Прочитај ми чланак

ЗВЕЗДА ПОБЕДИЛА ПАРТИЗАН и ушла у финалу Купа Корача (Ток меча)

0

zvezda-partizan-kosarka

Кошаркаши Црвене звезде победили су Партизан са 76:67 и пласирали су се у финале Купа Радивоја Кораћа у нишком „Чаиру“.

Занимљиво, ’вечити дерби’ у полуфиналу Купа завршен је идентичним резултатом као први сусрет два тима у АБА лиги крајем новембра.

’Црвено-бели’ су контролисали резултат током већег дела утакмице и тако ће у недељу бранити ’Жућкову левицу’, коју су освајали у последње две године.

Изабраници Дејана Радоњића ће се у финалу, у недељу од 17 часова, борити са Мега Лексом, који је раније током дана победио Вршац Свислајон са 85:66.

У другом полуфиналу, Звезда је контролисала резултат током већег дела утакмице, осим вођства Партизана у првим минутима утакмице. ’Вечити’ ривали нису бриљирали, имали су много грешака и конфузних напада, али су ’црвено-бели’ били бољи када је било најважније.

Звезда је у више наврата имала и двоцифрену предност, али је Партизан успевао да се врати. Међутим, сваки пут би пришао на три или четири поена и стао, иако је имао прилику и за изједначење. ’Црвено-бели’ су, може се рећи, били боље концентрисани, о чему најбоље говори податак о само једном промашеном слободном бацању, док је шампион Србије имао чак 14 промашаја са пенала.

Радоњићеви играчи су били бољи у скоку, имали су осам више од ’црно-белих’, који су имали и три изгубљене лопте више.

Најбољи у тиму Звезде био је Јака Блажич са 15 поена и шест скокова, Никола Калинић је додао 11 поена, а Бобан Марјановић десет, уз пет скокова.

У тиму Партизана, Милан Мачван је имао 20 поена и пет скокова, док је Александар Павловић утакмицу завршио са 14 поена. Павловић је, међутим, врло брзо добио пет личних грешака, па су ’црно-бели’ били лишени његове помоћи у самом финишу.

Дуел ’вечитих’ у нишком „Чаиру“ обележила је и повреда Еда Мурића, приликом доскока, али за сада није познато колико је она озбиљна.

kosarka_660x330

Ток меча:

Почетак меча протекао је у нервозној игри оба тима, Звезда је повела преко Вилијамса, да би Партизан узвратио преко Павловића.’Црвено-бели’ су у прва два минута имали чак три шута за три поена, али су све промашили, што је Партизан казнио новим поенима Павловића и вођством 5:2. Вилијамс се постарао да само двојица играча постигну поене у прва два и по минута, да би Ђумић прекинуо тај низ за 7:4.

Уследила је серија Звезде од 6:0 преко Дангубића, Блажича и Митровића, а убрзо и ново изједначење – 10:10. У тим тренуцима се играо егал у нишком „Чаиру“, да би Митровић у седмом минуту постигао прву тројку за ’црвено-беле’, а потом је уследила и серија 7:0 Звезде за вођство 24:15. Милосављевић је прекинуо ту серију, а до краја прве четвртфине, Партизан је успео да смањи заостатак на осам поена – 26:18.

Звезда је на почетку другог периода стигла до двоцифрене предности, али је Павловић држао Партизан у игри. Оба тима су у појединим тренуцима била брзоплета, а додатни проблем за Партизан било је то што је Павловић већ у 13. минуту направио трећу личну грешку. Већ у следећем нападу Лазић је тројком донео Звезди највећу предност у досадашњем делу утакмице – 33:21.

’Црно-бели’ су потом одговорили преко Мачвана и Тепића, док је Звезда упорно шутирала ван линије 6,75 метара, али је промашивала. Партизан је играо зону, али му то није много помагало, пошто је предност ’црвено-белих’ варирала је од седам до 11 поена. Шампион Србије није имао добра решења у нападу, а додатни проблем био је то што је Мачван због посекотине на руци морао да изађе из игре.

Мачван се, међутим, брзо вратио, али се то није ништа променило, пошто су уследили нови промашаји, које Звезда није додатно казнила. За последњи напад у првом полувремену, Павловић се вратио у игру и успео да примакне Партизан на минус девет пред полувреме.

У првих 20 минута, у тиму Звезде најбољи су били Марјановић и Вилијамс са по осам поена, док је на другој страни Павловић постигао 13.

Добре одбране оба тима обележиле су почетак другог полувремена, али је врло брзо Мачван тројком Партизан примакао на шест разлике. Блажич је покушао да узврати на исти начин, али је био непрецизан, међутим, искупио се у наредном нападу за 45:37. Звезда је играла брзоплето у тим тренуцима, што су ’црно-бели’ казнили поенима Мачвана и Мурића за само минус четири (45:41).

’Црвено-бели’ су наставили са промашајима, а Лазић је симулирањем зарадио техничку грешку после које је Партизан могао потпуно да се примакне, али је Мурић имао четири везана промашаја. Лошу серију Звезде прекинуо је Цирбес у седмом минуту периода, а потом је Партизан ушао у празни ход, који су ’црвено-бели’ искористили за нову двоцифрену предност – 52:42.

Од тада, Радоњићеви играчи су одржавали предност, а иако је Калинићу досуђена техничка због приговора, Партизан се само примакао на девет разлике. Међутим, Мачван је тројком у последњим тренуцима периода смањио заостатак на шест поена – 56:50.

Мачван је наставио своју серију и на почетку последњег периода за 56:52, али ју је прекинуо Дангубић. Партизан је тада заиграо много боље у нападу, а Мачван је био тај који је организовао нападе ’црно-белих’, који нису успели више да се примакну, па је Звезда преко Митровића и Блажића серијом од 5:0 отишла на 63:54. Додатни проблем за Партизан била је и четврта лична грешка Павловића, који је брзо изашао из игре.

Вујошевић је од својих играча тражио да поставе зону, али то није донело резултата, пошто је Блажич успео да се у два напада избори за лопту под кошем после промашаја својих саиграча. Уследио је тајм-аут током којег је бакља пала на клупу Црвене звезде, као и гомила тврдих предмета. Судија је због тога затражио од Милосављевића да се обрати својим навијачима, па је утакмица брзо настављена.

Утакмица је убрзо била готова за Павловића, после фаула над Лазићем, а Звездина предност четири минута пре краја износила је десет поена, пошто је двоцифрену предност ’црвено-белима’ вратио Блажич. Два минута пре краја пету личну добио је и Милутинов, а иако је Звезда претходно имала неколико изузетно лоших напада, ’црно-бели’ то нису знали да казне.

У претпоследњем минуту, Мурић је приликом једног напада, када га је Митровић фаулирао, незгодно нагазио капитена Звезде, што је резултирало дисторзијом скочног зглоба. Словеначки репрезентативац није могао да настави утакмицу, па је слободна бацања уместо њега извео Маринковић, али је оба промашио. Уследио је веома конфузан напад Звезде, а потом тројка Милосављевића за 70:65 пред последњи минут.

Међутим, Митровић и Блажич су са слободних бацања, после фаулова Мачвана и Тепића направили серију од 4:0, да би на другој страни Милосављевић промашио три. У међувремену, утакмица је била готова за Калинића због пете личне грешке, а до краја, Звезда је одржала своју предност од девет поена.

(Б92)