Прочитај ми чланак

Веровали или не: Европска унија добила Нобелову награду за мир!

0

ОСЛО – Европска унија је добитник Нобелове награде за мир за 2012. годину, саопштио је Нобелов комитет! Ова срамна одлука најбољи је показатељ у којем правцу се данашњи свет креће и какав систем вредности намеће бриселски „четврти рајх“.

Додела Нобелове награде за мир модерном фашистичком систему још већи је безобразлук од одлуке да се иста награда пре неколико година додели финско-шиптарском Гебелсу Мартију Ахтисарију. Kao што је недавно рекао славни аустријски књижевник и велики пријатељ Срба Петер Хандке, не би било изненађење ако би Нобелову награду за књижевност добио Лео Меси.

Додела награде Европској унији представља и коначну девалвацију Нобеловог признања, којe је некада заиста нешто и значило у свету.

Како се наводи у образложењу, награда је додељена за више од шест деценија доприноса напретку мира и помирења, демократије и људских права у Европи.

Комитет је честитао 27-чланој ЕУ на успешном опоравку после Другог светског рата и улози у ширењу стабилности на бивше комунистичке земље после пада Берлинског зида 1989. године, пренео је Ројтерс.
 
Награда, вредна 1,2 милиона долара, биће уручена 10. децембра у Ослу.

У образложењу награде један део посвећен је и Балкану.

„Пријем Хрватске следеће године, почетак преговора о чланству с Црном Гором и одобравање статуса кандидата Србији ојачавају процес помирења на Балкану“, стоји у саопштењу.

Србин.инфо