Прочитај ми чланак

Афера „Агробанка”: Проширена истрага, следе нова хапшења

0

Тужилаштво за организовани криминал донело је одлуку о проширењу истраге против осумњичених у афери „Агробанка“, изјавио за Радио Б92 Миљко Радисављевић.
Радисављевић је рекао да је одлука о проширењу истраге донета на основу досадашњих саслушања 10 осумњичених и да ће суд у току ноћи или ујутру донети решење о томе да ли ће осумњиченима бити продужен притвор.

„Наредба о проширењу истраге донета је према следећим осумњиченима: Душану Антонићу, Славољубу Корићанцу, Бојану Зарићу, Бобану Лабовићу и Вехму Папићу, одговорним лицима у Агобанци. Наредба се односи и на: Радосава Секулића, Драгомира Јовановића, Душка Секулића, Борку Филиповић, Ненада Маричића, Снежану Пауновић, Драгована Милинковића, Милоша Марковића, Душка Шуњеварића и Братислава Михаиловића. Тужилаштво је предложило судији за претходни поступак мере за несметано вођење кривичног поступка. То између осталог подразумева и предлог за одређивање притвора за одређени број осумњичених. Одлука још није донета и очекујем да ћемо имати и ту одлуку суда поводом нашег предлога,“ рекао је Радосављевић за Радио Б92.

Због основане сумње о умешаности у аферу назаконитог пословања „Агробанке“, притворено је 10 особа и одређено им је полицијско задржавање до 48 сати.

„Желимо да истражимо све спорне послове Агробанке, јер то је једини начин да знамо истину шта се догадјало у пероиду од 2005. до 2011. године“, рекао је Радисављевић за РТС.

Криминалистичка полиција МУП-а Србије ухапсила је у недељу Мирјану Пауновић која је руководилац једне од фирми у систему „Хабитфарма“.

У недељу су саслушани Радослав Секулић, Душко Секулић, Драгомир Јовановић, Борка Филиповић, Милан Стефановић, Братислав Михајловић, Душко Шуњеварић и Драгован Миленковић – одговорна лица у предузећима која су пословала у систему „Хабит групе“, затим Ненад Маричић, одговорно лицу у више предузећа, која су пословала у систему „Хабит групе“ и Снежани Пауновић која је руководилац једне од фирми у систему „Хабитфарма“.

„Ради се о лицима која су била корисници банкарских кредита у ‘Агробанци’, а висина њихових неизмирених обавеза према ‘Агробанци’ је више од 5,5 милијарди динара“, рекао је раније Тањугу Радисављевић.

Он је навео да је реч о одговорним лицима у предузећима „Хабитфарм“, „Свисфармација“, „Свис интермедикал“, „Продукт трејд“, „Вестерн стајлс“, „Лутон“ и „Нови дани“.

Та предузећа су као повезана лица била корисници кредита и банкарских гаранција код „Агробанке“, а над некима је већ покренут стечајни поступак, док су нека већ ликвидирана, рекао је Радисављевић.

Расплет у афери „Агробанка“ почео је 11. августа, када је судија Посебног суда одељења Вишег суда у Београду одредио притвор осумњиченима у трајању до 30 дана, на предлог Тужилаштва за организовани криминал.

Тада је ухапшено девет особа, а међу њима и некадашњи председник Извршног одбора „Агробанке“ Душан Антонић и његов син Милан.

Први потпредседник владе Александар Вучић је за Б92 рекао да је Агробанка пандорина кутија, и само почетак у борби против корупције.