Прочитај ми чланак

Како да рекламирате рачун за струју: Ово је детаљно упутство

0

Након хакерског напада на Електропривреду Србију грађани све више пријављују драстично увећане рачуне за струју. Последњи у низу случајева који је изазвао велику пажњу је наш читалац Милан С, којем су, након децембарског рачуна на којем је очитана потрошња била нула киловата, сада стигла два, од по 11.000 и 15.000 динара. Једини начин на који грађани могу да "добију битку" са ЕПС-ом јесте да на прави начин рекламирају рачуне за струју који су им сумњиви.

Када су грађанима кренули да пристижу децембарски рачуни, многи су се ухватили за главу. Било је примера и оних којима су стигли до 600 одсто увећани рачуни у односу на раније. Док грађани збуњени гледају у бројила, из ЕПС-а кажу да им је прошла година била једна од најуспешнијих.

Како било, сви грађани имају право да рачуне за струју рекламирају, било због превисоке износе, било да им прво није обрачуната струја, а да су потом добили два рачуна одједном. У наставку је и детаљно упутство.

Фото: ЕПС/Принтскрин

Важно је напоменути да образац за рекламацију рачуна можете преузети на сајту ЕПС-а.

Први корак – упоредите стање бројила

Пре писања рекламације, сви грађани би требало да упореде стање бројила наведено на рачуну и стварно стање потрошње, које се налази на бројилу у згради или кући. Уколико нема поклапања, то обавезно треба навести у рекламацији.

“Грађани треба да опишу стварно стање, да кажу на пример, да немају јефтину тарифу, већ само скупљу, да се не поклапа стање на рачуну и на бројилу, да пола месеца нису били у стану, а да им је рачун много већи него у месецу када су били, или, да су 11 месеци имали уједначену потрошњу, а да је у децембру драстично увећана… Треба навести све околности због којих потрошач сматра да његов рачун није исправан”, објаснио је раније Дејан Гавриловић из Удружења потрошача „Ефектива“.

Истиче и да у рекламацији грађани обавезно треба да траже извештај о очитавањима струје за последња три месеца, са наведеним датумом очитавања и стањем на струјомеру, јер је то, како каже, важан “писани траг” уколико касније дође до судског спора између ЕПС-а и потрошача.

ЕПС има рок од 8 дана да одговори на рекламацију

Уколико ЕПС на рекламацију потрошача не одговори у законском року од осам дана, грађани имају право, да по истеку тог рока, пријаве ЕПС Тржишној инспекцији, која би, према закону требало да покрене прекршајни поступак против ЕПС-а.

Међутим, Гавриловић истиче да се тај закон у пракси не спроводи, те да Тржишна инспекција, “готово никада” не предузима кораке против јавних и јавно-комуналних предузећа.

Додаје да су пријаве инспекцијама важне, јер су оне показатељ да се грађани боре за своја права и да, дугорочно гледано, могу да утичу на промену понашања надлежних служби и да, оцењује он, једног дана “дођемо у ситуацију да све буде транспарентно”.

Платите “неспорни” део рачуна док чекате одговор на рекламацију

Рачуне за комуналне услуге свакако не би требало нагомилавати и избегавати плаћање док се чека одговор на рекламацију. Из „Ефективе“ саветују да рекламација увећаног рачуна и плаћање “неспорног” дела рачуна треба да се раде паралелно.

Гавриловић објашњава шта је “неспорни”, а шта “спорни” део рачуна за струју.

“Ако неко домаћинство зна која му је просечна месечна потрошња, како користи уређаје, како се понаша када је у питању скупља и јефтинија тарифа и на основу тога, уз сва поскупљења, процени да децембарски рачун не може да буде већи од 10.000 динара, то је онда неспорни део рачуна. Ако је добио рачун од 15.000 или 20.000 динара, све преко 10.000 је спорно. Тада потрошач треба да уплати 10.000 динара и на уплатници обавезно назначи да плаћа неспорни део за децембар”, инструкције су које даје Гавриловић.

Он каже да је терет доказивања спорног дела дуга на трговцу, односно на ЕПС-у, који поступак наплате, даље може да покрене само преко извршитеља.

Гавриловић подвлачи да у том случају, ЕПС извршитељима мора унапред да уплати око 5.000 динара за покретање поступка, па се поставља питање исплативости, уколико је спорни део дуга мањег износа.