Прочитај ми чланак

Многи Албанци на Космету „кукају“ за Србијом

0

Албанци у приватним разговорима признају: боље се живело под Србима – здраство, школство и многе друге ствари су биле бесплатне, држава је више давала социјално најугроженијим.

Космет је на првом месту у региону по негативним економским и социјалним токовима. Плате и пензије су најниже, број незапослених највећи, а цене основних производа приближавају се европским.

У Приштини, највећем граду на Косову и Метохији, једној особи су за храну месечно потребна 93 евра, односно два пута више од просечне пензије. Плата у јавном сектору износи 260 евра.

 

Албанци се слажу у оцени да је живот изузетно тежак, да су примања ниска, да се више преживљава него што се живи и да је у свему много горе неголи под режимом Слободана Милошевића.

Ове године, приштинскавлада повећала је пензије за 11 одсто, а плате у јавним службама исте су као пре годину и по.

Председник Привредне коморе Косова Сафет Грџалиа каже да око 350.000 људи живи од социјалне помоћи која је мизерна.

„Подаци да 17,8 одсто становништва живи са мање од једног евра дневно, а 45 одсто људи без посла, довољни су индикатори који показују колико је тешка социјална ситуација“, објашњава Грџалиа.

На Косову и Метохији при крају су приватизације највећих предузећа – Телекома, Трепче и дела Електропривреде.

 

Досадашња приватизација је без посла оставила 76.000 радника.

Албанци истичу да немају ништа против приватизације, већ против крађе, јер су се, како наводе, политичари много обогатили нашом имовином.

На Косову и Метохији нема великих страних улагања, а једину капиталну инвестицију покренуле су приштанске власти градњом ауто пута од границе са Албанијом до Мердара.

Највећи прилив новца стиже из сиве економије, криминала, од царинских такси и дијаспоре, која годишње шаље готово 600 милиона евра.

 

(РТС, србин.инфо)