Прочитај ми чланак

Колико ће пута Вучић отварати већ отворени Прокоп?

0

Александар Вучић у петак отвара железничку станицу "Београд центар", односно Прокоп.

Ова вест не би била чудна да председник Србије није већ отворио, како је 2016. године тврдио, „завршени Прокоп“, односно да је у његово време „завршено оно што се радило четири деценије“. На критике да станица није још увек потпуно готова, одговор је гласио да „има све што једна железничка станица треба да има“, а да ће остали радови бити „допуна садашње инфраструктуре“.

Још мање би било чудно и да 2022. године, приликом промотивне туре брзим „Соко“ возом, председник није поновио да је Прокоп коначно завршен, уз напомену да је то урађено тек у време његовог мандата.

Најчудније је што станица Прокоп, која се гради од 1977. године, постоји већ више од три деценије и путници је одавно користе. Друга је прича што су је политичари од деведесетих безброј пута отварали иако није била потпуно завршена, укључујући и тада премијера Вучића који је 2016. отворио упркос томе што није до краја била завршена градња станичне зграде.

Некадашњи министар инфраструктуре и грађевине Милутин Мркоњић критиковао је 2016. тадашњег премијера Србије (Александра Вучића) због тога што је отварао станицу која није завршена, али која у ствари функционише већ деценијама.

– Водио сам пре неки дан Ану Бекуту тамо, није веровала да не може да се сиђе доле. За два сата колико смо тамо провели, ниједног путника нисмо видели. Кажу „завршено“, а нема станичне зграде, нема приступних саобраћајница, нема људи… Далеко је то од завршеног. Ово су само молерски радови обављени – рекао је тада Мркоњић.

Вучићева медијска машинерија је на ову тврдњу Мркоњића одговорила пропагандом да је тадашњи лидер Српске напредне странке урадио оно што четири деценије други нису могли, али тужна је истина остала да Прокоп и даље није завршен.

Судећи по фотографијама с лица места, делује да Прокоп, иако ушминкан, још није потпуно готов. Горњи део станице је коначно уређен, али још увек није потпуно завршен и нема дилеме да ће мајстори и по одласку Вучића и политичке делегације морати још да раде.

Гашење Главне железничке станице у лето 2018. године задало је додатне главобоље Београђанима који ни данас немају добру саобраћајну (аутобуску) везу са Прокопом, који из непознатих назива носи назив „Београд центар“, иако није ни близу центра града.

Београђани већ пет година практично као главну железничку станицу користе ону на Новом Београду, док је Прокоп остао недоречен као железничко чвориште. Стручњаци су изразили сумњу да ће заувек остати споредна станица, с обзиром на то да ни једна линија метроа није планирана да прође кроз њега.

Осим што нема завршену комплетну инфраструктуру, Прокоп још увек има и ману што као главна железничка станица нема могућност да се на њој аутомобили „пакују“ на ауто-воз. Укрцавање аутомобила на ауто-воз првобитно је 2018. године премештено с Главне железничке станице на Топчидер, а потом на станицу у Земуну.

И на крају, подсећања ради, отварање Прокопа више пута није само Вучићева домишљатост. Бивши председник Србије и Југославије Слободан Милошевић је три пута отварао подземну железничку станицу Вуков споменик. Парадокс је и што ће та метро станица бити једина кроз коју не пролази метро, пошто је прве две линије потпуно заобилазе.