• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Србин.инфо: Београд – комуналне вести, културне манифестације 10.08.2012.
Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Београд – комуналне вести, културне манифестације 10.08.2012.

0

Радови у Булевару војводе Мишића и Улици Ђорђа Кратовца
Због извођења радова на постављању телекомуникационих каблова у Булевару Војводе Мишића од суботе 11. августа, од поноћи до понедељка, 13. августа уместо трамвајске линије број 3 „Ташмајдан Кнежевац“ уводи се привремена аутобуска линија број 3 а, која ће током викенда саобраћати на релацији „Славија/Бирчанинова-Кнежевац“.

Привремена аутобуска линија 3 а у оба смера кретаће се трасом: Бирчанинова – Булевар ослобођења – Милутина Ивковића – Љутице Богдана – Теодора Драјзера – Патријарха Павла – Патријарха Димитрија – терминус Кнежевац и дуж ове трасе користиће постојећа стајалишта јавног градског превоза.

Улица Ђорђа Кратовца, на делу од Ибарске до Крушевачке, биће затворена за саобраћај од 11. до 16. августа због радова на топловодним инсталацијама.

Како је најављено из Секретаријата за саобраћај, радове ће изводити ЈКП „Београдске електране”.

Из тог градског секретаријата апелују на учеснике у саобраћају да поштују привремену саобраћајну сигнализацију.

 

Апел Београђанима да пријаве микрожаришта комараца
Због појаве неколико микрожаришта на територији Београда, Секретаријат за заштиту животне средине апелује на Београђане да уколико у свом окружењу примете повећану бројност комараца, проблем пријаве Заводу за биоциде и медицинску екологију на број телефона 3554-499. Такође се моле грађани да у циљу предузимања мера за смањења бројности комараца, у својим двориштима и својој околини уклоне старе гуме, конзерве, сломљене пластичне играчке, стаклене посуде и сличне предмете који могу да задрже воду и постану идеална станишта за развој ларви комараца.

Посуде за сакупљање кишнице треба заштитити жичаним мрежама с малим отворима и редовно их празнити (на два до три дана), а често треба мењати и воду у базенима ако не циркулише и прекривати их фолијама у вечерњим сатима. Секретаријат за заштиту животне средине саветује и да се редовно мења вода у посудама које служе за појење домаћих животиња, да се провери да ли вода у олуцима или из већих саксија несметано отиче и да се ако постоји раван кров, провери да ли се на њему задржава стајаћа вода неколико дана након кише. На грађане се апелује и да чисте канале око кућа и дворишта од корова и отпадака како би их учинили проточним, те да редовно празне септичке јаме и држе их прописно затвореним.

 

Постављање скеле у Радничкој улици у зони подвожњака
Саобраћај у Радничкој улици ће за предстојећи викенд бити измењен због постављања скеле у Радничкој улици, најављено је из Секретаријата за саобраћај. Измене у саобраћају ће трајати од петка у 22 часа до суботе у 6 часoва.

Затвара се за саобраћај део Радничке улице, у смеру од Бановог брда (Обреновца) ка центру града (Београдском сајму) и то у делу од Паштровићеве улице до подвожњака у Радничкој. Возила која долазе из смера Обреновца крећу се Радничком улицом до раскрснице са Паштровићевом, преусмеравају се у Паштровићеву до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи лево да скрену према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, то јест према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника. Паштровићева улица у наведеном периоду једносмерна је у смеру од Радничке ка саобраћајној петљи „Хиподром”.

Возила која се крећу из Кировљеве ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи „Хиподром”. Возила која се крећу из Пожешке ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се право ка Паштровићевој улици до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи лево да скрену према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника. Возила која се крећу Булеваром војводе Мишића из смера центра града ка Бановом брду и Обреновцу крећу се редовном трасом.

Јавни градски превоз у поменутом периоду кретаће се на следећи начин: возила са линија 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88, минибус линија Е2, Е5 и ноћних линија 37, 51 и 56, у смеру ка центру града, од раскрснице Пожешке и Кировљеве улице кретаће се Пожешком преко петље „Хиподром” и Булеваром војводе Мишића до редовне трасе. На измењеном делу трасе користе се постојећа стајалишта.

Возила са линија 56, 89, 91, 92, 511, 551 и 552 од раскрснице Паштровићеве и Радничке улице преусмеравају се у Паштровићеву до петље „Хиподром” скрећу у Булевар војводе Мишића до редовне трасе у Радничкој улици. У смеру ка Бановом брду поменуте линије ће саобраћати редовним трасама. У смеру ка центру града биће привремено укинута стајалишта „Биоскоп Шумадија”, „Фабрика шећера” и „Југопетрол”.

Возила са линије 87 од раскрснице Зрмањске и Кировљеве крећу се Зрмањском, Пожешком, Ђорђа Огњановића и Лазаревачким друмом до Чукаричке падине.

 

 

Нове боје Скадарлије
Током летњих месеци у Скадарској улици се под покровитељством града Београда одржава програм „Нове боје Скадарлије”.

Туристичка организација Београда у сарадњи са „Београдизацијом Београда”, oпштином Стари град и ЈКП „Градске пијаце” позива Београђане да виде како су уметници графита „Београдизације Београда” симболима Скадарлије осликали занатске тезге, које су постављене у доњем делу ове градске четврти. Заједно са радницима ЈКП „Градска чистоћа”, волонтери „Београдизације Београда” уређивали су и поједине делове скадарлијских фасада.

У доњем делу Скадарлије, на Скадарлијском базару, од 19 дo 22 сата представиће се продавци са пробраним рукотворинама (београдске луткице, минђуше, магнети, жирадо шешири, лепезе…), производима старих заната, антиквитетима, продавци меда и других пчелињих производа, као и продавци ручно рађених сапуна и домаће ракије.

Сваког викенда током летњих месеци атмосферу у Скадарској улици дочараће млади парови, обучени у грађанске костиме с почетка 20. века.

Програм за наредни викенд биће веома разноврстан. Од 19.30 до 20.30 на бини испред Куће Ђуре Јакшића програм ће водити глумац Милан Милосављевић у улози Бранислава Нушића. Лазар Јованов у костиму из 19. века у улози добошара читаће лирску верзију кодекса о понашању у Скадарлији, а Милан Тубић као Ђура Јакшић поздравиће окупљене. Марчела Франческа, у улози Ђурине Миле говориће стихове које је написао Ђура Јакшић, док ће Љиљана Јакшић у улози Скадарлијске даме певати староградске песме.

 

Затвара се раскрсница Таковска–Светогорска
Раскрсница улица Таковске и Светогорске биће затворена за саобраћај од суботе, 11. августа, у поноћ до понедељка, 13. августа, у 3.30 часова због радова на поправци и замени елемената тролејбуске контактне мреже.

Због ових радова доћи ће до измена у режиму рада возила јавног градског превоза.

Привремено се укида тролејбуска линија 40 на релацији Звездара – Бањица 2. Уместо тролејбуса 28 на релацији Студентски трг – Звездара уводи се аутобуска линија 28А, која ће саобраћати следећом трасом: Студентски трг – Васина – Трг републике – Македонска – Браће Југовића – Булевар деспота Стефана – Цвијићева – Димитрија Туцовића –Чингријина – Звездара.

Уместо тролејбуса 41 на релацији Студентски трг – Бањица 2 уводи се аутобуска линија 41А, која ће саобраћати у оба смера следећом трасом: Студентски трг – Васина – Трг републике – Македонска – Дечанска – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша – Булевар војводе Путника – Булевар кнеза Александра Карађорђевића – Незнаног јунака –Црнотравска – Паунова – Бањица 2.

Линија 23 ће саобраћати делимично измењеном трасом у оба смера: Булевар деспота Стефана – Браће Југовића – Дечанска – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша и даље редовном трасом.

Линије 65 и 77 саобраћају делимично измењеним трасама у оба смера: 27. марта – Џорџа Вашингтона – Булевар деспота Стефана – Браће Југовић – Дечанска – Теразијски тунел и даље редовним трасама.

За време извођења радова укидају се следећа стајалишта: „Политика”, „Главна пошта” и „27.марта” у оба смера за све линије. За линију 23 укида се стајалиште „Цвијићева” у Таковској улици у смеру од Карабурме ка Бановом брду, а за линије 28 и 40 „Јаше Продановића” у смеру од Звезадаре ка Бањици.

Аутобуси са ноћних линија 27 и 32 ће саобраћати делимично измењеним трасама: Трг републике – Булевар деспота Стефана – Џорџа Вашингтона и даље редовним трасама.

Аутобуси са ноћне линије 304 ће саобраћати делимично измењеном трасом, у смеру са Трга републике: Трг републике – Булевар деспота Стефана – Џорџа Вашингтона –Таковска и даље редовном трасом, а у смеру ка Тргу републике: Димитрија Туцовића –Цвијићева – Булевар деспота Стефана – Трг републике.

 

Програм „Археолог и ја” за најмлађу музејску публику
Наредног викенда најмлађа музејска публика, узраста до 12 година, биће у могућности да сазна шта све значи бити археолог. Наиме, у суботу, 11. августа, у 12 часова, у атријуму Народног музеја биће организована изложба о резултатима десетогодишњих истраживања локалитета Кале Кршевица. Учествујући у археолошким ископавањима као део археолошке екипе, чланови радионице Дечјег клуба Народног музеја у Београду ће научити како изгледа процес разоткривања, документовања и обраде археолошких налаза.

Народни музеј развија пратеће програме који омогућавају да се одабране теме представе сходно узрастима и интересовањима посетилаца. Упознајући се са резултатима десетогодишњих истраживања локалитета Кале Кршевица, учесници радионице ће захваљујући изложби „Централни Балкан између грчког и келтског света” моћи да сазнају мноштво занимљивости о различитим идентитетима, културама и прошлости најстаријег урбаног насеља на овим просторима. Разоткривајући историју места на коме су се сусреле грчка и келтска култура, малишани ће сазнати шта све ради и о чему све брине један археолог, са акцентом на све оне активности и послове који су неопходни како би се једно античко урбано насеље открило, истражило, обрадило и приказало публици, а који на први поглед нису уочљиви.

Како је број места ограничен, из Народног музеја моле све заинтересоване, узраста до 12 година, да свој долазак најаве позивом на број 060/8075-031 или електронским писмом на адресу [email protected].

 

Разноврстан програм „Београдизације Београда” у тематском парку „Теразије из тридесетих”
И током врелих летњих месеци у тематском парку „Теразије из тридесетих” на Новом Београду биће представљен занимљив програм у склопу манифестације „Београдизација Београда”.

Тако ће се у суботу, 11. августа, у 18 часова одржати Блуз концерт „Blue Family”, а у 19.30 представа „Како убити супругу и зашто”, у којој играју Тамара Белошевић и Жељко Максимовић. У недељу, 12. августа, у 18 часова је концерт секстета „Скадарлија”, а у 19.30 представа „Мисија музика”, у којој играју Катарина Гојковић и Зинаида Дедакин.

„Теразије из тридесетих” представљају јединствен туристичко-културни парк, који се простире на 4.500 квадратних метара пословног простора и простора намењеног уметницима који ће стварати у аутентичном амбијенту из прошлог века. Парк је део културне акције „Београдизација Београда”, пројекта Скупштине града Београда, чији је циљ оживљавање културне сцене града и очување традиционалних вредности, у извршној продукцији „Дадова”.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

Бео-ком сервис – комунални водич

Бео-ком сервис

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

Град Београд – Градска управа
Служба за комуникације и координацију односа са грађанима
Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

  • ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА
    – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606
  • ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА
    – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100
  • ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА
    – ЕПС –  ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195
  • ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ
    – Телеком Србија, 977, 9813
  • ГАСОВОД
    – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237
  • ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ
    – Дирекција за јавни превоз, 3309-153
    – ГСП „Београд“, 3664-040
    – СП „Ласта“, 0800-334-334
    – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035
  • ПАРКИРАЊЕ
    – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400
    – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200
  • ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА
    – Дирекција за путеве, 3222-993
    – ЈКП „Београд пут“, 3818-101
    – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700
  • ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
    – Дирекција за путеве, 3222-993
  • РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
  • ЧИСТОЋА
    – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901
  • ЗЕЛЕНИЛО
    – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506
  • ЖИВОТНА СРЕДИНА
    – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106
    – Градски завод за јавно здравље, 3237-351
    – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099
  • СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ
    – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301
  • ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ
    – „Димничар“ АД, 2646-355
  • ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740
    – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494
  • УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000
    – Урбанистички завод Београда, 3331-500
  • ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450
  • ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333
  • НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА
    – ЈКП „Инфостан“, 3954-403
  • ИНСПЕКЦИЈE
    – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760
    – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

Београдски комунални сервис
Тиршова 1, централа 3605-600
Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)
факс 3605-811
e-mail: [email protected]

 

(београд.рс)