Прочитај ми чланак

Понови изборе у целом граду, ма понављај док не победим: Вучић преписује рецепт…

0

Постизборну енигматику у Нишу, где су и власт и опозиција прогласиле победу и прославиле свој успех, највероватније ће политичком одлуком разрешити председник и најмоћнији члан СНС Александар Вучић. Он је већ натукнуо да би излаз из ситуације могли да буду нови или поновљени избори, што је модел који су Београђани већ видели после 17. децембра. У тој ситуацији, напредњаци не желе да признају пораз, а уместо тога одлучују се за нови излазак на биралишта, где своју страначку машинерију убацују у "шесту брзину" и појачавају притисак и инжењеринг.

У изборној ноћи у Нишу смо чули од опозиције да је град ослобођен, а већ сутрадан смо од напредњака видели прославу уз трубаче и “неснађеног” одборника Руске странке који им је обезбедио већину.

Док се чекају одлуке суда на бројне приговоре опозиционара, још увек над Нишом лебди питање ко ће формирати власт. Бестежинско стање, у којем је нејасно да ли ће напредњаци још једном “освојити” све полуге моћи или ће опозиција добити прву велику битку после 2012. године, готово извесно разрешиће председник Александар Вучић.

У ком правцу размишља најмоћнији члан СНС, јасно је након његове изјаве да су нишки напредњаци пожурили са слављем и трубачима и да ако треба могу поново на изборе да иду.

“Што морате трубаче да доводите већ други дан? Пустите друге да то раде, ваш је посао како ћемо да доведемо нове инвеститоре у Ниш. Седите, разговарајте с њима. Седите, разговарајте о свему. Пребројте гласове сто пута. Ако идемо на нове изборе, ми ћемо победити много убедљивије”, поручио је председник на Јавном сервису, где се по сопственом признању није осећао пријатно.

Да је ситуација далеко од јасне потврђују бројни докази: опозиција је поднела приговоре да су преправљани записници, да су се десиле бројне неправилности, а један мандат “вишка” за СНС донела је Руска странка у којој је ретко ко и био у Москви, а излишно је и говорити о томе да тамо нико не говори руски језик. Без обзира на то, мандат су добили и свој глас дали су СНС.

Напредњаци неретко истичу питање легитимитета, па би њихова стратегија врло лако могла да буде управо оно што је председник натукнуо на РТС – полако са слављем, можда ће ипак бити нових избора.

Исти такав предлог видели смо пре шест месеци након децембарских избора у Београду. И тада се није ишло на формирање већине, само је уместо Руса у Београду постојао покрет Бранимира Несторовића, који уместо нишког политичара Тихомира Перића, ипак, није желео да уђе у коалицију са напредњацима.

Одмах након изборне ноћи, али и током целог јануара слушали смо најаве да ћемо још једном на биралишта, да власти нема ако нема легитимитета, али и обећање да ако буде избора, победа ће бити још гламурознија.

Шта се крије иза београдског рецепта за нишки проблем?

Док трају постизборне турбуленције и какофонија са обе стране политичке сцене, власт помиње нове изборе, на којима је према пређашњем искуству доказано да власт има више ресурса, људска и “кисеоника за борбу за освајање власти.

Већ на само помињање нових избора мобилишу се бирачи, притиска јавно мњење, концентришу ресурси на знатно мањи број бирачких места и то све како би се задржала власт.

Како то изгледа могли смо да видимо на примеру Београда, где су у претходне две године три пута одржани избори, а напредњаци су се служили различитим средствима и техникама. Довожени су гласачи из Републике Српске који нису ни знали у којој се општини налазе, гласали су фантомски грађани, а бирачки списак је толико био компромитован да су на то реаговали и посланици Европског парламента, али и представници ОДИХР-а.

Сабирни центар београдске “Арене” показао је како се прекраја изборна воља и то гласовима људи који и по 20 година нису били у Београду, нити знају шта се у којој општини налази.

Искуства и процене напредњачке врхушке показали су да они у таквим борбама рачунају на поделе у оквиру опозиције, али и на потпуно другачију кампању у којој доминирају ћешће националне него локалне теме. У таквој кампањи власт је „пливала“ кроз националне теме попут оне Резолуције о Сребреници, а мање око локалних тема у главном граду.

Ту су као риба у води – имају шири маневарски простор, буџет, помоћ институција, због чега је опозиција у далеко подређенијем положају.

Такав рецепт опробан је у граду на ушћу Саве у Дунав, па би слична тактика могла да се примени и на Нишави у којој је власт на овим изборима добила 20.000 гласова мање него пре четири године.

„Вучић и нишки напредњаци нису спремни да признају пораз“

Политички консултант Душан Миленковић тврди да унутар СНС не постоји јединствен став око тога да ли треба да се призна пораз у Нишу или да се настави са изборним инжењерингом.

„Нишки СНС и Вучић још од изборне ноћи шаљу различите поруке. Док локални СНС неколико пута слави победу, и потпуно занемарује поруке опозиције, Вучић упозорава на то какве су грађани послали поруке СНС-у и нуди нове изборе као решење“, поручује Миленковић за Нова.рс и додаје:

Душан Миленковић гост у емисији Утисак недеље на телевизији Нова С Фото:Иван Динић/Нова.рс
„Ово нам говори да ни унутар СНС не постоји јединствен став око тога да ли би требало да признају пораз у Нишу или да наставе са својим изборним инжењерингом који може да има два исхода: формирање већине или нове изборе. За сада, ни нишки СНС и Вучић нису показали спремност да признају пораз“, закључује наш саговорник.

Да напредњаци могу да мобилишу веће ресурсе и свежу партијску „војску“ пред евентуално понављање избора у Нишу тврди и политиколог Александар Ивковић.

„СНС свакако може да концентрише додатне ресурсе у Ниш уколико избори буду изоловани на тај начин. Ако неко има додатне ресурсе на располагању, то су они. Али, верујем да су чак и СНС кадрови тренутно истрошени после оволико изборних циклуса. Сетимо се такође како је Несторовићу скочио рејтинг у Београду након што је одбио власт са СНС“, поручио је Ивковић недавно за Нову.