Прочитај ми чланак

УЖИВО: 50.000 камиона и маса народа окупирали Отаву, Срби воде главну реч! (ВИДЕО)

0

КАНАДСКИ „Конвој слободе“ од око 50.000 камионџија стигао је у Отаву уочи протеста против обавезне вакцинације за прелазак границе између САД и Канаде.

Колона дуга више од 60 километара, кренула је из Британске Колумбије још у недељу.

У међувремену, док се хиљаде људи слива у канадску престоницу, протестујући против вакцинације, канадски премијер Џастин Трудо и његова породица напустили су свој дом у Отави, и отишли на тајну локацију, преноси Си-Би-Си.

Од средине јануара, Канада и Сједињене Америчке Државе увеле су обавезну вакцинацију против KОВИД-19 за стране возаче камиона који прелазе границу између две земље.

Канадски возачи не могу да уђу у САД осим ако нису вакцинисани, а амерички возачи не могу да уђу у Канаду. Такође, невакцинисани канадски возачи који се враћају кући морају да се тестирају и буду у карантину.

Невакцинисане америчке камионџије нису у обавези да се тестирају и иду у карантин када се враћају у САД.

Премијер Трудо раније је камионџије назвао „малом маргиналном мањином“ и истакао да је 90 одсто Канађана вакцинисано.

Незадовољни возачи камиона планирају да протестују у Отави током викенда, а неки обећавају да ће остати док влада не укине обавезну вакцинацију.

КАМИОНЏИЈЕ са северноамеричког континента у суботу су се довезли у престоницу Канаде Отаву, а Аустралијанци пале машине спремајући ауто-марш на Канберу. Судећи по најавама по интернет плакатима, спремају се маршеви европских возача на Брисел, а све због затварања државних граница због мера против короне.


Мада мејнстрим медији још не извештавају пуном „мером“ о побуни шофера друмских крстарица, подршку им је пружио најбогатији човек света Илон Маск.Такође, преко апликације „Go fand mi“ возачима стижу новчана средства за трошкове машра, који уплаћају људи широм света. Политичари су и у суботу са страхом гледали у епилог необичног бунта уз упозорење да су камионџије „кичма“ ланца снабдевања“ и уколико „кичма“ пукне многе, продавнице у свету остаће без основних артикала.

Бунт су пре неколико дана покренули канадски возачи крстарица, који су устали против ковид-пасоша и обавезних карантина за невакцинисане који су за возаче били спремни у Канади. Како ствари стоје, у Канади се формирала највећа колона камиона икада виђена.

Њих 50.000 зато се упутило ка канадској престоници, где се долазак четвороточкаша очекивао током дана. Покрет „Конвој слободе“ као пожар се за неколико дана проширио светом, а први су се организовали амерички превозници, који су кренули у Канаду да помогну колегама.

Аустралијанци су такође нездовољни ковид-рестрикцијама Канбере и око 66.000 возача крстарица управо припрема конвој који ће стићи у њихову престоницу до 31. јануара. Најављује се више конвоја широм Европе који планирају пут у Брисел. Телеграм-група са више од 14.500 чланова окупља конвоје широм Старог континента да се састану у престоници ЕУ.

 

Један од власника трак-компаније са седиштем у Флориди, Deandre Mahdeo, испричао је за америчке медије да је имао узбудљив испраћај из Флориде, одакле је кренуо у Канаду и да док вози добија подршку стотина људи свих узраста који учеснике протеста називају херојима, па чак и борцима за слободу. Камионџијама на паркиралиштима грађани деле слаткише и грицкалице, а новац за гориво стиже преко апликација.

– Морамо једном засвагда да окончамо ова ограничења – казао је Mahdeo „Epoh tajmsu“, указујући на сулуде рестриктивне прописе на граници двеју великих земаља.

Широм области Торонта и у суботу су присталице на надвожњацима бодриле конвоје док су се кретали најпрометнијим канадским теретним рутама.

ТРУДО ИЗНЕРВИРАО НЕВАКЦИНИСАНЕ

Бес камионџија додатно је потпалио недавни коментар канадског премијера Џастина Трудоа, који се небираним речима обратио људима који су тражили своје слободе називајући их и мизогинима (мрзитељима жена).

У коментару од суботе казао је:

– Мала маргинална група људи који су на путу за Отаву, који имају неприхватљиве ставове које изражавају, не представљају ставове Канађана!

У међувремену премијер је отишао у самоизолацију јер је наводно био у контакту са позитивнима на ковид.

ЗА ОСТАВКЕ

Европске камионџије у свом манифесту кажу да се залажу против вак-пасоша, за здравствене слободе и да читав низ европских званичника поднесе оставке.