Прочитај ми чланак

The American Conservative: Време је да се припремимо за Трампову победу

0

Трампов тренутни учинак је знатно бољи него у било ком тренутку у његовој политичкој каријери, па не чуди што аналитичари почињу да процењују каква би могла да буде његова будућа администрација, пише Тхе Америцан Цонсервативе.

Његова победа више неће бити неочекивана као 2016. године, а сам Трамп ће, наравно, покушати да избегне кадровске проблеме.

Истраживања јавног мњења показују веома добре резултате за Трампа. Стога не чуди што аналитичари почињу да процењују каква би могла да буде његова будућа администрација, пише Тхе Америцан Цонсервативе.

По мишљењу аналитичара АЦ, биће другачије од онога што је било током његовог првог мандата, јер је тада његова победа над Хилари Клинтон била неочекивана и повукла низ кадровских проблема.

Штавише, у то време ни сам Трамп највероватније није схватао да су кадрови у политици много важнији него у бизнису.

На пример, не би требало да ангажујете Џона Болтона ако желите да избегнете нове ратове и, можда, чак да покушате да зауставите постојеће. Друга тешкоћа је била то што се, по правилу, у администрацију постављају људи из претходне администрације исте партије, уздижући човека за једну или две степенице у каријери.

А Бушове присталице, које је требало да формирају Трампову администрацију 2016. године, противиле су му се још од предизбора и ретко су биле делотворне у свом раду.

И, коначно, примећује АЦ, тада је постојао такозвани фактор Џаванке. Тако су називали пар који чине Трампова ћерка Иванка и њен муж Џаред Кушнер. Они су добијали привилегије много чешће него што су то заслуживали. На крају, Трампово име је постало више повезивано са нискоквалитетном конзервативном политиком.

Шта се променило овог пута? Брачни пар Иванка-Џаред више није толико укључен у породични политички посао. Конзервативни чланови породице Трамп, посебно Доналд Трамп млађи, сада ће играти важнију улогу.

И сам шеф клана као да је схватио колико је важна доследност. Да ли он то повезује са личном лојалношћу остаје да се види. Ипак, економски програм за његове присталице радничке класе или спољна политика достојна назива „Америка на првом месту“ би могла бити од веће користи.

Добар показатељ како се ствари одвијају биће Трампов избор потпредседника. Листа кандидата је мање-више јасна. Према писању публикације, погледајте само три најбоља сенатора за које се каже да тренутно разматрају кандидатуре.

Међу њима су упорни популиста Џеј Ди Венс, Тим Скот, који може да помогне у повезивању са црним бирачима, и Латиноамериканац Марко Рубио.

Трампов тренутни учинак је знатно бољи него у било ком тренутку у његовој политичкој каријери, наводи АЦ. Дакле, његова победа неће бити шок, као 2016. Плус, сада је већ много људи око њега који већ постављају темеље за други мандат. Мада, вреди признати да они не делују увек заједно.

У овој фази, сматра аналитичар, остају два најважнија питања. Колико преваранта може да се ушуња у Трампову Белу кућу? А колико ће се Трамп ослањати на трезвене конзервативце који су претходно обуздавали његове гласне испаде? Одговори на њих могу бити међусобно повезани.

Коначно, нејасно је колико би амбициозних људи било заинтересовано за сарадњу са Трампом, с обзиром да он неће имати право да се поново кандидује 2028.