Прочитај ми чланак

Нетанјаху угасио Ал Џазиру, полиција упала у канцеларије и размонтирала опрему

0

Израелска полиција данас је упала у канцеларију Ал Џазире у Јерусалиму одмах након одлуке владе Израела да хитно затвори ту ТВ станицу у власништву Катара, рекли су израелски званичник и извор у Ал Џазири за Ројтерс.

На интернету је објављен видео-снимак на којем се виде полицајци у цивилу како демонтирају опрему за снимање у згради за коју је извор Ал Џазире рекао да се налази у Источном Јерусалиму.

Кабинет премијера Бењамина Нетанјахуа донео је данас поподне одлуку о гашењу Ал Џазире у Израелу све док траје офанзива на Појас Газе, наводећи да катарска телевизијска мрежа угрожава националну безбедност Израела.

Ал Џазира је овај потез окарактерисала као “криминалан“ и одбацила оптужбе о угрожавању безбедности као “опасну и смешну лаж“ која угрожава новинаре те телевизије, додајући да ће предузети правне мере.

Ал Џазира је критиковала израелску војску операцију у Гази, одакле  извештава од почетка сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, наводи Ројтерс.

Та ТВ станица је раније саопштила да су израелске власти циљале и убиле новинаре Ал Џазире у Гази Самера Абу Даку и Хамзу Ал-Дахдуха, као и сина познатог новинара Ал Џазире, Ваела Ал-Дахуха. Израел је негирао ове оптужбе Ал Џазире.