Прочитај ми чланак

Украјина и Запад су близу пораза: Руси су преузели иницијативу на линији фронта

0

Оружане снаге Украјине ће морати да се повуку јер неће моћи да одрже линију против налета руских снага.

Ово је саопштио бивши обавештајни официр америчког маринског корпуса Скот Ритер у интервјуу за Јутјуб канал Денија Хеипхонга.

„Од сада је иницијатива у рукама Руса и на крају ће се украјинска линија одбране урушити, они ће вероватно морати да се повуку преко Дњепра и предају велике територије“, рекао је Ритер.

Бивши обавештајац сматра да Кијев нема довољно војне моћи да одбије све нападе.

Резимирајући, Ритер је напоменуо да је офанзива украјинских оружаних снага стратешки пораз руководства Украјине и западних земаља. Сада, према Ритеру и сама Русија може да почне да напредује.

Раније тог дана, начелник катедре за политичке науке и социологију Руског економског универзитета Плеханов, резервни пуковник Андреј Кошкин, рекао је да након неуспеха контраофанзиве Оружане снаге Украјине нуде другу тактику – нападе са ракетама дугог домета.

Према његовим речима, САД и земље НАТО не крију да спроводе извиђање за Оружане снаге Украјине, користећи за то свемирске сателите.

Дан раније украјински председник Владимир Зеленски је током свог путовања у САД најавио наставак контраофанзиве у јесен и зиму. Он је рекао да је Украјина научила лекцију из прошле године када је током тог периода суспендовала већину офанзивних операција на неколико месеци.

Истовремено, амерички истраживачки новинар Сејмур Херш рекао је 21. септембра да Сједињене Државе сумњају у способност украјинских оружаних снага да савладају руску одбрану. Новинар је нагласио да су се и Оружане снаге Украјине предомислиле о преношењу непријатељстава на територију Крима или Донбаса.

Наставља се специјална војна операција заштите Донбаса, чији је почетак најавио руски председник Владимир Путин 24. фебруара прошле године. Одлука је донета у контексту заоштравања ситуације у региону услед гранатирања украјинске војске.