Прочитај ми чланак

Зашто су фудбалери Србије синоћ клечали против расизма у Ирској?

0

Вечерас се пред почетак фудбалске утакмице за квалификацију на Светско Првенство у фудбалу која се игра у Даблину против репрезентације Републике Ирске десило нешто што је мало ко могао да замисли да би могло да се деси.

Вероватно у жељи да се као и већина политичара, јавних личности, новинара додворе западној култури не знајући да ће тиме понизити себе и своју културу, репрезентативци Србије су пред сам почетак меча клекнули на једну колено у знак борбе против разисма.

То би можда било у реду да овај тренд нису покренуле групе Black Lives Matter и Антифа у САД-у, и вероватно би требало да аплаудирамо нашим репрезентативцима који су клекнули да је наша земља једна од оних која се бавила робовласништвом, трговином робљем или да имамо редовне нападе изазване на расној бази што се никада или врло ретко дешава у Србији.

Овај тренд траје већ неко време и нису све земље клекнуле без разлога. На пример, фудбалери Хрватске репрезентације то нису учинили иако су били неколико пута замољени као и фудбалери Мађарке репрезентације док је сам Виктор Орбан изјавио да је клечање ништа више до понижење и провокација.

Ово вероватно није ни први ни последњи пут да део народа из Србије клечи или клекне, подсетимо се само ситуације из 2016. године када су радници у Нишкој ,,Јури” клечали пред својим корејским шефовима.