Прочитај ми чланак

Борбе израелске војске и Хамаса у Газа Ситију,ситуација у болницама све критичнија

0

Жестоке борбе између израелске војске и Хамаса на северу Појаса Газе утицале су на погоршање ионако тешке ситуације у палестинским болницима којима недостаје горива, како тврде директори и где су се цивили склонили од непрестаног бомбардовања.

Тридесет шестог дана сукоба, изазваног нападима без преседана палестинског исламског Хамаса на израелско тло, 20 од 36 болница у Појасу Газе не ради, по подацима Канцеларије УН за хуманитарне послове (ОЦХА).

У међувремену су све гласнији позиви да се заштите цивили.

Данас су се чуле снажне експлозије и размена ватре у Газа Ситију на северу мале палестинске територије коју контролише Хамас од 2007. године.

Пет недеља од почетка рата, изазваног изненадним нападима Хамаса 7. октобра, око 1.200 људи је убијено у Израелу, по најновијим информацијама, већином цивила.

Израел је потом покренуо рат да уништи Хамас и непрестано бомбардује густо насељену палестинску територију која је доспела у катастрофалну хуманитарну ситуацију.

На палестинској страни од почетка рата је погинуло више од 11.000 људи, међу њима преко 4.500 деце, по подацима тамошњег Минстарства.

Појас Газе је под потпуном блокадом од 9. октобра и Израел не дозвољава испоруку горива.

У болници Ал-Шифа 39 превремено рођених бенба би могло да премине сваког тренутка, саопштило је данас Министарство здравља.

Једна је умрла јутрос, навело је Министарство, упзоравајући да инкубатори могу да раде до вечерас са преосталим горивом.

Директор болнице Мухамед Абу Салмија рекао је да је болница Ал-Шифа била „циљана читаве ноћи интензивном артиљеријском ватром као и остале болнице у Газа Ситију“.

Хамас је саопштио да је једна особа убијена и да су многе друге рањене у ударима на зграду интензивне неге јутрос.

Израелска војска то није коментарисала, а у петак је најавила да ће „убити“ борце Хамаса „који пуцају из болнице“ у Гази и наговестила увече да је елиминисала „око 150 терориста“.

У суботу је генерални директор Међународног комитета Црвеног крста Роберт Мардини саопштио у име те организације да је „шокиран и згрожен сликама и информацијама које долазе из болнице Шифа“.

Директор болнице је замолио међународну заједницу да изврши притисак на изрелску владу да престане да циља болнице и возила хитне помоћи.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху је потврдио да је „одговорност за сваку штету причињену цивилима на Хамасу“ који их по њему користи као људске штитове.

Израелске власти стално понављају да Хамас, кога Израел, ЕУ и САД сматрају терористичком организацијом, користи болнице да изведе нападе или се крије у тунелима што та организација пориче.

„Морамо имати на уму да је Израел ушао у овај рат због дивљачког убиства стотина Израелаца од стране те терористичке организације која држи више од 200 Израелаца као таоце“, рекао је Нетањаху о најгорим нападима у историји своје земље основане 1948. године.

На дипломатском фронту председник Ирана Ебрахим Раиси је затражио да муслиманске земље означе израелску војску терористичком организацијом на самиту арапских и муслиманских лидера у Саудијској Арабији посвећеном Гази.

Главни савезник Израела САД су до сада одбиле позиве на прекид ватре.

У интервјуу за Би-Би-Си (ББЦ) председник Француске Емануел Макрон је апеловао да Израел престане бомбардовање у којем се убијају цивили, бебе, жене, старији људи и оценио да нема оправдања, ни легитимитета за то.

Израелска војска води жестоке битке против Хамаса у срцу Газа Ситија за који каже да је центар инфраструктуре Хамаса у мрежи тунела.

Суочени са појачањем борби на северу, десетине хиљада Палестинаца је побегло у протеклим дананима, по наређењу израелске војске, да се склони на југ.

До сада је расељено 1,6 од 2,4 милиона становника, по подацима УН, а хуманитарна ситуација је катастрофална. Међународна заједниа страхује од ширења сукоба у регион.