• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Вести из Централне Србије 11.09.2012. Младим пијанистима недовољна стипендија за Беркли
Прочитај ми чланак

Вести из Централне Србије 11.09.2012. Младим пијанистима недовољна стипендија за Беркли

0

Крагујевац: Пре тачно годину дана, млади крагујевачки пијанисти, осамнаестогодишња Мина Мијовић и двадесетједногодишњи Никола Шћеповић, иначе брат и сестра, задивили су својим умећем професоре Берклија, чувеног америчког универзитета који окупља најперспективније музичаре из целог света. На аудицији у Музичкој школи „Станковић” у Београду наступило је више од педесет музичара из целе Србије, а Мина и Никола су се нашли међу онима који су добили могућност да наставе школовање у Бостону.

Никола је добио максималну стипендију од 20.000 долара, а Мина 2.000 долара мање. То им је дало наду да ће моћи да усаврше знање и испуне свој сан да свирају са врхунским музичарима. Њихов одлазак је, ипак, неизвестан, јер је за студије и боравак у Америци потребно много више новца него што њихови родитељи могу да им дају. Зато су Мина и Никола одлучили да затраже помоћ.

 – За живот би се, некако, снашли, свирали бисмо по клубовима, али немамо довољно новца за основне студије, будући да једна година кошта 34.000 долара. Беркли је, можда, некада давао пуне стипендије музичарима из Србије, али сада више не. Зато молимо све који имају и могу, да нам помогну – каже Никола, који је пре три године први пут прошао на Берклијевом конкурсу, али је и тада због недостатка новца морао да одустане од пута.

 „Политика” је о Мини и Николи писала пре шест година када су, као најбољи млади пијанисти из Крагујевца, отишли за Београд. У међувремену, Никола је на Факултету музичких уметности завршио и једногодишњу специјализацију на одсеку за клавир, а Мина за који дан треба да дипломира, у класи професорке Невене Поповић.

 Цео текст прочитајте у штампаном издању од 11. септембра. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.

Бране Карталовић

 

Ужице: „Профил, анфас, полупрофил“ за основце
Пројекат „Профил, анфас, полупрофил“, намењен основцима из Севојна, њиховим вршњацима са инвалидитетом и из социјално угрожених породица, почео је да се реализује у Библиотеци у Севојну, која је део Народне библиотеке Ужице.

 Циљ тог пројекта је да се деци обезбеде услови за доступност едукативних садржаја и културних вредности, а реализује се у сарадњи те установе са Основном школом „Алекса Дејовић“ у Севојну и Удружењем дистрофичара Златиборског округа. Град Ужице је Народној библиотеци за реализацију тог пројекта, у складу са Локалним акционим планом за младе од 2010 – 2014. године, обезбедио део новца.

 Пројектом би требало да се побољша квалитет образовне и културне понуде за децу наведених категорија, али и да се подстиче дечје креативно стваралаштво у запостављеној приградској и сеоској средини. Поред тога, циљеви су и ненаметљива социјализација и интеграција деце са инвалидитетом и деце из социјално угрожених породица, али и повратак младих библиотеци и изграђивање читалачког укуса, као и безбедно коришћење интернета и развијање еколошке свести. Све то требало би да се постигне кроз драмске, ликовне, књижевне, музичке, еколошке и информатичке радионице, које су већ почеле и одржаваће се до краја новембра, средом и петком од 12 до 14 часова у читаоници севојничке Библиотеке.

 У холу Народне библиотеке Ужице, 29. и 30. новембра планирана је и продајна изложба радова насталих током пројекта, која ће имати хуманитарни карактер, јер ће прикупљени новац бити намењен деци из социјално угрожених породица. данас

 

Чачак: Гран при Аниманиме Белгијанцима
Жири Међународног фестивала анимације Аниманима 2012, који је 10. септембра завршен у Чачку, одлучио је да Гран при, награду „Златни штифт“ и новчани део у износу од 1.000 евра, добије белгијски филм „О, Вили“, чији су аутори Ема де Сваф и Mark Џејмс Рул. Специјалну награду за најбољу анимирану рекламу или музички спот у новчаном износу од 800 евра добио је Теодор Ушев из Канаде за музички спот „Kottarashky Демони“. Посебну награду жирија у новчаном износу од 500 евра добио је француски филм „Уна фуртива лагрима“, чији је аутор Карло Вогеле.

  Специјална признања жирија за најбољу режију добио је филм Симоне Маси из Италије „О убијању свиње“, за најбољу анимацију филм „Кали, мали вампир“, чији је аутор Режина Песоа из Португала. За најбољи сценарио награђен је филм „Последњи аутобус“, чији су аутори Мартин Снопек и Ивана Лаучикова из Словачке и за најбољи дизајн звука награђен је филм „Трамвај“ аутора Михаела Павлатова из Чешке. Награду „Перископ“ за најбољи филм програма филмова за децу и новчани део у износу од 400 евра добио је филм „Графалово дете“, чији су аутори Јоханес Wajland, Уве Хајдшетер из Немачке.

 Жири 6. међународног фестивала анимације Аниманима 2012. радио је у саставу Андреас Хикаде из Немачке, Џоан К. Грац из САД и Изабел Ергера из Шпаније. На фестивалу су приказана 62 филма из 21 земље у такмичарском програму, као и ретроспективе филмова Џоан К. Грац и Андреаса Хикаде. Изложбу стрипа Аниманима је приредила српском аутору Александру Зографу. Покровитељи фестивала су Град Чачак и Министарство културе Србије. данас

 

Смедерево: Челик чека новог газду
Рок за достављање понуда за стратешког партнера у смедеревској Железари истекао је у понедељак.

 Како “Новости” сазнају, ниједна од раније помињаних компанија се није ни јавила на јавни позив који је расписан још 4. маја, али је и продужаван, прво до 11. јуна, а затим и до 10. септембра.

 Разлог за то, према информацијама до којих су дошле “Новости”, лежи у чињеници да су представници нове владе Србије одмах по ступању на функције најавили да ће тендер бити поништен, “јер се тек сада као заинтересовани јављају велики играчи” у овом послу, односно озбиљне компаније као потенцијални стратешки партнери.

 Према тврдњама министра Милана Бачевића, који је прошле недеље боравио у Москви, јасно је да и даље постоји интерес двеју великих компанија за партнерство у Железари. Једна од њих је из Руске Федерације, а друга је из Украјине.

 – Заинтересоване компаније тврде да би могле да повећају производњу, јер је Железара у добром стању и има руску технологију – наглашава Бачевић. – Логично је да смо заинтересовани за озбиљне партнере јер желимо да се сачувају радна места за неколико хиљада људи. Нови власници би могли разговарати са руководством фабрике аутомобила “Фијат” и продавати им лимове. Због близине Железаре Крагујевцу и цена би требало да буде повољнија. Ако Руси купе Железару, могло би се разговарти о извозу “Фијатових” производа у Русију.

 Засада, међутим, не постоји заинтересованост руске стране да се и аутомобили произведени у Србији нађу на листи робе која у Руску Федерацију улази без плаћања царине. Поред тога, “Фијат” у Србији не користи лимове које данас производи Железара у Смедереву. За то би, уколико Италијани искажу интерес, у Железару требало уложити готово 100 милиона евра.

 ПРИНУДНИ ОДМОРИ ЗА 4.000 РАДНИКА

 АМЕРИЧКИ “Ју-Ес стил” повукао се из фабрике у Смедереву крајем јануара, а Влада Србије је Железару откупила за један долар. Производња у Смедереву привремено је обустављена почетком јула ове године, до 1. септембра.

 Тренутно су, иначе, обе високе пећи Железаре у тзв. тихом ходу и на принудном одмору се налази преко 4.000 радника.

 

Извор: Политика, Данас, Вечерње новости