Прочитај ми чланак

Костић: Ненаплативо скоро 100 одсто пореског дуга предузећа!

0

Укупан дуг 500 предузећа са списка пореских дужника који је објављен почетком јула је 360 милијарди динара, а према анализи Пореске управе Србије (ПУС) око 92,5 одсто тог дуга је ненаплативо, изјавила је помоћница директора те државне институције Рада Костић.

Помоћница директора Костић је прецизирала да је укупан дуг који се не може наплатити око 333,29 милијарди динара.

Најновији објављени списак дужника се 80 одсто поклапа са оним из јануара ове године када су фирме на име неплаћених пореза и доприноса дуговале укупно око 323 милијарди динара.

„Камата за један квартал износи пет одсто (20 одсто годишње), па када израчунате видите да је увећање дуга по том основу драстично”, оценила је Костићева.

Костићева је прецизирала да је камата два пута већа од главнице дуга и да износи 242 милијарде динара. Другим речима држава удружена са страним банкама каматама је уништавала српску привреду. Да ли су то на челу Србије деценијама квислинзи?

„Тај податак заправо говори о старости дуга. Неки дугови су старији од пет, па и више од 10 година, попут дугова банака које су прве на списку. Због тога је проблем заосталих дугова из прошлости потребно што пре решити”, оценила је Костић.

Одговор је сам по себи логичан: отписати камате привреди и завести од сада строгу „немачку” дисциплину у финансиском  систему Србије, као и свести удео страних банака, на српском финансиском тржишту, испод 25 одсто.