Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 15.07.2012.г.

0

Најзад: Пројекат наводњавања, крај прве фазе
У септембру ће бити завршена прва фаза великог пројекта развоја система за наводњавање у Србији, што ће омогућити наводњавање нових 63.000 хектара ораница, најавио је данас у селу Крушћић крај Куле директор републичке дирекције за воду Александар Продановић.

Продановић је истакао да је развој система за наводњавање једини начин за стабилизацију пољопривредне производње.

Директор Продановић је приликом обиласка радова у Крушчићу, где је у априлу ове године и почела реализација, објаснио и шта је циљ најважнијег и највећег инфраструктурног пројекта у српском аграру.

"Спремни смо у овом тренутку и за уговарање друге фазе, с обзиром да су готови елаборати и пројектна документација", нагласио је Продановић. Један од пољопривредника који су почели да користе системе за наводњавање јесте и Чаба Папајчик из Крушчића је новинарима казао да је то наставак породичне традиције, јер је његов отац још 1965. почео да наводњава усеве.

Папајчик каже да је први пут ове године почео да наводњава шећерну репу, јер "више није смео да чека и није знао да ли ће да пада киша".

 

Бразилски „браво“ позоришту „Костолањи“
Шест пута је пред бразилску публику изашло суботичко позориште „Деже Костолањи“, са својом представом „Брехт-Тхе Хардцоре мацхине“ Андраша Урбана, којом је по позиву гостовало на Међународном позоришном фестивалу, на којем се представљају најбоље представе из целе Јужне Америке, уз гостовање и трупа са других континената.

Чланови ансамбла „Костолањија“ вратили су се прексиноћ са пута, а како је директор овог театра Андраш Урбан рекао за „Мађар со“, бразилска публика је представу изразито добро прихватила. – У Сао Хозе до Рио Прету смо представу шест пута одиграли, дневно два пута. Изненађујуће добро је примљена. Сваку представу играли смо пред 300 гледалаца, а публика је сваки пут стојећки аплаудирала, клањали смо се уз њене повике „браво“ и звиждуке у позитивном смислу – рекао је Урбан.

 

Ерика Баду уздрмала Петроварадин
Наступ Ерике Баду ноћас је из темеља потресао зидине Петроварадинске тврђаве, а у њеном концерту, који је почео око 25 минута после поноћи, на Мејн стејџу уживало је више од 25.000 посетилаца Егзита.

Ова "краљица соула" из Даласа, добитница четири "Гремија", позната по аутентичном вокалу и ексцентричном изгледу, хитовима "Лове of my life", "Он &Он", "Баг Lady", "Window Seat", "Tayron", у ритму афричких битова, америчког блуза, џеза и фанка, расположење у публици подигла је до максимума.

Да атмосфера на главној фестивалској бини буде на навећем нивоу много је допринео и звезда британског репа План Б, чији је хит "Ill Manors" угледни "Гардијан" својевремено прогласио најважнијом мејнстрим протестном песмом годинама уназад. Захваљујући тој нумери овај репрер је постао идол нове радничке класе не само у Британији него и у целом свету.

На популарној Денс арени запажен је био наступ сјајне Францускиње Китин и Ричија Хотина, док су на Фјужн стејџу у главној улози биле домаће снаге предводјене "Електричним оргазмом", који је поред чувених хитова промовисао нови албум.

На Експлозив стејџу поред наступа одличних Немаца "Содом", који негују чврст звук, одличну свирку су имали и мађарски бенд "Farcry" и словеначки "Sarcasm".

Прилику да се опусте имали су и новинари акредитовани за праћење Егзита јер је за њих JDX Бекстејџ приредио коктел на коме је своје музичко умеће демонстрирао бенд "JDX супергрупа" који чине Сергеј Трифуновић, Катарина Жутић, Ида Лолобриђида, Бојана Вунтуришевић, Андријана Беловић и Петар Рудић.

 

Расцеп међу румским радикалима

Након (не)званичног преласка Александра Мартиновића у Српску напредну странку, јуче је и званично потврђено да се одборничка група Српске радикалне странке у Скупштини општине Рума разводнила на три дела.

Уз Мартиновића, у одборничку групу румских напредњака прешле су др Смиља Лончар и Биљана Пековић, док је Кленчанин Сава Јовановић „прелетео" у одборничку групу демократа.

Одборничку групу радикала тако чине још само Жељко Дошен, Петар Миловановић и Драган Илић.

Кардаш тражио место председника Општине

Како сазнајемо, у разговору око могућег преврата у румској власти вођених између представника радикала, напредњака и социјалиста, председник румског СПС-а и потпредседник општине Драган Кардаш поставио је ултимативни захтев да неће пристати ни на шта друго до тога да, уколико се ове три стране договоре, он буде председник Општине Рума, као и да СПС мора да задржи све тренутно позиције у општинској управи и румским јавним предузећима.

Представници напредњака и радикала децидно су одбили овај вид уцене.
 

(из више северносрпских медија)