Прочитај ми чланак

Одложено гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН

0

Генерална скупштина УН је 2. маја требало да се изјасни о резолуцији о геноциду у Сребреници, али је гласање одложено, сазнаје Н1 Сарајево.

Ову информацију потврдио је за Н1 Сарајево амбасадор Босне и Херцеговине при УН-у Златко Лагумџија.

“У овом тренутку знамо да седница неће бити 2. маја, због тога што данас шаљемо текст резолуције на ревизију, уколико земље чланице УН имају још неке предлоге на текст. Генерална скупштина ће бити сигурно након 6. маја, зависно од распореда седница, што ћемо знати у уторак. И мисија БиХ у УН је учествовала у овој одлуци, како би се онима којима треба времена или онима који су спремни на веће разумевање текста резолуције, да су као група пријатеља и спонзора резолуције отворени за даље консултације” казао је Лагумџија.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да су САД, Немачка и друге земље појачале лобирање за резолуцију о Сребреници, захваљујући кампањи коју Београд води против њеног усвајања.

На крају петодневног боравка у Њујорку, где је настојао да убеди представнике бројних земаља да не гласају за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН 2. маја, Вучић је српским медијима рекао да су „Американци и Немци и други данас формирали штаб у Бечу“ и да то „никада не би учинили да Србија није урадила добар посао“.

„Окупили су се у Бечу и бројали су гласове које имају (за усвајање резолуције), бројали су гласове против једне мале Србије. Бројали су ко ће гласати „за“ од 190 земаља са правом гласа и правили су листе за притисак. Ми смо урадили оно што је наш посао, али сад ће они да их терају, малтретирају“, казао је Вучић.

Он је рекао да су представници Србије у Њујорку, међу којима су амбасадор у Вашингтону Марко Ђурић и некадашњи министар спољних послова Вук Јеремић, ноћас имали састанак са пет европских земаља које сматрају пријатељским и за које „верују да је могуће да не гласају онако како је наређено“. Вучић је захвалио Јеремићу на ангажману претходних дана, рекавши да је „врло предано и коректно“ радио заједно са осталим члановима делегације Србије, укључујући њега.