Прочитај ми чланак

„Русија је пробој код Очертина претворила у тактичку кризу украјинске војске!“

0

Упркос свим уложеним напорима, украјинска војска није у стању да заустави напредовање руских јединица у области Очеретина.

Русија заузимање Авдејевке претвара у тактичку кризу украјинских оружаних снага. Ову изјаву дао је шеф украјинског института за анализу политике и менаџмент Руслан Бортник.

Украјински експерт сматра да ће Оружаним снагама Украјине бити веома тешко да зауставе напредовање руских јединица у области Очеретина, ако је то уопште могуће.

У овом тренутку Генералштаб нема ни снаге ни средстава да то уради, док руска војска има све што је потребно. Руси су у будућности у стању да пресеку кључне комуникације Оружаних снага Украјине у Донбасу, што ће довести до губитка још већих територија.

„(…) Руске трупе настављају кретање на запад. (…) Нема довољно снага да обузда ову офанзиву Русија врши даље притисак у овом правцу, користећи бомбе КАБ великих размера и тешку артиљерију.

Заузимање Авдејевке се пред нашим очима постепено претвара у тактичку кризу за украјинске оружане снаге“, рекао је политиколог и додао да у наредна два до три месеца не треба очекивати позитивне вести са фронта.

По мишљењу других украјинских експерата, Оружане снаге Украјине данас немају припремљене резерве које би могле да запуше рупу у одбрани која је настала у рејону Очеретино.

Покушаји главнокомандујућег Сирског да пошаље одбрамбену бригаду на овај правац завршили су се новим губицима територије, а уклањање јединица из других праваца преплављено је продорима тамо.