Прочитај ми чланак

КАБАЛА ПРОГНОЗА Гејтсова визија постковид света: Микроби ће убити 10 милиона људи

0

Оснивач „Мајкрософта“ Бил Гејтс је у свом подкасту „Бил Гејтс и Рашида Џонс постављају велика питања“ поделио своја размишљања о будућности глобалних пандемија. Он је већ упозоравао да би се пандемија попут ширења вируса корона могла догодити, а сада је изнео своју визију постковид света.

Гејтс је раније упозоравао на могућност светске пандемије и верује да је још једна готово неизбежна у све глобализованијем свету. На питање о томе, рекао је:

„Надам се да ће се то десити за 20 година, али морамо претпоставити да би се то могло десити за 3 године… Постоји разумна вероватноћа да ће се свет суочити са нечим сличним у наредних 10 или 15 година“, проценио је Гејтс.

Медицинска достигнућа последњих недеља дала су наду да је могућ крај пандемије вируса корона јер је низ фармацеутских компанија забележило успешна испитивања вакцина. Али према Гејтсу, елиминација вируса неће нужно да доведе до повратка у живот пре ковида.

Указао је на све чешћу праксу рада од куће, јер су запослени и послодавци били присиљени да се прилагоде ограничењима социјалног удаљавања. Технологије попут видео-конференција чине рад на даљину одрживијим него икада раније, а Гејтс сматра да су самим тим радне праксе заувек промењене.

„Моје предвиђање би било да ће више од 50 одсто службених путовања и преко 30 одсто дана у канцеларији нестати“, рекао је о трајним ефектима пандемије вируса корона на радна места.

Пандемија вируса САРС-Ков-19 је изненадила светске лидере, али не и Гејтса, који је већ годинама говорио о таквој претњи. У разговору за ТЕД 2015, Гејтс је упозорио да САД и друге земље нису спремне за пандемију:

„Ако било шта убије преко 10 милиона људи у наредних неколико деценија, највероватније ће то бити високо заразни вирус, а не рат. Не пројектили, већ микроби“, упозоравао је он.

Недавно, 2018. године, милијардер филантроп рекао је публици на дискусији о епидемији коју је организовало Медицинско друштво у Масачусетсу да би пандемија могла избрисати десетине милиона ако се не припреме јасне мере. Као пример је навео симулацију коју је извео Институт за моделирање болести, која је сугерисала да би модерна верзија пандемије грипа из 1918. године убила око 30 милиона људи за само шест месеци.

Упркос упозорењу на предстојеће пандемије, Гејтс је оптимиста да ћемо извући неке лекције из неправилног поступања са ковидом 19, које би човечанству могле помоћи да избегне да се историја понови. У свом подкасту је сугерисао да ц́е следећа болест бити „мање деструктивна“ јер ћемо „увежбати“ свој одговор на њу.

Додао је да се нада да ће готово свака земља на претњу вируса одговорити као Јужна Кореја или Аустралија, где брзо тестирају и стављају људе у карантин.

„Наши алати за тестирање биће много бољи. Нећемо бити толико глупи други пут“, нада се Бил Гејтс.

Занимљиво, пoродица Била Гејтса се већ дуже до 100 година бави еугеником и међу родоначелницима су ове гране „науке“ коју је дословно примењивао Хитлер. Еугенисти се залажу за био-социјални програм који би „побољшао“ (очистио) људску врсту тоиме што би се елиминисали „инфериорне“ (ниже расе) људи да имају децу, а стилумисали „супер људи“ да се размножавају. Један од родоначелник ове идеје је био и Чарлс Дарвин.

Реч еугеника, потиче од грчких речи еу (добри) и генос (гени), а под утицајем еугениста је до краја 1930. године већина америчких држава имала законску регулативу о СТЕРИЛИЗАЦИЈИ неподобних, па је само током 1935, године учињено око 22.000 стерилизација, мање добровољних више присилних и без сагласности стерилисаних, углавном ментално оболелих особа или физички хендикепираних. Хитлер је потом буквално примењивао еугенику кроз убијање по његовим критеријума нижих раса, уз присилно размножавање плавих девојака са нацистима.

Једна од најмоћнијих еугеничких организација била је Међународна федерација за планирано родитељство (ИППФ). Основана је 1916. године у САД (под именом Америчка лига за контролу рађања). Оснивач и водећи идеолог ове организације је Маргарет Сангер, лекар из САД. За Сангерову је примена еугеничких принципа подразумевала систематско елиминисање свих људи за које је сматра да представљају „мање вредне“, путем вештачких абортуса и контроле рађања, а све са циљем стварања расе супер-интелектуалаца. Њујорк тајмс је, између осталог, објавио и ове њене речи: „Циљ контроле рађања је стварање Супермена.“ Циљеви њене еугеничке филозофије су следећи: 1. подићи ниво интелигенције у општој популацији; 2. споро повећање популације; 3. онемогућити имиграцију оних људи за које се зна да су мање вредне психофизичке конституције; 4. применити строгу политику стерилизације и сегрегације над мање вредним групама људи; 5. обезбедити одвојене фарме на којима би радили ови издвојени људи, и то под строгом контролом за то обучених особа итд.

Када су нацисти почели са спровођењем својих злодела, Маргарет Сангер и њени истомишљеници 1942. године мењају назив организације у Америчку федерацију за планирано родитељство (која је данас огранак истоимене међународне организације). Од тада па све до данас, уместо термина еугеника, побољшање расе, елиминација мање вредних људи итд, користи се термин планирано родитељство, а као основни циљ целокупне активности Међународне федерације за планирано родитељство наводи се „решавање питања пренасељености планете“.

Сер Џулијан Солер Хаклси (1887-1975) био је први генерални директор УНЕСКО, секретар британског Зоолошког друштва и заклети заговорник Дарвинове идеје природне селекције. Био је истакнути члан Британског друштва за еугенику. Године 1941. је написао: „Најнижи слојеви се најбрже размножавају. Стога их треба научити методама контроле рађања; не смеју да имају превише лак приступ помоћи или болничком лечењу… Не би требало превише олакшати производњу и преживљавање деце; дуга незапосленост требало би да буде основа за стерилизацију“…“,  а прву реченицу је Хитлер често цитирао одобравајући масовни геноцид.

Године 1957. његов син Џулијан Хаксли је сковао термин „трансхуманизам“ за став да би људи требало да се побољшају кроз науку и технологију, не одступајући од идеје да би томе допринело и пробирање“ становништва, односно – еугеника.

Џорџу Орвелу је 21. октобра 1949. послао писмо у којем му је честитао на изласку романа „1984“ и у њему  предвидео: „У следећој генерацији верујем да ће светски лидери открити да су кондиционирање и наркохидноза новорођенчади ефикаснији као инструменти власти него клубови и затвори, и да пожуда за влашћу може бити пдједнако у потпуности задовољена ако се људи науче да воле своју сервилност тако што их шибају и ударају док не постану послушни.“

Његова забринутост због будућности какву би развијени свет могао себи да направи била је велика, па је у списима и разговорима дао нека упозорења. У телевизијском интервјуу из 1958. године Хаксли је изнео неколико забринутости: тешкоће и опасности од светске пренасељености; тенденција ка изразито хијерархијској друштвеној организацији; пресудни значај процене употребе технологије у масовним друштвима; тенденција промовисања савремених политичара у наивној јавности као добро пласираних производа.

Очигледно, био је добро упућен и више него интелигентан да процени како ће се ствари одвијати.