла исте године стигло је још 56.700 доза “АстраЗенека”.

Дакле, у јеку пандемије коронавируса, вакцина АстраЗенека била је доступна и у Србији, али грађани нису приморавани (као у једном делу Запада!) да се за њу определе, јер су на располагању имали кинеску Синофарм, руску Спутњик и америчко-немачки Фајзер/Бајонтек, и могли да бирају… (већина становника Србије определило се за кинеску и руску вакцину!)

Почетком марта 2021. неколико земаља ЕУ привремено је суспендовало употребу ове АстраЗенека вакцине, због сумње и забринутости да изазива крвне угрушке…

Али, већ 18. марта ЕМА је саопштила да је вакцина “АстраЗенека” безбедна и ефикасна и да није доказана узрочна веза примања вакцине са повећаним ризиоком од крвних угрушака, али да ће се испитивања наставити?!

У јуну 2022. године Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је вакцина АстраЗенеке „безбедна и делотворна за људе старије од 18 година“.

Британски Заједнички одбор за вакцинацију и имунизацију је 7. априла 2021. године препоручио да се одраслима, млађим од 30 година понуди алтернатива вакцини АстраЗенеке, „након извештаја о појави крвних угрушака код веома малог броја људи“.

Одбор је променио препоруку 7. маја 2021. године, саветујући да се алтернатива понуди млађима од 40 година.

АстраЗенека је за Би-Би-Си рекла: „До данас је више од 30 грађанских тужби широм света повучено или се од њих одустало, или су пресуде биле повољне по АстраЗенеку“.

Сад, три године доцније, испоставило се, да је ипак “мало другачије”, и да ова вакцина може, (али и не мора?) да изазове тромбозу, и да је у свету забележено много смртних случајева!!

Иначе, вакцина “АстраЗенеке” против ковида била је једна од најбржих која је пласирана на тржиште (а што је брзо, то је и кусо?!), али ипак у њу многи нису имали поверење… О томе сведочи чињеница да Сједињене Америчке Државе НИКАДА НИСУ одобриле коришћење!

Али, у Великој Британији, матичној земљи твораца вакцине, многи су на почетку пандемије масовно добијали управо ову вакцину, да би доста касније она била замењена вакцинама других произвођача?!

АЛИМС ПОМНО ПРАТИ…

Поводом тужби и писања после одлуке “о добровољном повлачењу вакцина против коронавируса произвођача АстраЗенеца” огласила се и Агенција за лекове и медицинска средства Србије – АЛИМС.

Агенција за лекове обавештава јавност да је упозната са догађањима и да прати све активности на европском и интернационалном нивоу:

– Као и поводом свих лекова на тржишту, и сада благовремено процењујемо ситуацију и доносимо високостручне одлуке искључиво у интересу здравља грађана Србије“, у Републици Србији тренутно постоји важећа дозвола за лек Ваксзевриа, вакцина против коронавируса и Ваксзеври, вакцина против коронавируса, наводи се у саопштењу.

– Ове вакцине, и поред важеће дозволе, не налазе у прометују и тренутно нису доступне грађанима у Србији. У контакту смо са носиоцем дозволе за овај производ у Србији, и у наредном периоду ће се донети одлука о коначном статусу ових производа на основу стручне процене свих законом дефинисаних параметара, а који се пре свега односе на квалитет, ефикасност и безбедност, наводи АЛИМС.

Посебно истичемо и да Агенција континуирано прати све нежељене реакције на све лекове и вакцине на тржишту у Републици Србији и да су константно повезани на базу Светске здравствене организације где се прикупљају све нежељене реакције на глобалном нивоу.

„У погледу пријава у нашој земљи, евидентиране нежељене реакције нису до сада захтевале регулаторну меру повлачења лека односно вакцине са тржишта. Стручни и континуирано едуковани експерти АЛИМС настављају да свакодневно посвећено, ригорозно и компетентно проучавају све неопходне податке о сваком леку па и овој вакцини како би грађанима у Србији били доступни лекови највишег квалитета и ефикасности а пре свега безбедни за примену у односу на индикације“, наводе у саопштењу.

Дакле, пошто су Британци одлучили да туже, онда је сасвим логично да сваки појединац у Србији, ако мисли да му је оштећено здравље због примене АстраЗенека вакцине, може, уз медицинске доказе, потегне тужбу?! Јер, ако се испостави та повезаност у сваком индивидуалном случају, онда се предузимају одговарајући правни кораци.

Вакцина АстраЗенека повучена из ЕУ тржишта

После групне тужбе грађана против АстраЗенеке и признања компаније у судским документима да вакцина може да изазове ретке и опасне нуспојаве, на сајту Европске агенције за лекове (ЕМА) од прошлог уторка ова вакцина више нема дозволу за промет!

Према објављеним информацијама, вакцина се више не може користити у Европској унији, одмах пошто је  компанија “добровољно” повукла своју „ауторизацију за стављање у промет“. (Захтев за повлачење вакцине, према доступним информацијама, поднет је 5. марта и ступио је на снагу у уторак).

После повлачења огласила се АстраЗенека

Истовремено, Астра Зенека је саопштила да је вакцина уклоњена са тржишта из комерцијалних разлога, и да се више не производи нити испоручује, јер су је замениле ажуриране вакцине које су ефикасне против нових сојева ковида-19, пише британски Телеграф.

Званично саопштење преносимо у целости:

„Поводом навода да наша компанија повлачи вакцину Ваксзевриа, против вируса КОВИД-19 са светског тржишта, овом приликом желимо да обавестимо јавност да смо изузетно поносни на улогу коју је поменута вакцина имала у окончању глобалне пандемије. У прилог томе говоре и подаци, према независним проценама, да је само у првој години коришћења спашено преко 6.5 милиона живота, а глобално је испоручено преко три милијарде доза. Поред тога, желимо да истакнемо да смо као компанија схватили озбиљност тренутка у ком смо се сви нашли, те у пандемији омогућили једнаку и истовремену доступност вакцини земљама широм света, одричући се профита од вакцина, током трајања пандемије. Наши напори у развијању вакцина против ковида препознати су од влада широм света и сматрају се кључним за окончање глобалне пандемије.

На основу обимних доказа из клиничких испитивања и доступних података, Ваксзевриа је непрекидно показивала прихватљив профил безбедности, док регулаторна тела широм света истичу да су користи вакцинације веће од ризика од ретких, могућих, споредних ефеката.

Прву тужбу прошле године је изнео Џејми Скот, отац двоје деце, који је добио крвни угрушак након што је примио вакцину у априлу 2021. године, а који му је изазвао оштећења на мозгу због којих је постао инвалид.

У тужби, која је покренута у складу са Законом о заштити потрошача Уједињеног Краљевства, наводи се да је вакцина била „неисправна“, јер је била мање безбедна него што су људи имали право да очекују.

АстраЗенека оповргава ове тврдње, али је у судском документу достављеном Високом суду Енглеске у фебруару признала да њена вакцина против коронавируса „може, у веома ретким случајевима, да изазове ТТС“.

У групној тужби, фармацеутска компанија се суочава са бројним оптужбама у вези са њеном вакцином против коронавируса.

Неки од потраживалаца одштете тврде са им рођаци преминули, а други да је вакцина узроковала озбиљне болести.

Адвокат, који заступа Скота и још 50 других људи који су поднели тужбе у овом предмету, каже да последње признање представља значајан помак у ставу АстраЗенеке у овом случају.

Сара Мур из адвокатске канцеларије Ли Даy рекла је за Би-Би-Си: „Ово је важно признање да је узрок заједнички – односно да вакцина АстраЗенеке може недвосмислено да изазове ТТС и ВИТТ“.

„Важно је да су сада одлучили да њихов став о томе измене у званичним поднесцима“, додаје она.

Ово признање би могло да отвори врата новим тужбама, јер потражиоци траже износ за који кажу да би представљао правичну надокнаду и који би им повратио извесну финансијску сигурност.

У одговору, који је фармацеутска компанија доставила Би-Би-Си-ју 30. априла, АстраЗенека није конкретно одговорила на наводе које је изнела Сара Мур. У писаној изјави за Би-Би-Си-ју, компанија је рекла: „Саосећамо са свима који су изгубили њихове вољене или пријавили здравствене проблеме.

„Безбедност пацијената је наш највећи приоритет и регулаторна тела примењују јасне и строге стандарде којима се осигурава безбедна употреба свих лекова, међу којима су и вакцине.

„Од доказа добијених током клиничких испитивања и здравствених података из праксе, континуирано се показало да вакцина коју су развили АстраЗенека и Универзитет Оксфорд има прихватљив безбедносни профил и регулаторна тела широм света доследно наводе да су користи од вакцинације веће од ризика од изузетно ретких потенцијално штетних дејстава“.

Студије, међутим, указују да су вакцине против ковида-19, међу којима је АстраЗенекина, спасиле милионе живота.

Адвокати у овом случају кажу да скраћеница ТТС означава тромбозу са синдромом тромбоцитопеније, а када се јави после вакцинације, назива се и ВИТТ (вакцином изазвана имунолошка тромбоза са тромбоцитопенијом).

ТТС/ВИТТ је редак синдром који карактерише истовремена појава тромбозе (крвни угрушци) и тромбоцитопеније (низак број тромбоцита/крвних плочица).

ТТС/ВИТТ изазива последице које су потенцијално опасне по живот, међу којима су мождани удари, оштећења мозга, срчани удари, плућна емболија, и ампутација, кажу адвокати.

Тромбоза у многим облицима може да се јави и код невакцинисаних. Међутим, редак синдром ТТС/ВИТТ се односи само на појаву тромбозе после вакцинације, према Америчком друштву за хематомијуму…

„Окидачи могу бити различити догађаји (не обавезно вакцине) и може имати непознати узрок“, навела је АстраЗенека у списима достављеним суду.

У писаном одговору Би-Би-Си-ју у мају 2023. године, Скотови адвокати су потврдили да им је АстраЗенека рекла: „Не прихватамо да је ТТС изазван вакцином у великим размерама“.

Међутим, у судском документу који је достављен Вишем суду у фебруару, АстраЗенека је навела: „Признаје се да вакцина АстраЗенеке може да, у врло ретким случајевима, изазове ТТС“. „Узрочни механизам (начин на који се то дешава) није познат“, додали су.

Компанија тражи од сваког подносиоца тужбе да докаже да је управо вакцина, а не неки други фактор, узроковао тип тромбозе познат као ТТС. У документу такође пише: „Даље, ТТС такође може да се јави и код људи који нису вакцинисани АстраЗенеком (или било којом другом вакцином)“. „Узрок ових појава код сваког појединачног случаја биће предмет стручног доказивања“.

Праведна одштета

Кејт Скот, Џејмијева супруга, раније је рекла за Би-Би-Си: „Џејми је имао више од 250 рехабилитационих терапија: Морао је поново да учи да хода, гута, да прича Иако је на њих веома добро одреаговао, сада ова нова верзија Џејмија… то је верзија која ће наставити да иде напред.

„Има когнитивних проблема… има афазију (губитак или поремећај већ стечених језичких способности проузрокован повредом на мозгу)… јаке главобоље, слепило“.

Уз то додала је: Потребно је да влада Уједињеног Краљевства промени систем исплате одштета за оштећења узрокована вакцинама.

– Он је неделотворан и неправедан… и онда (желимо) правичну надокнаду, каже Кејт Скот.

И Новак Ђоковић – жртва

Кервин Питерсен, некадашни велики ас крикета прозвао је Владу Аустралије да се одмах извини најбољем тенисеру свих времена, Србину Новаку Ђоковићу за шиканирање, хапшење, суђење и протеривање са Аустралијског опена и континента 2022. године…

Тада је први рекет света доживео праву тортуру, шиканирање и био на удару пре свега англо-саксонске јавности и бројних новинара, јер ето, није примио вакцину против коронавируса. (Иначе у Аустралији и САД нису признавали руску и кинеску вакцину!)

Уз то, кад Новака већ нису могли да победе на терену, бројни тенисери – конкуренти трудили су да Ђоковића оцрне као злог вођу светских антиваксера?!

Тада је Новаку било забрањено да игра и на АО, а и на америчким мастерс турнирима, док је АТП руководство ћутало, па је у то време и каријера првог тенисера света озбиљно доведена у питање… да не помињемо и бројне неспоразуме са спонзорима који су отказивали дугорочне уговоре, па је Новак Ђоковић имао и директну и велику материјалну штету…