Прочитај ми чланак

Оштре речи упућене Столтенбергу: Италија неће убијати у Русији

0

Овај господин треба или да затражи опроштај, "поправи" своју изјаву или да поднесе оставку, истакао је Матео Салвини

Премијерка Италије Ђорђа Мелони и други високи званичници те земље критиковали су речи генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга о томе да је дошло време да чланови војног блока, предвођеног САД, преиспитају своју политику и допусте Украјини да користи западно оружје за извођење удара на руску територију, оптужујући га за подизање тензија с Москвом.

„Не знам зашто је Столтенберг рекао тако нешто, мислим да морамо да будемо веома опрезни“, изјавила је Мелонијева за италијански ТВ канал „Раи 3“, те ипак истакла да „НАТО мора да остане чврст, да не даје сигнал да попушта“, али да се с тим у вези мора бити опрезан.

Премијерка је додала да има „много упитних изјава“, подсећајући да је замерила председнику Француске Емануелу Макрону због његових опаски о потенцијалном слању трупа у Украјину.

Њен заменик и лидер десничарске партије „Лига“ Матео Салвини свакако је био оштрији у оцени Столтенбергових речи рекавши на предизборном скупу да челник Алијансе „не може да говори у име италијанског народа“.

„НАТО нас не може натерати да убијамо у Русији, нити нас било ко може натерати да пошаљемо италијанске војнике да се боре или гину у Украјини“, рекао је Салвини, тврдећи да Рим Кијеву шаље оружје само да би се „одбранио“, а не да би се „борио, ударио и убијао ван своје територије“.

„Овај господин треба или да затражи опроштај, ‘поправи’ своју изјаву или да поднесе оставку“, додао је Салвини.

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани је такође инсистирао на томе да оружје које Италија шаље Кијеву мора да се користи само у Украјини.

Коментари шефа НАТО-а долазе у тренутку када западни лидери дају све смелије изјаве о нападима на руску територију. Међутим, по речима из Москве, тврдње о постојећим ограничењима употребе америчке муниције су лажне и осмишљене да одрже илузију да Запад није део сукоба.

„Полазимо од чињенице да америчко и друго западно оружје гађа циљеве на територији Русије, пре свега цивилну инфраструктуру и стамбена насеља“, рекао је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров, напомињући да је америчко оружје, попут ракета АТАЦМС, већ коришћено за нападе унутар Русије, укључујући и нападе на цивилне циљеве.