• Почетна
  • СРБИЈА
  • Србија у пламену: Евакуисано неколико кућа на Мокрој Гори, ватра се разбуктала на Сувобору
Прочитај ми чланак

Србија у пламену: Евакуисано неколико кућа на Мокрој Гори, ватра се разбуктала на Сувобору

0

07:00 Тара — Освежење и киша у току ноћи допринели су да у пожару на Тари нема пламена, али још има приземних догоревања. Синоћ евакуисано неколико кућа на Мокрој Гори.

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић каже Тањугу да су екипе на Тари ноћас радиле на заштити кућа које су биле угрожене и у томе су успели.

Реч је о пет кућа у насељу Оштрељ на Мокрој гори које су биле угрожене, али становништво, иако је било потребе за евакуацијом, није хтело да напусти куће.

Ноћашња киша је, према његовим речима, смирила ситуацију у смислу да нема пламена, али још увек има приземне ватре, за које верује да ће данас бити угашена.

„Сада распоредјујемо снаге и пратимо ситуацију да се пожар не рашири. Тренутно је магла и пада ситна киша, пратићемо ситуацију и даље“, рекао је Бабић.

00:00Параћин: Пожар на Тари букти, а из предострожности су евакуисани мештани из неколико кућа у селу Оштрељ на Мокрој Гори.
И на Сувобору се ватра поново разбуктала.

Евакуација једног дела насеља Оштрељ је урађена због неповољног ветра, казао је заменик начелника сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић.

Мештани су евакуисани из две, односно три куће, које су најближе ватри, рекао је Бабић и истакао да је ситуација под контролом, иако пожар на том делу Таре још није локализован.

Како је за Б92 рекао Бабић , због јаког ветра искључена је струја и велика је концентрација дима, па је донесена одлука да се мештани евакуишу. „Ватрогасци ће штити њихову имовину колико буду могли. Ту су и припадници Жандармерије и војске и биће укључени у све ове активности,“ рекао је он.

Бабић је навео да су пожар током данас гасили из ваздуха и два руска авиона, да је план за евакуацију припремљен, а да за сада нема опасности по мештане Заовине.

Пожар у селу Заовине на Тари захватио је око 1.000 хектара, а угрожено је и десетак кућа у засеоку Ђурићи, изјавио је вечерас начелник одељења за ванредне ситуације Златиборског округа Зоран Милојевић.

Начелник Управе ватрогасно-спасилачких јединица МУП-а Горан Николић рекао је Тањугу да је пожар, који се због ветра проширио ка Мокрој Гори, захватио крошње борова и да се могао гасити само из ваздуха.

Ватру гаси 70 ватрогасаца и радника шумских служби.
На Сувобору опет пожар, подножје Копаоника под контролом

Председник општине Чачак и шеф Кризног штаба за ванредне ситуације Војислав Илић изјавио је да је пожар на подручју те општине под контролом и да неће бити више потребе за ваздушним дејствима, али да ће сви учесници у гашењу пожара остати на терену до даљњег, како би ситуацију одржали под контролом.

У Чачку и Горњем Милановцу у пожару на површини од око 600 хектара повређене су три особе и изгореле су три куће, једна је оштећена, саопштило је МУП.

 

Пожар се у недељу вече поново разбуктао у Горњој Горевници, на падинама Сувобора, и постоји велика могућност да захвати сеоско гробље.

Командант Кризног штаба Сектора за ванредне ситуације у Чачку Војислав Илић изјавио је да је због изузетно јаког ветра који дува и разноси пожар, тешко лоцирати на које стране се пожар шири. Он је истакао да већи проблем представља то што у Горњој Горевници нема струје, јер су настали одредјени кварови на електричној мрежи услед претходног пожара.

Ватра се гаси и у општинама Љубовија и Брус, али нема опасности по домаћнства. На подручију општине Прокупље данас су избила два велика пожара, а сви ватрогасци су на лицу места и покушавају да локализују ватрену стихију која се шири.

Пожар у подножју Копаоника је под контролом, а ватрогасци се боре да ветар не разбукта ватру и рашири је на делове који нису били захваћени пожаром, изјавио је командант крушевачке ватрогасно-спасилачке јединице Владица Станковић.

„Ветар који је почео да дува ствара проблеме, јер може да однесе искре на делове који нису били захваћени пожаром. Боримо се, имамо довољно људи и технике и очекујем да ће пожар остати под контролом“, рекао је Станковић.

Како је Тањугу рекао начелник сектора за ванредне ситуације Топличког округа Срдјан Митровић, ради се о пожарима на отвореном простору у Житорадји и прокупачком селу Горња Трнава.

Све ватрогасно-спасилачке јединице су на терену, а у гашењу им помажу и мештани. Пожар који је јутрос избио у атру села Музаће, општина Блаце, угашен је брзом интервенцијом локалне ватрогасно спасилачке јединице, а сагорела је сува трава и ниско растиње.
Зајечар: Ванредна ситуација

На Вршкој чуки код Зајечара гори пожар на више од 300 хектара ливада и шума. Пожар није локализован јер је на изузетно неприступачном терену, а јак ветар распирује ватру. Због тешке ситуације штаб за ванредне ситуације града Зајечара прогласио је ванредну ситуацију.

На Тари гори око 300 хектара шуме упркос ванредним напорима ватрогасно спасилацких јединица, а „припремамо се за евакуацију уколико то буде неопходно“, рекао је заменик начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Дјордје Бабић.

Он је, за Телевизју Б92, казао да пожар у близини Заовине гасе и авиони Руске Федереције, који ће бити ангажовани све док не падне мрак.

Пожар који је избио у пограничном делу Бугарске због изузетно јаког ветра у невероватно кратком року захватио 300 хектара шума и ливада на Вршкој Чуки код Зајечара и фронтално се раширио 12 километара. Изузетно неприступачан терен као и лоше временске прилике онемогућавају ватрогасце да пожар локализују. Све снаге се сконцентрисане у подручјима која се налезе у непосредној близини Вратарнице, Аврамице и Прлите како би се спречило ширење ватре према овим селима.

У гашењу пожара помажу сви. Штаб за ванредне ситуације града Зајечара прогласио је ванредну ситуацију па су за гашење пожара на располагању сва комунална предузећа и службе, а ватрогасцима сваког сата у помоћ стижу колеге из читаве Србије.

Уколико пожар ускоро не буде локализован, а што пре свега зависи од временских прилика у плану је и ангажовање авијације. Због проглашења ванредне ситуације донета је и наредба по којој се од данас до 29. августа забрањују било све активности у шумама на територији града с ем учествовања у гашењу пожара.

 

(Б92, Танјуг, Бета)