Прочитај ми чланак

ВИШЕ НЕМА ДИЛЕМЕ – Зидан је нови Мурињо!

0

Баш нико тако брзо са клупе није освојио свет као Зинедин Зидан. И то више нико не може да побије...

Још од оног Мурињовог првог издања из прошле деценије када је Портом освојио Лигу шампиона, па две титуле са Челсијем, свет није видео тако брз успон једног великог тренера.

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

После свега, са сигурношћу можемо да кажемо, Зидан је Мурињо нашег времена, побио је успут и ону теорију да велики играчи обично не постају велики тренери.

Више нема никакве сумње, преузео је тим од Рафе Бенитеза, посвађану свлачионицу довео у ред, у сваком тренутку је контролисао ситуацију.

Узео је две Лиге шампиона, вратио титулу у Мадрид, постао и првак света, и све то потпуно променивши Реал.

Не може се подвести под случајно, Реал доминира игром, никада у новијој историји нису деловали овако моћно, поготово у дефанзиви.

Синоћ у Скопљу видели смо на неки начин репризу финала из Кардифа, мада не тако резултатски изражену. Када стегну противника и држе лопту, то на моменте изгледа као игра мачке и миша.

А говоримо о ривалима попут Јувентуса и Манчестер Јунајтеда, који спадају међу најбоље у Европи.

А све је почело „титулом“ чувара клупе у прелазном периоду. Нико, па ни Перез, иако тврди другачије није веровао да ће Зидан направити овакав Реал, афирмисати неколико млађих играча, оживети Иска, наметнути ауторитет у свлачионици.

Рођени победник, заиста, треба скинути капу.

И још нешто, знате ли због чега ствари протичу тихо лети, кад им време није, у Реалу?

„Појачања? Зидан је тражио да остане овај тим, не треба му нико“, рекао је синоћ у Скопљу Флорентино Перез.

Француз је, прича се, остао скроман као и првог дана када је сео на клупу, иако велики играч, никада се не враћа на своје дане, нити помиње фудбалску каријеру. Од фудбалера тражи да буду скромни и да наставе да раде.

Човек од мало речи и заиста фасцинантних дела.