Прочитај ми чланак

Фајзер се нагодио за преко 10.000 тужби које повезују Zantac са раком

0

Фајзер је пристао да реши више од 10.000 тужби у којима се наводи да компанија није упозорила пацијенте на могуће ризике од рака узрокованих леком против жгаравице Zantac.

Тужбе су поднете државним судовима широм земље, али споразуми не решавају у потпуности Пфизерову изложеност тврдњама које повезују Zantac и рак, наводи Bloomberg News.

Услови поравнања нису објављени.

Њујорк Пост је затражио коментар од Фајзера.

Zantac је изашао на тржиште 1983. године од стране Глаxо Холдингса, компаније која је сада део компаније GlaxoSmithKline.

До 1988. био је најпродаванији лек на свету јер су пацијенти пријавили користи за стања као што су жгаравица, чиреви и рефлукс киселине.

Глаксов патент за Зантаков активни састојак, ранитидин, истекао је 1997.

Исте године, фармацеутске компаније су почеле да раде на генеричким верзијама лека.

У 2020. години, Управа за храну и лекове затражила је од произвођача лекова да повуку Zantac и његове генеричке верзије са тржишта након што је у узорцима лека пронађена супстанца која изазива рак под називом НДМА.

Хиљаде тужби почеле су да се гомилају на савезним и државним судовима против компаније Фајзер, ГСК, Sanofi i Boehringer Ingelheim.

Прошлог месеца, Санофи је постигао начелни договор о решавању 4.000 тужби које повезују Zantac са раком.

Санофи није открио финансијске услове уговора, али је Блоомберг Неwс известио да ће компанија платити 100 милиона долара – или 25.000 долара сваком тужиоцу.

Споразум, који тек треба да буде финализован, решиће већину тужби против француске фармацеутске компаније на америчким државним судовима, са изузетком Делавера где је већина случајева у току.

Санофи се и даље суочава са око 20.000 тужби због Зантаца пред државним судом у Делаверу.

Судија Вишег суда Делавера у Вилмингтону мери судбину око 70.000 предмета поднетих против Санофија и других оптужених, укључујући ГСК, Фајзер и Boehringer Ingelheim.

„Санофи решава ове случајеве, не зато што верујемо да тужбе имају било какву основу, већ да би избегао трошкове и текуће ометање судског спора“, рекао је портпарол Санофија.

Санофи и ГСК изгубили су укупно 45 милијарди долара своје тржишне капитализације у лето 2022. након што су се прво појавиле забринутости око Zantacа.

ГСК је већ решио низ тужби у вези са Зантаком у Калифорнији.

Услови тих поравнања нису објављени.

Прошле недеље, тужба коју је покренула жена из области Чикага која каже да је добила колоректални рак након што је узимала Зантац скоро 20 година отишла је на суђење – прво суђење које је укључивало некога ко је користио лек.

Ангела Валадез, 89, поднела је тужбу против ГСК-а и Боехрингер Ингелхеима.

У својој тужби, она је навела да се активни састојак лека, ранитидин, како стари, претвара у канцерогено средство познато као НДМА.

„Уверени смо у своју позицију засновану на чињеницама и науци и радујемо се представљању нашег случаја на суђењу“, рекао је портпарол ГСК у саопштењу.