• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 09.09.2012. Затворен део Улице Господара Вучића
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 09.09.2012. Затворен део Улице Господара Вучића

0

Због асфалтирања коловоза, које изводи ЈКП „Београд-пут”, у недељу, 9. септембра, у Улици господара Вучића, на деоници од Улице Војислава Илића до Булевара краља Александра, саобраћај ће у оба смера бити затворен.
Будући да се наведена деоница налази на траси кретања теретног транзитног саобраћаја кроз Београд, за време трајања радова биће постављена привремена саобраћајна сигнализација за вођење теретног транзитног саобраћаја алтернативном трасом: Булевар краља Александра – Устаничка – Војислава Илића.

Радови ће утицати на измену режима рада аутобуских линија 46 и 55, које ће се у оба смера кретати делимично измењеним трасама. У смеру ка Аутокоманди возила ће саобраћати следећим улицама: Булевар краља Александра, Станислава Сремчевића, Војислава Илића, Господара Вучића и даље редовном трасом. У смеру ка Цветковој пијаци од Улице господара Вучића кретаће се улицама: Војислава Илића, Устаничка, Булевар краља Александра.

За време радова возила јавног првоза користиће постојећа стајалишта на траси.

Покретање „зелене економије” с повећањем економске кризе у Србији све више добија на значају јер се на овај начин стварају услови за отварање нових радних места. Град Београд даје допринос реализацијом пројекта примене нових технологија у третирању отпадне пластике (ПЕТ амбалаже). Овај дугорочни, истраживачко-развојни пројекат има за циљ да се применом хемијског разлагања добију много квалитетније сировине за израду производа који и те како могу да имају комерцијалну вредност.

 – За разлику од познатих процеса рециклаже који се базирају на механичком третирању отпадне пластике, при чему се добија рециклат много мање вредности и квалитета од полазне сировине, овде је реч о хемијском третману. Отпадна пластика оваквим третманом разлаже се на градивне компоненте, које се могу даље користити за најразличитије сврхе, па и за добијање идентичне полазне сировине.

Као резултат прве фазе добијени су следећи производи: алкидне смоле, које се користе за површинску заштиту – премази, боје, лакови, затим засићене и незасићене полиестарске смоле, а то су разне врсте такозване „тврде пластике” и неколико композитних материјала на њиховој бази, попут сунђера и лепка за паркет.

На овај начин град Београд се на конкретан начин активно укључује у покретање „зелене економије”, чија је суштина да се помоћу пројеката заштите животне средине створе услови за отварање нових радних места, што је управо основни циљ овог подухвата – рекао је за Беоинфо заменик градског секретара за заштиту животне средине Драгослав Будимировић.

 На Конференцији Уједињених нација о одрживом развоју „Рио + 20”, која је одржана у јуну ове године, једна од кључних тема је била управо „зелена економија”, а Србија је представила Студију о зеленој економији и одрживом расту, што потврђује чврсту опредељеност државе ка одрживој производњи и потрошњи. У завршном документу конференције „Будућност коју желимо” концепт „зелене економије” по први пут је препознат у документу оваквог значаја као средство за реализацију одрживог развоја који обухвата три компоненте: животну средину, друштво и економију.

 

Затварање „Тобогана” у Радничкој
Надвожњак у Радничкој улици затвoрен је за саобраћај  до понедељка у 4 сата, због изградње саобраћајница у оквиру петље „Радничка”, услед чега је дошло до измена у саобраћају, најављено је из Секретаријата за саобраћај.

 Због затварања надвожњака („Тобоган”) возила која се крећу из смера центра града ка Бановом брду и Обреновцу, преусмеравају се у подвожњак у зони хале XIV Београдског сајма, а код „Југопетрола” се враћају у саобраћајне траке намењене овом смеру кретања. За саобраћај се затвара део Радничке улице, у смеру од Бановог брда (Обреновца) ка центру града (Београдском сајму) и то у делу од Паштровићеве до подвожњака у Радничкој улици.

Возила која долазе из смера Обреновца крећу се Радничком до раскрснице са Паштровићевом, преусмеравају се у Паштровићеву до саобраћајне петље код Хиподрома, где ће моћи лево да скрену према Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

 Возила која се крећу из смера Бановог брда према Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи код Хиподрома. Паштровићева улица у наведеним периодима једносмерна је у смеру од Радничке ка саобраћајној петљи „Хиподром”. Возила која се крећу из Кировљеве улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи „Хиподром”.

 Возила која се крећу из Пожешке улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се право ка Паштровићевој улици до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи лево да скрену према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

 Возила јавног градског превоза у поменутом периоду кретаће се на следећи начин: возила са линија 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88, минибус линија Е2, Е5 и ноћних линија 37, 51 и 56, у смеру ка центру града, од раскрснице Пожешке и Кировљеве кретаће се Пожешком преко петље „Хиподром” и Булеваром војводе Мишића до редовне трасе. На измењеном делу трасе користе се постојећа стајалишта.

 Возила са линија 56, 89, 91, 92, 511, 551 и 552 од раскрснице Паштровићеве и Радничке улице преусмеравају се у Паштровићеву улицу до петље „Хиподром” и Булевара војводе Мишића до редовне трасе у Радничкој улици. У смеру ка Бановом брду поменуте линије ће саобраћати редовним трасама.

 У смеру ка центру града биће привремено укинута следећа аутобуска стајалишта: „Биоскоп Шумадија”, „Фабрика шећера”, „Југопетрол” и „Господарска механа”.

 Возила са линије 87 од раскрснице Зрмањске и Кировљеве крећу се улицама Зрмањском, Пожешком, Ђорђа Огњановића и Лазаревачким друмом до Чукаричке падине.

 

Малишани из некадашњих нехигијенских насеља правили роботе
У организацији Секретаријата за социјалну заштиту и Мале школе електронике, малишани из некадашњих нехигијенских насеља учествовали су у радионици за израду робота од старих кућних ствари и предмета.

 Ова радионица имала је за циљ промоцију логичког размишљања, (предмети се могу употребити и онда када мислимо да више немају никакву вредност), као и промоцију науке, технике и електронике на едукативани занимљив начин.

 С обзиром на то да дизајн робота није унапред у потпуности дефинисан, деца учесници радионице су осмишљавала изглед робота и правила их по сопственим идејама, а према упутствима и сугестијама инструктора. Роботи су на крају чак и „проходали“ пошто раде на батерије на велико задовољство свих малишана.

 Радионицу је водио дипломирани инжењер Душан Милић, који је 2011. године покренуо Малу школу електронике за основце као подршку деци коју занима наука, техника и електроника.

 

Богат програм разгледања града
Из Туристичке организације Београда за овај и наредне викенде препоручују више садржаја намењених Београђанима и њиховим гостима.

 У редовном разгледању отвореним аутобусом „Опен топ” може се упознати шире језгро града и део Новог Београда. Током 90 минута аутобус ће проћи маршрутом која обухвата обилазак Скупштине града Београда, Дома Народне скупштине, Теразије, Трг републике, Студентски трг, Београдску тврђаву, Варош капију, Нови Београд, Топчидерско брдо, Дедиње, Трг ослобођења, Славију и Трг Николе Пашића.

Обезбеђен је и аудио-водич на осам језика: српском, енглеском, немачком, француском, италијанском, шпанском, руском и грчком. Полазак је сваког дана са Трга Николе Пашића (туристичко стајалиште) у 10 и 18 часова а цена карте за одрасле је 500, а за децу 250 динара.

 Шетња кроз антички Сингидунум организује се у недељу, у 11 часова, код Споменика кнезу Михаилу, у трајању од 120 минута. Маршрута је Трг републике, Васина улица, Студентски трг, плато испред Филозофског факултета, Узун Миркова, Београдска тврђава (Галерија Београдске тврђаве, плато код Споменика победнику (поглед на Јужни бедем), лапидаријум поред Завода за заштиту споменика културе града Београда, парк Калемегдан, Велики барутни магацин, Библиотека града Београда (Римска дворана), Кнез Михаилова, Чика Љубина улица, Трг републике. Цена обиласка износи 300 динара.

 Обиласци Краљевског и Белог двора организовани су тако да се посетиоци уз пратњу професионалних туристичких водича упознају са историјом, уметношћу и културом у пријатној двочасовној шетњи дворским комплексом.

У тури се обилазе велелепна здања Краљевског и Белог двора, као и Дворска капела посвећена Светом Андреју Првозваном, крсној слави краљевске породице. Дворски комплекс је отворен за јавност сваке суботе и недеље од 7. априла до 31. октобра у два редовна термина, по цени од 450 динара.

 Подземни Београд садржи на стотине локалитета: пећина, лагума, зазиданих река, тунела, бункера и других грађевина које су уништавали и градили народи који су насељавали Београд. Тура траје понедељком, средом, суботом и недељом од 17.30 часова, по цени од 800 динара.

 Више информација о целокупној понуди може се добити на сајту http://www.tob.rs/sr-lat/sightseeing_in.php?id=659

 

Планирана искључења струје

Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 

Бео-ком сервис – комунални водич

 

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

 

Град Београд – Градска управа

Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

– ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

– ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

– ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

– ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

– ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

– Телеком Србија, 977, 9813

ГАСОВОД

– ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

– Дирекција за јавни превоз, 3309-153

– ГСП „Београд“, 3664-040

– СП „Ласта“, 0800-334-334

– ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

ПАРКИРАЊЕ

– ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

– Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

– Дирекција за путеве, 3222-993

– ЈКП „Београд пут“, 3818-101

– ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

– Секретаријат за саобраћај, 330-9599

– Дирекција за путеве, 3222-993

РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

– Секретаријат за саобраћај, 330-9599

ЧИСТОЋА

– ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

ЗЕЛЕНИЛО

– ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

ЖИВОТНА СРЕДИНА

– Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

– Градски завод за јавно здравље, 3237-351

– Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

– ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

– „Димничар“ АД, 2646-355

ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

– Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

– Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

– Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

– Урбанистички завод Београда, 3331-500

ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

– ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

– ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

– ЈКП „Инфостан“, 3954-403

ИНСПЕКЦИЈE

– Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

– градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

Београдски комунални сервис

Тиршова 1, централа 3605-600

Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

факс 3605-811

e-mail: [email protected]

 

(Бео.инфо)