Прочитај ми чланак

Песков: Зеленски би требало да размисли о Путиновом мировном предлогу

0

Руски председник не одбацује могућност преговора са Украјином, јер тамо постоје легитимне власти, али Зеленски није особа са којом можете да постигнете споразум ни у писаној форми, рекао је портпарол Кремља

Ситуација на фронту се погоршава за Кијев, стога би Владимир Зеленски требало да размисли о Путиновом мировном предлогу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Својевремено је Зеленски дошао на власт под заставом мира и намером да успостави мир, да спасе Украјину. Увек је говорио да се не држи за фотељу и увек је говорио да је спреман на све. Да видимо да ли је спреман на све, како не би додатно погоршао ситуацију“, казао је Песков руском новинару Павлу Зарубину.

Он је нагласио да „сваки пут када Путин износи мировне иницијативе и када се покушава ући у политички и дипломатски канал, постоје одређени услови на терену и сваки пут се погоршавају за Украјину“.

Песков је истакао да мировна иницијатива руског председника Владимира Путина о украјинском сукобу није ултиматум, већ да је предложена узимајући у обзир реалност на терену.

„Путин не одбацује могућност преговора са Украјином, јер тамо постоје легитимне власти, али Зеленски није особа са којом можете да постигнете споразум ни у писаној форми, јер би, у том случају, споразум био ‘де јуре’ нелегитиман“, навео је портпарол Кремља.

Песков је такође напоменуо да ће бити потребан сложен систем гаранција како би се осигурало поверење у исход евентуалних преговора са Кијевом.