Прочитај ми чланак

ТОДОРОВ (Ослобођење): СНС одлучује о набавци наоружања, војска се не пита

0

За време ЈНА и Војске Југославије, па и Војске Србије у првим годинама, о набавкама војне опреме и наоружања одлучивала је војска – тј. Главни војно-технички савет којим председава начелник Генералштаба, и то на основу дефинисања стратегије одбране и безбедносних изазова. Тада се водило рачуна шта се купује, од кога и зашто. Генералштаб је успостављао критеријуме које је опрема морала да испуни, да би била прихватљива за војску. Затим се опрема тестирала у Војнотехничком институту и Техничко-опитном центру.

Доласком на власт Српске напредне странке и постављањем нестручних цивила у врх Министарства одбране, који чак нису служили ни војни рок, политика је почела да води главну реч. Уместо Војно-техничког института и Техничко-опитног центра, носилац развојних пројеката је већ дуже време Југоимпорт СДПР, а њихови хваљени пројекти у јавности у режимским медијима, врло често наилазе на неодобравање војних стручњака.

Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

У последњих неколико година Србија је уложила много новца у набавку наоружања. Изменама и допунама Закона о војсци укинут је Главни војно-технички савет за опремање војске, а укинута је и техничка контрола и испуњавање тактичко-техничких захтева од наручиоца опремања, тј. од Војске Србије. Министарство одбране преузело је на себе одлуку које средство ће се набавити и од кога, или ће се развијати из сопствених средстава.

Након укидања Главног војно-техничког савета, одмах у употребу у Војсци Србије улазе возила „Лазар I“, “, „Лазар II“, „Лазар III“, „Нора“ и остала средства ратне техникe која не испуњавају захтеве наручиоцима – а разлог за то је реклама која је била потребна трговцима из Југоимпорт СДПР-а. Наиме, њима је било тешко да продају оружје које ни наша војска није желела да користи, па су изменили систем набавки у војсци.

Сличне недостатке показала су и друга наоружања, нпр. један од радарских система који је недавно уведен у употребу мора да стане и угаси возило да би послао податке, иако би по спецификацији морао да делује у току марша. Један од нових против-авионских самоходних система не може да се креће ван путева. Која је њена поента, ако не може да штити јединице у маршу од непријатељских дејстава са малих висина? Видели смо у недавном рату на Кавказу какав утицај на модерно ратовање имају дронови – који у овом случају могу да нанесу огромне губитке.

С обзиром на све наведено, развој и стављање у употребу оружја се не врши за потребе Војске Србије, већ за продају наоружања и згртање профита особа које су умешане у трговину оружјем, најчешће из врха СНС. То смо видели и у афери Крушик. А то све може много да кошта Србију у неком будућем сукобу, јер смо опремили нашу војску средствима ратне технике која нису технички завршена нити подобна.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!