Прочитај ми чланак

Русија разрадила систем којим може да неутралише Противракетну одбрану САД

0

valerij-gerasimov(Вечерње новости)

Русија је разрадила систем којим може да неутрализује америчку глобалну Противракетну одбрану (ПРО), и то је нешто што ми не скривамо – изјавио је начелник Генералштаба Русије Валериј Герасимов говорећи на Међународној конференцији европске безбедности, која се одржава у Москви.

Герасимов је објаснио да реализација тог система војнотехничких мера зависи од процене Москве колико америчка ПРО може да ослаби атомски потенцијал Русије.

Начелник руског Генералштаба Герасимов сматра да би у наредном периоду Русима и САД, требало да се придруже и друге земље кад је реч о смањењу атомских и других оружаних потенцијала. Али додао је Герасимов, земље које имају ракете средњег и малог домета не желе да се ослободе тог оружја.

– Било би веома добро да се то догоди, јер би се на тај начин смањила могућност локалних сукоба и регионалних конфликата – објаснио је начелник Генералштаба Русије.

На отварању скупа руски министар одбране Сергеј Шојгу је изнео став да ширење НАТО на исток подрива резултате претходних договора Москве и Вашингтона. Речено је и да у савременом наоружању све већу улогу имају беспилотне летелице. Руски министар одбране је уверен да је неопходно не само смањити атомски потенцијал већ и свако друго наоружање, јер опасност све више прети од високопрецизног оружја и беспилотних авиона. Он је додао да у тим видовима наоружања САД има осетну предност над осталим земљама.

Сергеј Лавров, руски министар спољних послова, сматра да је модернизација офанзивног оружја и стварање нових видова оружја, као и ширење НАТО, ослабило структуру безбедности Европе.

– Русија и даље сматра да се треба смањивати улогу силе у решавању међународних односа, а повећавати дипломатске активности – рекао је Лавров истичући да се мора водити рачуна о равноправности јер је то предуслов добрих односа. – Јачати своју безбедност на рачун слабљења партнера води само расту напетости.

– АКО Американци стварно хоће да се ми међусобно не сумњичимо, онда морамо заједно да тражимо решења у интересу свих – рекао је Лавров. – Властити потенцијали не треба да буду средства за ударе на партнере.