Прочитај ми чланак

Америци важно да Србију одврате од Русије: Све ћемо учинити да наставите да…

0

Све је више инсинуација и анализа које показују да Вашингтон враћа фокус на Западни Балкан.

Сенаторка Џин Шахин, која је недавно заједно са неколицином колега представила двостраначки предлог закона о америчкој подршци Западном Балкану, каже да је реч о покушају да се обнови фокус САД на земље региона.


Сенаторка Џин Шахин, која је недавно заједно са неколицином колега представила двостраначки предлог закона о америчкој подрсци Западном Балкану, каже да је реч о покушају да се обнови фокус САД на земље региона.

Она је у разговору за Глас Америке за Северну Македонију, рекла да су учвршћивање демократије, подстицање економског напретка и сузбијање корупције начини да се одврати штетни утицај.

„Овај закон је покушај да се обнови фокус на земље западног Балкана, на значај наставка напретка тих земаља ка западу, интеграцији у ЕУ и потпуно формираним демократијама, и то је суштински циљ закона. Решавање проблема корупције је важан део тога, и овај предлог даје овлашћења државном секретару да пружи техничку помоћ земљама које траже помоћ у решавању проблема корупције“, изјавила је сенаторка Шахин.

Према њеним речима, САД морају да учине све што могу да подстакну Србију да настави да гледа ка Западу.

„Један од елемената закона је могућност да се уведу санкције против појединаца и званичника у региону, и мислим да је то важно када размишљамо о томе како да одвратимо људе од уласка у ангжамане и сарадњу са Русијом или било ким другим, у ширењу дезинформација, сајбер нападима, или покушајима подстицања етничких подела, јер знамо шта се догађа у том случају, видели смо то у прошлости“, рекла је Шахин.

Закон о демократији и просперитету Западног Балкана, чији је циљ да се подрже економски развој и борба против корупције, али којим се предвиђају и санкције онима који угрожавају стабилност региона или су умешани у корупцију, предат је Конгресу неколико месеци пошто је група сенатора укључена у његову израду посетила регион.

Образлажући иницијативу, сенаторка Џин Шахин навела је да је однос Сједињених Држава са Западним Балканом од преломног значаја у време руског рата у Украјини, и јасних амбиција руског председника Владимира Путина да шири малигни утицај по источној Европи, подсећа Глас Америке.

Коспонзори закона су демократски сенатори Ричард Дурбин, Крис Ван Холен, Бен Кардин и Крис Марфи и републикански сенатор Том Тилис.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!