• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Вести из централне Србије18.08.’12: Најсиромашнији морају пензије да врате
Прочитај ми чланак

Вести из централне Србије18.08.’12: Најсиромашнији морају пензије да врате

0

Јагодина:  Већа пензија мора да се врати
Пензионерима којима се грешком уплати већа пензија, вишак пара морају да врате или ће убудуће примати мање износе.

Неколико стотина пензионера Поморавског округа изненедио је позив Филијале Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање у Ћуприји којим се обавешавају да им је уплаћено више пара за пензије и да то морају вратити и да ће убудуће примати мање износе.

Пензионери се позивају да у „року 15 дана по пријему позива“ уплате дуг (што им је више исплаћено до 30. јуна) у целости или да поптпишу изјаву да им се дуг одбија од наредних исплата.

У изјави се наводи да се пензионери могу одлучити да им се дуг наплати у два наврата или по тећинама, једна или две трећине, а „уколико не поступе по овом позиву Фонд ће заштиту својих интереса остварити судским путем“.

У испостави филијале у Јагодини речено је Танјугу да многи пензионери потписују ове изјаве. Један јагоднски пензионер, показао је новинарима решење, по коме је до 30. јуна примао пензију у износу 15.048,12 динара, а убудуће ће примати 14.101, 02 динара. Готово 1.000 динара му је смањена пензија.

Директор Филијале у Ћуприји Миодраг Недељковић изјавио је Танјугу да је проблем у томе што су појединци пензије до сада примали на основу привремених решења.

Урадејна су привремена решења због недостајућег стажа, због неуплаћених доприноса. Држава је када га је повезивала стаж повезала на најнижу основицу, а сада су урадјена коначна решења, па је најнижа основица умањила просек, објаснио је Недељковић.

„Због тога су пензије нешто мање, није то драстично мање, али се све враћа од првог дана исплате, било да је коначно решење довело до већег или мањег износа и онда се за две до три године накупи 20.000 до 30.000 динара“, рекао је Недељковић.

 

Пожега:Седми међународни филмски камп „ Интеракција 2012.“ овог августа окупио је 20 студената филмских академија из 15 земаља.
Подељени у четири групе на теренима Ужица, Пожеге, Косјерића и Чачка снимају докуменатране филмове на тему „Доласци- одласци“. У Ужицу је пет студената, десет дана су на релацији Ужице – Златибор снимајући заједнички филм.

Жиљен долази из Француске, у Паризу студура камеру. У Србији му је лепо:
„Јако ми се свиђа ова земља и мислим да је камп „ Интеракција“ одличан начин да се упознају нови људи и начин рада у интернационалном тиму“.

Да ли у овом времену може да се постигне једна квалитетна интеракција медју младим људима у свету, Жиљен каже:
„ Ово је супер идеја, успели смо да се повежемпо у својој креативности, и све ово је јако позитивно“.

Олга је студент режије у Москви. Говори о теми ужичког документарца:
„Тема филма је љубав, права емоција, и важно је на филму показати праву емоцију. Ради се о вези Србина и Филипинке, упознали су се на Филипинима, јер је Србин радио на прекоокеанском броду, Филипинка долази у Србију, веза је дивна, живе у предграђу Ужива, родила се беба, а ли тада Србин поново одлази у свет, растају се јер он опет мора на неки прекоокеански брод. Тему одласци, доласци видим као тему љубави, праве емоције“.

Ронда Нелсомн студира на нујоршком универзитету, први пут је у Европи, и Србији. Допада јој се Србија и идеја заједничког рада:
„Нисам имала представу да у Србији има толико лепих призора и нетакнуте природе, много сам видела у овој малој земљи. Мени је ово први пут да боравим у Европи, и Србији. Успела сам да успоставим одличну сарадњу са свим члановима екипе, и да сазнам доста о земљама из којих они долазе.“

Камел Алех је из Египта, магистрирао је филмску режију:
„Тема доласци и одласци је погодјена, добра је за упознавање људи: Доста ми се свидела ова тема јер је веома симболична и широка, и дозвољава да се пуно истражује, штоје начин да се боље упозна овај крај Србије и ови људи, односно њихове емиције и животи“.

Александра Цветић студент из Београда је и организатор у ужичкој екипи. Каже, Француз, Рускиња, Американка, Египћанин и Српкиња у Ужицу, интеракције је успела:

„Мислим да смо се ми јако добро уклопили с обзиром да смо сви различито годиште и сви долазимо из различиитх делова света , одлично смо нашли заједнички језик, тема је добра и наша прича ће дати један леп документарац. Мислим да је све одлично“.

Снимљени филмови премијерно ће бити приказани 23.августа у Пожеги, наредног дана у Културном центру у Београду.

 

Ужице: Концерт такмичара „Ја имам таленат“
Победници, финалисти и полуфиналисти треће сезоне ријалити серијала „Ја имам таленат“ окупиће се како би у среду 22. августа наступили на главном градском тргу у Ужицу и одржали велики концерт у оквиру традиционалне манифестације „Лицидерско срце“.

Поред победника брата и сестре Бојане и Николе Пековић, који ће извести композиције за гусле и хармонику, публика ће се подсетити чаробних гласова Емилије Ђонин, Бориса Суботића, те уживати у наступима групе „Флај“, Бранка Рмандића Фортија, Стефана Луковића, Јелене Звицер, рок бенда „Погрешила рода“, те балерина Татјане Татић и Дејане Бајић. Иначе ову манифестацију је подржао и Емир Кустурица, док ће водитељ бити Милорад Мандић-Манда.

Подсећања ради, крајем августа одржаће се и велике аудиције за нове таленте који ће добити прилику да се боре за награду од 100.000 евра у четвртој сезони најгледанијег шоу програма на планети „Ја имам таленат“.

 

Ваљево: Сваки алтернативни простор који је имао на располагању у старој чаршији Град Ваљево, који је организатор манифестације, је искористио за галерију
Иако је на сваком кораку у Тешњару кафанче, не заостаје превише ни број галерија у старој чаршији у току ваљевског летњег фестивала „Тешњарске вечери“. За многе ствараоце има простора, било да у Ваљеву живе или су из њега пореклом.

Једна од њих је и Марија Јевтић, сценограф једног београдског позоришта. У галеријама нису заступљене само слике, цртежи, скулптуре, већ и пројекти оживљавања оронулих споменика.

„Са овом изложбом, односно са „Златном мистријом“, позвана сам у Републику Српску. Републички завод за заштиту из Бања Луке ме позвао. Онда су моје колеге дошле на идеју да прво отворимо изложбу у Ваљеву и да се прикажу неки од радова, које сам реализовала у протеклих десет година“, каже за РТС Милка Крстивојевић, архитекта Завода да заштиту споменика културе.

Прозоре у свет публици отварају и ваљевски уметнички фотографи.

„Фото-биоскоп клуб би могао да направи четири изложбе, него нисмо имали толико простора да ставимо све. Ми се трудимо да доста радимо са младима. Сад смо добили просторије, Град Ваљево нам је обезбедио две канцеларије, а то је важно за школовање младих фотографа“, каже Владан Танасковић из Фото клуба „Ваљево“.

На овогодишњим „Тешњарским вечерима“ представили су се уличним ликовним перформансима и изложбама и млађи и старији стрип-цртачи.

„Концепција Групе углавном је заснована на стрипском раду и отприлике има nekih десетак људи који се активније баве тим. Што се тиче конкретно ове изложбе, то је изложба полазника стрип-радионице која функционише при Центру за културу“, каже Немања Радовановић из Арт групе „Црна мрља“.

Уметност уживо у Тешњару прија њеним поштоваоцима. За промену, фокус са великих галерија пребацити на мале које чак немају ни име, већ само број у Бирчаниновој и суседним уличицама, кажу, право је освежење.

 

Колубарски округ: 870 пожара ове године
У Колубарском округу је од почетка 2012. године регистровано 870 пожара, речено је у ваљевском Ватрогасно-спасилачком батаљону.

Командир те јединице Миле Николић каже да је највише пожара било у протеклих месец и по дана, када су ватрогасци интервенисали 240 пута.

У Ваљеву пожари су учестали на неколико локација због паљења ниског растиња, а повећан је и број пожара на гробљима, додао је Николић.

Противпожарна полиција је у Колубарском округу до сада поднела 80 пријава због изазивања пожара против грађана који су спаљивали биљне остатке, што је законом забрањено.

Ватрогасне јединице Колубарског округа имају 96 ватрогасаца, који поред Ваљева интервенишу и у општинама Уб, Лајковац, Љиг, Мионица и Осечина, а екипа је деташирана и на Дивчибаре.

 

 (Танјуг, Актер, Правда, Слободна Европа)