• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са југа Србије 11.09.2012. Генерал уплатио 100.000 динара за позориште
Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 11.09.2012. Генерал уплатио 100.000 динара за позориште

0

 Врање: Бригадни генерал Милосав Симовић, командант 4. бригаде Копнене војске Србије, на рачун за обнову зграде врањског позоришта “Бора Станковић“ уплатио је 100.000 динара и тиме постао највећи донатор међу физичким лицима, којих на списку који објављује градски сајт тренутно има тридесетак.

 Од укупно 58 уплата које су до данас стигле на рачун за обнову врањског позоришта, 28 су уплате правних лица, што се тиче компанија међу највећим донаторима за сада је „Алфа плам“ из Врања, која је уплатила 300.000 динара .

 За два месеца, од када је отворен посебан рачун за прикупљање средстава за обнову зграде позоришта, укупно је уплаћено 1.581.050 динара.

 

 

Ниш: 9. Бурегџијада од четвртка
Већ традиционална манифестација „Дани бурека“, биће одржана од 13. до 15. септембра на платоу испред хотела „My place“ у Нишу, а организатори најављују и наступе већих фолклорних ансамбла из околине Ниша.

 На овогодишњој, 9. Бурегџијади, најразличитије врсте бурека за посетиоце ће спремати 6 већих пекара из Ниша.

 – Ове године решили смо да направимо најмањи и највећи бурек на свету. Такође, у музичком делу манифестације очекујемо госте из Македоније и Грчке – најавио је Братислав Вукадиновић из Уније пекара Ниша.

 Планирано је да манифестација траје од 17h до поноћи, а у том периоду на Бурегџијади ће наступити и познати забављачи.

 – За сада нам је потврђено да ће наступити и Ђуро „Палица“ из познатих „Курсаџија“, он ће, са својим гостима, извести кабаре посвећен буреку. Очекујемо и такмичаре из емисије „Први глас Србије“ – најављује Вукадиновић.

 Он је додао да ће на овогодишњој Бурегџијади бити изведена и „Химна о буреку“. Према за сада непотврђеним информацијама Нишлије ће можда имати прилике да уз врућ бурек уживају и у наступу Боре Ђорђевића из „Рибље чорбе“.

 Поред Уније пекара Ниша, организовање маифестације су помогли Туристичка организација Ниша и „Нишки креативни студио“, а подршку је пружио и Град Ниш и општина Медијана.

 

Прокупље: Акција за прокупачко породилиште
Прокупачки Клуб навијача Црвене звезде организује хуманитарну утакмицу у малом фудбалу. Сав новац од продатих карата намењен је за куповину пулсног оксиометра за прокупачко породилиште.

 Председник клуба прокупачких „Делија” Александар Дикић каже да ће се утакмица играти између глумачке екипе Курсаџија и селекција ветерана Фудбалског клуба „Работнички” из Скопља и екипе прокупачких „Делија”.

 Одиграће се и утакмица петлића Фудбалског клуба „Топличанин” из Прокупља и Фудбалског клуба „Косаница” из Куршумлије.

 – Специјални гости на утакмици биће наша златна медаља у теквонду Милица Мандић и њен тренер Драган Јовић, репрезентативка у стрељаштву Ивана Максимовић (сребрна медаља на ОИ у Лондону) и селектор репрезентације Србије у стрељаштву Горан Максимовић, Јасна Шекарић и Лидија Михајловић, рукометни ас Часлав Грубић, Јелена Генчић (први тренер Новака Ђоковића), певачица Јелена Костов, македонска певачка звезда Влатко Илиевски (учесник Евросонга 2011.), Звездини прослављени фудбалери Зоран Банковић, Драгиша Бинић, Александар Јовић, Срђан Васиљевић и Јован Станковић, као и чланови управе ФК “Црвена Звезда” Београд – најавио је Дикић.

 Он је додао да ће утакмицу преносити Државна телевизија Македоније, више домаћих националних ТВ ћелија, а директно у програм са утакмице укључиће се репортер првог програма Радио Београда.

 

Алексинац: За сада нема епидемије жутице
До сада у Алексинцу регистровано само 9 случајева оболелих од жутице и сви су на кућном лечењу или у алексиначкој болници. Епидемиолози тврде да „нема места паници“.

 Иако се последњих дана у медијима говорило да је у Алексинцу велики број оболелих од жутице и да је то у рангу епидемије из нишког Завода за јавно здравље поручују да разлога за панику нема.

 – Јавило се обољење које се редовно јавља у ово доба године. Оно се јавља септембра, октобра то је време када се оно појављује. Сваке године у овом периоду имамо на овом подручју на десетине људи оболелих од хепатитиса А. Нити је то тако опасно обољење, нити је то нешто због чега треба да правимо панику – каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

 Доктор Тиодоровић наглашава да на овим просторима не може да дође до епидемије у наредних 5 до 7 година.

 – 2007. године смо имали велику епадемију хепатита у Нишу, Алексинцу, Прокупљу, Пироту. Наука је доказала да кад велики број људи преболи, на сву срећу је прошло без последица, никоме се ништа није нешто озбиљно десило, ти људи стекну имунитет. Велики број људи је стекао имунитет и сада не може да се поајви никаква епидемија до даљег – објаснио је Тиодоровић.

 До сада је регистровано 9 случајева, како каже Тиодоровић, и сви су на кућном лечењу или су у болници у Алексинцу, нико није на клиници у Нишу.

 То потврђује да нема тежих случајева, а доктор још једном понавља да разлога за панику нема.

 

Сурдулица: Завршена „Власинска регата“
На Власинском језеру завршена је прва међународна ревијална еко „Власинска регата“, на којој је учествовало близу 100 кајака и кануа из Бугарске, Македоније и десетак градова из Србије.

 Регату, за коју организатори кажу да ће прерарсти традицију, осмислио је познати новинар и заљубљеник природе Јован Мемедовић, чију су идеју прихватили и подржали општина Сурдулица и Туристичка организација.

 С обзиром да је Власина предео посебних природних одлика забрањена је употреба чамаца на моторни погон, па је и регата била у том духу.

 

 

Извор: Јужне вести