Прочитај ми чланак

Вести из централне Србије 03.09.2012. У три школе по један првак

0

Ваљево: У општинама Колубарског округа, осим у Мионици, у новој школској години биће мање првака, а у три сеоске школе у први разред уписан је само по један ђак.

У Ваљеву и околним селима уписано је 770 првака, 90 мање него прошле године. У седам градских школа има 623, док је у сеоским школама ове године 147 првака.

У Одељењу просвете Колубарског округа новинарима је речено да ове године, сем у Ваљеву, мање првака има и у Осечини, Лајковцу, Љигу и Убу, а број првака је повећан једино у Мионици.

У новој школској години, у Колубарском округу, по једног првака имају сеоске школе у Мајиновићу и Горњим Лесковицама, у ваљевској, односно у селу Берковац, у мионичкој општини.

Како је саопштено из Градске управе у Ваљеву, санирана је и стара школска зграда у селу Беомужевић, коју је привремено затворила Санитарна инспекција, па ће девет првака такође кренути на наставу.

 

 

Крагујевац: Протест бивших радника „Заставе“ због кашњења накнаде
Око стотину некадашњих радника фабрике „Застава аутомобили“ протестовало је данас испред градске управе Крагујевца тражећи исплату накнаде за јул која је је, како тврде, требало да им буде исплаћена до 15. августа.

 Реч је о радницима који су почетком прошле године проглашени технолошким вишком, и који су прихватили социјални програм који им је понудила влада Србије.

 Тада је вишком проглашено око 1.000 радника, који су прихватили програм владе Србије и прешли на евиденцију националне службе запошљавања, уз месечну накнаду од око 20.000 динара и обавезу да се преквалификују, најкасније до почетка наредне године.

 

 

 Ужице: Почело обнављање возног парка ужичке Службе хитне помоћи
Пацијенти из Ужица и других општина Златиборског округа не би требало више да се труцкају до Београда у дотрајалим и неудобним санитетским возилима, јер је почео процес занављања возног парка Службе хитне помоћи ужичког Дома здравља.

 Од Министарства здравља та служба добила је санитет који ће служити за превоз пацијената до Београда, али не оних који су у ургентном стању, јер то возило није за те намене опремљено.

 Истакавши да је набавка новог санитета почетак занављања возног парка те установе, др Александар Остојић, директор Дома здравља, указао је да Служба хитне помоћи поседује шест санитета, од којих три служе за указивање помоћи на подручју града, а остала три возила за превоз пацијената до Београда.

 – Нашим возилима до Београда превозимо пацијенте из целог ужичког региона, у коме живи више од 300.000 становника. То значи да су наша возила стално на путу и месечно прелазе више од 40.000 километара, што је дужина екватора, објаснио је др Остојић истакавши да су постојећа возила веома стара, у лошем стању и за пацијенте веома неудобна, те да су „укупно прешла око милион километара“.

 – По броју возила ми задовољавамо критеријуме, али не и по њиховом квалитету, јер годинама није било набавке нових санитета. Ово је само почетак занављања нашег возног парка, јер смо урадили анализу која указује на то да је исплативије купити ново возило и плаћати редовне сервисе, него стално плаћати поправке старих и дотрајалих возила, која се веома често кваре, објаснио је Остојић, истакавши да је у току тендерска процедура за куповину још једног санитета, који ће такође послужити за превоз пацијената до Београд.

 Он је подсетио да је уз помоћ града почело занављање возног парка и других служби, па је тако Служба за кућно лечење добила два „фијата пунто“, а једно такво возило купљено је за патронажну службу.

 Мамограф

 Скоро ће две године од како се у Дому здравља покварио мамограф и та установа више нема тај апарат. Др Остојић је објаснио да се мамографски прегледи обављају, али само у ужичкој болници, која је од Министарства здравља добила један, а други мамограф је донација Јапана. „Пацијенткињама се редовно издају упути за мамографију, али прегледи се обављају само у болници“, рекао је др Остојић, најавивши скрининг жена, који би требало да почне у јануару наредне године.

 Пожари

 На Мокрој гори и Кремнима, подручјима која су захваћена пожарима, од четвртка је присутна и једна екипа Дома здравља, али, како је др Остојић рекао, није било потребе за интервенцијама, додавши да је та установа у сталном контакту са Градским штабом за ванредне ситуације.

 

 

Јагодина: О ђацима Поморавља брине 10 школских полицајаца
Сарадња полиције и школа биће настављена и у наредном периоду како би се повећао степен безбедности ученика и запослених

О безбедности ученика у шест основних и девет средњих школа у Поморавском округу ове године бринуће 10 полицајаца.

 – Сарадња полиције и школа биће настављена и у наредном периоду како би се повећао степен безбедности ученика и запослених – речено је на састанку представника полиције, школске управе и директора школа Поморавског округа поводом почетка нове школске године.

 На подручју Полицијске управе у Јагодини, где има 37 основних и 14 средњих школа, протекле школске године регистрована су 323 безбедносна инцидента, од којих су 55 била кривично дело, и 59 прекршаја. Ђаци су највише пријављивали крађе мобилних телефона и туче.

 

(Вести онлајн, Бета, Данас, Курир)