Прочитај ми чланак

Шта све опет ради од данас и под којим условима

0

Од данас се у Србији упражњавају нове мере борбе против коронавируса, мере које су делимично "модификоване" у односу на оне које су важиле већим делом минуле недеље.

Шта остаје исто?

*Остају затворени угоститељски објекти – кафићи, ресторани, ноћни клубови и барови. Кризни штаб је проценио да су ово објекти у којима је ризик за ширење коронавируса највећи.

*Остају затворени и тржни центр, по истој логици Кризног штаба;

*Прехрамбени објекти такође остају отворени, као и претходних дана;

Шта се отвара?

*Установе културе (биоскопи, позоришта, галерије и библиотеке) од данас поново могу да раде до 21 час;

*Отварају се фризерски салони, спа центри, фитнес центри, теретане, занатске радње, кладионице. Сви ови објекти раде по скраћеном режиму до 20 сати;

*Сви објекти који буду отворени морају обезбедити поштовање мере од минимум девет квадратних метара по особи или посетиоцу. Изузетак су фитнес клубови, спа центри, теретане и слично где мора бити обезбеђено шеснаест квадратних метара по особи. Ово значи да уколико продавница или на пример фризерски салон има 90 квадратних метара, унутар тог објекта може боравити истовремено највише 10 особа. Исто правило се примењује на теретане – унутар фитнес центар од 160 квадратних метара не сме боравити више од 10 особа. У број присутних особа у објекту улазе и запослени (фризер, продавац, фитнес инструктор).

Шта је још ново?

*Влада Србије у саопштењу напомиње да ће од сутра ујутру бити појачан инспекцијски надзор поштовања управо ове мере – поштовања дозвољеног простора по особи унутар објекта, као и постојања ковид редара у датом објекту.

*Битна напомена је да је угоститељским објектима дозвољена шалтерска продаја хране и пића, као и да се достава може вршити 24 сата дневно. Хотелски ресторани и кафеи могу услуживати само и искључиво госте хотела са пријављеним боравком до 21 сат.

Влада Републике Србије навела је у саопштењу да и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана. Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву. Вакцинација против заразне болести Цовид-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима.