• Почетна
  • СВЕТ
  • Последњи Гадафијев град Бани Валид и даље неосвојива тврђава за про америчке снаге (Видео)
Прочитај ми чланак

Последњи Гадафијев град Бани Валид и даље неосвојива тврђава за про америчке снаге (Видео)

0

Наставља се бомбардирање Бани Валида – САД блокирали руску резолуцију која позива на мирно рјешење сукоба.
Кинеска новинска агенција Xинхуа преноси како се и даље воде жестоке борбе у либијском граду Бани Валиду – на око 3 километара од уласка у град може се чути пуцњава и спорадичне експлозије.

Подсетимо, Бани Валид већ се данима налази под опсадом од стране милитаната из Мисрате и про-владиних трупа.

Поједини извори преносе како стотине породица настоји побјећи из града гдје је живот због опсаде и недостатка хране и основних намирница постао неиздржив.

„Гранатирање је насумично“, рекао је један од становника Бани Валида, Мусбакр ал-Шибани.

„Гранатирају нас са свих страна. Мој дом је уништен, зато ја и породица бјжимо“, истакнуо је 60 годишњи Шибани, учитељ арапског у средњој школи у Бани Валиду. Истиче како је видио како гелер једном дјетету одрубљује главу. „Овај сукоб тек постаје немилосрдан. Ово је далеко горе него за вријеме грађанског рата“, рекао је Шибани.

Према посљедњим информацијама које преноси РТ, САД су блокирали приједлог руске резолуције у УН-у којом се позива на мирно рјешење актуалног сукоба у либијском граду. Руски амбасадор при УН-у, Виталy Чуркин, поручио је Американцима да су „неозбиљни“ те их подсјетио на напад у Бенгазију у којем је страдао амерички амбасадор Цхрис Стевенес.

„Блокирати приједлог изјаве у којој се позива државу да политичке проблеме ријеши мирним путем је јако чудан потез… ово је случај када је тешко објаснити потезе америчке делегације рационалним терминима“, истакнуо је Чуркин.

Но, поприлично је јасно зашто САД блокира приједлог резолуције која позива на мир – као прво, овиме се директно освећују Русији за њихово оправдано блокирање УН резолуција по питање Сирије.

Као друго, службена резолуција би значила да је за данашњи хаос у Либији директно крива америчка и НАТО агресија на ту земљу прошле године. Ипак, када је ријеч о блокирању резолуција овдје имамо двије потпуне супротности – Русија је блокирала америчку резолуцију о Сирији јер је та резолуција подразумијевала покретање војне агресије на Сирију, с друге стране САД сада блокира резолуција о Либији која је у суштински потпуно другачија – позива на мирно рјешење. Само један логичан закључак се из овог развоја може донијети – америчка УН делегација очито није склона мирним рјешењима.

Нападнута либијска приватна ТВ станица у Бенгазију
У другим вијестима из Либије – скупина демостраната напала ја приватну ТВ станицу „Ал-Хурра“ у Бенгазију, тврдећи како канал емитира вијести из Бани Wалида које оправдавају напад и опсаду тог града. Такођер су напали станицу зато јер су лажно извјештавали да је убијен Кхамис Гаддафи.

Демонстранти су упали у зграду, разбили опрему и запалили један од уреда, према ријечима АФП новинара који се нашао на локацији. Истиче како су просвједници узвикивали „Варфала!“ – име племена које је на власти у Бани Wалиду. Након напада, канал Ал-Хурра престао је да приказује програм.

 

(адванце, Xinhua | RT | Youtube | AFP | Daily Beast)