Прочитај ми чланак

УЕФА НАЦРТАЛА ХРВАТИМА: Ово су забрањени усташки симболи на ЕП

0

Осим новчаним санкцијама и затварањем трибина Европска фудбалска унија хрватске навијаче склоне усташтву одгаја и лецима, истичући ултранационалистичке симболе чија је употреба на стадионима забрањена и кажњива.

hrvatska-ceska-navijaci-foto-getty-images-1466180916-931277

Стадион у Сент Етиејену освануо је облепљен обавештењима за навијаче уочи утакмице Хрватске и Чешке на ЕП у Француској. На улазу на стадион организатори су на плакатима упозорили навијаче Хрватске на забрану истицања усташких и нацистичких симбола; све верзије свастике и хрватске заставе са истакнутим словом У.

Леци са истим упозорењем одложени су по ходницима стадиона и деле се навијачима. Реквизити са забрањеним симболима одузимаће се навијачима приликом уласка.

На лецима није истакнута парола „За дом спремни“, коју је део хрватских навијача извикивао на улицама Париза као и током утакмице с Турском.

На претходним првенствима Европе, у Аустрији и Швицарској те Пољској и Украјини, хрватски навијачи истакли су се усташким симболима, а свет је обишла и слика дивовске свастике исцртане на пољудском травњаку која је послужила као подлога за утакмицу Хрватске и Италије.