Прочитај ми чланак

Западни медији – ПАДАЈУ УКРАЈИНСКА НАСЕЉА Руси надиру преко на две тачке (МАПА)

0

Руске снаге су у петак у зору покренуле комплексни напад са авионима, артиљеријом, пешадијским трупама и оклопним возилима, надирући преко границе близу другог највећег украјинског града Харкова. По свему судећи, зараћене стране су тренутно ангажоване у жестоким биткама око низа села километрима унутар украјинске територије.

Москва тврди да је заузела више села у Харковској области на североистоку Украјине, а Кијев да одбија нападе и да се бори за контролу над територијом. Последња руска офанзива проширила је бојно тло дуж северне границе Украјине и изместила хиљаде цивила који су побегли у Харков, најближи велики град истоимене области.

До тврдње о заузимању нових места у Харкову дошло је дан након што је Москва рекла да је освојила пет села у тој области.

Русија је рано у петак покренула офанзиву, заузимајући пет пограничних села у Харковској области и користећи, како је пренео Ројтерс, своју све већу предност на бојним пољима на истоку Украјине. Овај напад могао да наговести шири напор у Харковској области или да му је циљ можда да одвуче преоптерећене украјинске снаге на истоку, где је фокус руске офанзиве, наводи “Њујорк тајмс”.

Руско Министарство одбране је у суботу рекло да су њене снаге заузеле пет села у Харковској области – Петенивку, Охирцеве, Борисивку, Пилну и Стрилечну – сва смештена директно на руској граници.

У извештају се такође наводи да су руске снаге заузеле село Керамик у Доњецкој области даље на југу, где Москва напредује споро али стабилно откако је освојила Авдијевку (Авдејевка) у фебруару.

Руске снаге нападале су претходног дана готово на свим секторима фронта, а забележено је 155 сукоба, саопштио је у недељу ујутро украјински Генералштаб.

Док Русија тврди да је заузела пет села у Харкову, Гувернер Харкова Олег Сињебухов је у суботу рекао да се активне борбе настављају у свим тим местима, смештеним на три до пет километара од границе. Откако је почео напад у петак, евакуисано је најмање 4.000 људи из области, пише „Дојче веле“.

Он је истакао да нема непосредне опасности по престоницу региона, град Харков, и да нема потребе да се крене са евакуацијом њених 1,3 милиона становника који и даље живе ту упркос редовним нападима ракета и дронова, пренео је “Гардијан”.

Назар Волошин, портпарол источне украјинске команде, рекао је у суботу да су украјинске снаге успеле да обуздају руске трупе у пограничним областима, где је нејасно ко има контролу. Врховни командант оружаних снага Украјине Александар Сирски рекао је у недељу да се ситуација на линији фронта у Харковској области погоршала и да се борбе настављају. Сирски је додао да је ситуација на фронту генерално заоштрена.

“Непријатељ активно напада наше јединице у неколико праваца са циљем да напредује дубље у територију“ Украјину”, рекао је Сирски на “Телеграму”.

Руске снаге су оствариле “тактички значајне добитке” кад су у петак покренуле офанзиву на Харковску област, известио је Институт за проучавање рата (ИСW), а пренео “Њузвик”.

Мапе ИСW-а приказују како су руске снаге напале преко границе на две тачке, те заузеле села Стрилеча, Красне, Пилна и Борисивка. На мапи се виде два упада у Харковску област, један северно од града Харкова у смеру Липција а други североисточно од града Харкова код Вовчанска.

“Руске снаге су започеле офанзивне операције дуж руско-украјинске границе у северној Харковској области ујутро 10 маја и оствариле тактички значајне добитке. Руске санге вероватно спроводе иницијалну фазу офанзивне операције северно од града Харкова која има ограничене оперативне циљеве али треба да оствари стратешки ефекат одвлачења украјинских снага и опреме са других критичних сектора фронта у источној Украјини”, навео је ИСW.

Како пише “Њујорк тајмс”, последња руска офанзива је проширила бојно тло дуж северне границе Украјине, а хиљаде цивила је побегло у град Харков. Војни аналитичари верују да је упад можда део лукаве руске стратегије, намењен не нужно да отвори нову линију напада на Харков већ да одвуче украјинске снаге са других бојишта, на којима су Украјинци већ истрошени и растегнути.

– Иако тренутно делује да су напади малог обима, њихова сврха је да наруше украјински морал. Ако Украјинци одлуче да држе положаје по сваку цену, изгубиће више од своје све мање војске – рекао је листу бивши аустралијски генерал Мик Рајан, додајући да би резултат тога могао да буде “један од најтежих тренутака за Украјину у досадашњем рату”.

Аналитичари кажу да је мало вероватно да ће нова руска офанзива доћи до улица града Харкова, око којег је украјинска војска подигла комплексну одбрану, са километарским рововима и бодљикавом жицом, минама и препрекама за тенкове, тзв. “змајским зубима”. Ипак, како пише “Тајмс”, Украјина мора опрезно да реагује, с обзиром на своју исцрпљену војску. Дуго очекивани амерички пакет војне помоћи тек пристиже на линије фронта, док су Украјинци сада рањивији него што су то били месецима, а Руси напредују полако али стабилно, крећући се ка малом али стратешки смештеном граду Часив Јару. Недавни извештаји показују да су руске трупе нарпедовале довољно близу кључног аутопута да скоро пресеку украјинске линије снабдевања. Руси су напали северну пограничну област управо како би одвукли пажњу украјинских снага у овој области, рекли су украјински војни званичници, пренео је “Тајмс”.