Прочитај ми чланак

Други прокси рат између САД и Русије почиње у Нигеру – Вагнер је већ стигао

0

26. јула изведен је војни пуч у Нигеру. Демократски изабрани председник Мохамед Базум, је ухапшен од стране своје председничке гарде и сада је у притвору.

Базум је био наклоњен Сједињеним Америчким Државама и Европској унији, посебно Француској. Његова гарда се не слаже са строгом контролом коју Француска врши над Нигером, и види будућност своје земље усклађену са Русијом.

Читајући саопштење, пуковник Амаду Абдрамане, окружен са својих девет официра, изјавио је, да су одбрамбене и безбедносне снаге одлучиле да збаце са власти владајући режим, због погоршане безбедносне ситуације и лошег управљања. Додао је, и да су границе Нигера затворене, да је уведен полицијски час широм земље, и да су све институције републике суспендоване.

Војници су упозорили на сваку страну интервенцију, и додали су да ће поштовати Базумово благостање.

Нигер, земља без приступа мору и бивша француска колонија, постала је кључни савезник западних сила које желе да „помогну“ у борби против „терориста“ и побуњеника, али се суочавају са растућим противљењем нових хунти које су преузеле власт у Малију и Буркини Фасо.

Нигер је такође кључни савезник Европске уније у борби против „неправилних миграција“ из субсахарске Африке.

Француска је прошле године преместила трупе из Малија у Нигер, након што су односи са привременим властима тамо постали напети. Такође је повукла специјалне снаге из суседне земље Буркина Фасо услед сличних тензија.

Само неколико дана након преузимања власти, војна хунта у Нигеру је раскинула „Споразуме о сарадњи“ са Француском, који су дозвољавали присуство француских трупа у земљи. Конкретно, Нигер је активирао двадесетодневни отказни рок унутар Споразума о сарадњи, обавештавајући Французе да њихове војне снаге морају напустити земљу.

Француска министарка спољних послова Кетрин Колона је оштро изјавила: „Могући одлазак француских војника из Нигера није на дневном реду. Сви напори међународне заједнице усмерени су ка присиљавању хунте да напусти своју опасну авантуру која штети Нигеру и региону.“

При објављивању овог текста у Нигеру се налази око 1500 француских војника. Француски контингент је континуирано присутан у Нигеру од 1979. године.

Опасна авантура?

Шта је та „опасна авантура“ на коју се позива француска министарка спољних послова? Када је војни пуч изведен, хиљаде грађана Нигерије изашло је као подршка војницима изјављујући: „Нигер има уранијум, дијаманте, злато и нафту, а ипак живимо као робови. То је неприхватљиво.“ Грађани Нигерије виде природно богатство своје земље, али уопште не профитирају од њега јер већи део тога узима Француска.

На пример, Нигер има много уранијума. Он се рудари и шаље у Француску… која затим добија седамдесет процената (70%) своје електричне енергије из нуклеарних електрана.

Слично, у још једној бившој француској колонији у Африци, Малију, људи су приметили ову неугодну истину- Француска нема златне руднике, али има преко 2400 ТОНА злата у својим банкарским трезорима. Мали има 860 златних рудника, али нема злато у својим трезорима. Дакле, одакле Француској долази све то злато? Једноставно, узимају га од Малија! Народ Малија не добија корист од сопственог природног богатства.

Људи у Африци су се заситили овакве ситуације, док су присиљени да живе као робови.

Војна хунта у Нигеру је предузела храбар први корак да разбије устаљени „статус quo“. Француска није срећна.

Испоставило се да ни Европа није срећна. Међутим, нема пуно помена о томе зашто је Европа незадовољна. Зато сам мало истражио, и испоставило се да Нигер лежи тачно на путањи предложеног новог нафтовода и гасовода!

Треба да иде од добро успостављених нафтних и гасних поља у оближњој НИГЕРИЈИ, кроз Нигер, преко Алжира, где би се спојио са постојећим цевоводима који снабдевају Европу нафтом и гасом.

Са текућим сукобом између Русије и Украјине, и одвратним „економским санкцијама“ које су САД и Европа наметнуле Русији, Русија је потписала војне споразуме са неколико афричких земаља, укључујући и Нигер- и сада, изненада, тај цео план са гасоводом… једноставно се не остварује за Европу.

Све док Европа наставља да намерно штети Русији, чини се да ће Русија наставити узвраћати ударац.

Сада видимо да је Русија поново стала на пут европским плановима. Баш као што се догодило у Сирији.

Сећате ли се да су Европљани желели да изграде гасовод из Блиског истока, тачније из Катара, преко – између осталих земаља – Сирије, али је Сирија рекла „Не“.

Па шта су Европа и Сједињене Америчке Државе урадиле Сирији? Тај читав устанак који је почео 2012. године с циљем да се свргне сиријски председник Башар ал-Асад.

Сећате ли се како је Хилари Клинтон свету саопштила да је Башар ал-Асад „окрутан диктатор“? Сећате ли се како се „Слободна сиријска војска“ појавила изненада, с тешким наоружањем и потпуно новим Тоyота пикап камионетима и тонама хране из Саудијске Арабије, Бахреина, Уједињених Арапских Емирата и других земаља?

Да, даме и господо, Запад је послао плаћенике, под изговором „ИСИС-а“ (да, знате, момци који одрубљују главе људима) да покушају да свргну Асада.

Асад је потражио помоћ Русије, и Русија је дошла у Сирију и разбила „ИСИС“.

Дакле, Русија и њен савезник, Сирија, зауставили су европске напоре да заобиђу Русију и дођу до гаса из Катара, и то им се обило о главу. Башар ал-Асад је преживео покушај свргавања и и даље води Сирију.

Затим је Запад изазвао проблеме у Украјини – свргавајући демократски изабраног лидера Виктора Јануковича и инсталирајући марионетски режим. Зашто? Јер Запад (САД и ЕУ) желе да поставе америчке ракете у Украјини, како би им лет до Москве трајао само 5 минута.

Русија је рекла „Не.“

Запад је рекао „Па шта да радимо, довешћемо Украјину у НАТО и урадићемо то свеједно.“

Русија је рекла Украјини „не“ не можете се придружити НАТО, јер не можемо толерисати ракете с летом од 5 минута до Москве.

Украјина је рекла „шта да радимо, придружићемо се НАТО-у и ставити НАТО ракете овде.“

Сада се читав УС-ЕУ инспирисани сценарио са Украјином распламсава против њих. Украјина губи тако, да је само питање недеља пре него што се сруше.

Шта Запад сада ради? Подстичу проблеме на континенту Африке.

Кога су САД управо послале у Нигер пре само неколико дана? Подсекретара државе Викторију Нуланд. Знате, исту ону коју смо послали у Украјину кад смо свргнули њиховог председника.

Можда сам пристрасан, али сигурно ми се чини да где год та жена буде послата, убрзо следи смрт, уништење и рат.

Ове недеље је била у Нигеру.

Знате ли шта јој је Нигер рекао? „Не желимо ваш ЛГБТК новац као страну помоћ.“

Али сачекајте, има још. Министарство спољних послова Нигера је затим послало писмо америчком Стејт департменту, понављајући да Нигер не жели новац од Америке, а затим су додали: „Не желимо ваш новац, зашто га не искористите за покретање програма мршављења за Викторију Нуланд?“

Да, заправо су то рекли!

Дакле, исти људи који су нам донели рат у Сирији, који су збацили тадашњег председника Украјине, и довели новог који је започео рат у Украјини, сада су у Нигеру на афричком континенту.

Погодите куда ово води?

Не, не морате да погађате, изгледа да сви већ знају. Све комерцијалне авио-компаније већ знају да је Нигер сада „зона забрањеног лета“.

Вагнерове трупе из Русије већ су у главном граду Нијамеју у Нигеру, на захтев нигерске војске, да заштите главни град.

Зашто би Вагнер ПМЦ трупе из Русије биле тамо тако брзо? Па, када се десио пуч у Нигеру, погодите коме су се Француска, ЕУ и САД обратиле за подршку?

ECOWAS-у.

Чујем вас како се питате… „Уххххххх. Ко?“

ЕКОWАС је „Економска заједница Западноафриканских држава“.То је као афричка верзија „Г-7“ и бави се питањима попут трговине и слично.

ЕКОWАС је јавно дао рок од недељу дана момцима у Нигеру, да врате свргнутог председника на власт или ће се суочити са војном акцијом! Рок је дошао и прошао, али војне акције није било.

Јасно је, да се делови већ брзо померају на своје место за оно што изгледа као „Прокси рат 2“ на афричком континенту, али овога пута, САД и ЕУ немају много муниције, оружја и трупа на располагању, јер су већину тога бацили на изгубљену ствар- Украјину.

Па шта би се онда могло догодити?

Такозвани „Маин-Стрим“ медији вам то неће рећи, али Африка је за Запад место где детонација тактичких нуклеарки неће бити важна…

(Hal Turner Radio Show)