Прочитај ми чланак

Прави владар Украјине изашао је из сенке – Шта се десило на самиту у Швајцарској?

0

Посланик Врховне Раде из странке „Европска солидарност“ коју води бивши председник Украјине Петро Порошенко, Владимир Арјев, изразио је огорчење због присуства шефа кабинета председника државе Андреја Јермака на заједничкој фотографији учесника мировног самита у Швајцарској.

Арјев се запитао којој држави је Јермак лидер, с обзиром на то да присуствује конференцији на којој су присутни само први људи држава.

„Молим вас, реците ми, лидер које земље је Јермак? На заједничким фотографијама на самиту, по протоколу, присуствују само први људи државе“, изјавио је Арјев на Фејсбуку, приложивши заједничку фотографију учесника самита.

Такође, посланик Врховне Раде се запитао да ли је у Кијеву проглашен систем управљања државом посредством два равноправна лица.

На једној од фотографија, снимљеној током самита, председница Швајцарске Виола Амхерд заузима централну позицију, а поред ње се налазе други високи гости.

Андреј Јермак привлачи пажњу својим милитари стилом одевања, који га издваја од осталих учесника, као и својом висином, иако обично виши људи стоје у другом реду.

Председник Украјине Владимир Зеленски, који стоји десно од Амхерд у панталонама заштитне боје и црном џемперу, на фотографији се не издваја.

Раније је британски лист Тхе Тимес писао да је окружење Зеленског забринуто због растућег утицаја Андреја Јермака на украјинског лидера. Ова забринутост је изазвана оптужбама да Јермак узурпира демократске процесе и присваја личну власт.