Прочитај ми чланак

САША ОБРАДОВИЋ: Србија игра модерну кошарку

0

Господски и џентлменски, у складу са манирима који доминирају у сваком његовом јавном обраћању или понашању Саша Обрадовић разишао се овог лета са берлинском Aлбом, после четири године вођења сигурно најпознатијег немачког кошаркашког клуба.

sasa-obradovic-600

Зенит је можда достигнут и на крају сезоне 2014/15, у којој је проглашен за најбољег тренера у Немачкој и трећим најбољим у Евролиги, али је до разлаза дошло годину дана касније када се Обрадовић и дефинитивно уверио да клуб славне прошлости тренутно нема и евролигашку будућност. Београђанин старог кова, којих је данас тако мало у престоници Србије, иако је добрано каснио на договорени породични ручак, стрпљиво је и речито одговарао на свако постављено питање новинара Данаса.

Гудурић предводник младих

– Марко Гудурић је ове сезоне наступима у Евролиги показао да поседује велики таленат. Такви играчи су наша перспектива. Обављена је добра селекција младих играча; већина њих је атлетски компетитивна и сигурно ће бити адекватни наследници тренутне генерације.

– Мислим да сам достигао максимум у берлинском тиму; људи овде мало погрешно схватају тај клуб, јер Aлба више није оно што је била, када сам и ја играо, са најбољим немачким играчима. Доста је скромнији буџет у односу на два најбоља немачка клуба Бамберг и Бајерн, али су врло компетитивни са Улмом, Олденбургом. И даље је добра дестинација што се тренера тиче, добар је корак да се дође у ситуацију да кренеш даље. Е, ја мислим да сам достигао тај ниво када морам да одем у неку амбициознију средину. Титула рецимо у Aлби није била приоритет, али навијачи живе и желе да се освоји домаће првенство, присећајући се неких прошлих времена. У последње четири године у Берлину, колико сам био тренер, променили смо слику и начин размишљања у клубу. Aфирмисали смо домаће играче; статистика је показала да у оквиру домаће лиге највише немачких играча наступа у Aлби. То говори о комплетној слици клуба.

* Да ли сте можда преузели и превелики ризик, да наредне сезоне рецимо не водите ниједан клуб, а да сте претходно могли да останете у Aлби?

– Ушао сам у тај свестан ризик и да не буде посла, мада су и даље активне те неке ствари које су мени биле интересантне. Могао сам да останем у Aлби, доста тога, што се тиче договора, било је на мени, али једноставно мислио сам да сам дошао до ситуације када је било време да кренем даље. Остали смо у супер односима и врата су ми тамо отворена.

Рио је наша реалност

– Мало сам пратио, не и довољно. Једноставно нисам био у земљи. Мислим да смо одлично попуњени на свим позицијама и да је одлазак у Рио наша реалност – убеђен је Обрадовић.

* Дуго се у јавности помињала Лаборал кућа као ваша нова дестинација. Колико је тачан утисак да вас тренутно највише занима евролигашки клуб?

– Сачекаћу још неколико дана, имам и резервни план ако не дође до договора када су те најпримамљивије понуде у питању. Евролига је свакако приоритет, на неке причице нисам желео да реагујем. Сматрам да ми већи ниво припада; претпрошле сезоне сам био проглашен најбољим тренером у Немачкој и трећим најбољим у Евролиги. Волео бих да се опет опробам водећи клуб у том такмичењу.

* У Aлби је остао Драган Милосављевић. Статистички, Гаги је прошле сезоне био Ваш најбољи играч. Да ли је заиста било тако и може ли се рећи, да је после само једне сезоне, Милосављевић превазишао ниво конкуренције у немачкој лиги и Еврокупу?

– Драган је одлично одиграо, био је носилац игре, више сам очекивао од Aмериканаца, некако ми је пред крај сезоне остао сам, што свакако није било довољно да такмичарску годину крунише још бољим наступима. Није све зависило од њега, јер није имао адекватну подршку поменутих играча. Он може и треба да игра већи ниво, међутим има још годину дана уговор са Aлбом и последња сезона ће му бити најбоља прилика да докаже да му је заиста место у неком евролигашком клубу.

Летња лига

– Мислим да то није неки велики проблем да током Летње лиге будеш део неког стручног штаба. Реално, скоро сваке године и гледам Летњу лигу, у Лас Вегасу или Орланду… Више ми је, што се Летње лиге тиче, предност то што могу играче да видим уживо, да поразговарам са агентима који најбоље познају ментални склоп тих момака који наступају у поменутом такмичењу и које од њих можда можеш да ангажујеш у свом клубу.

* Сведоци смо бројних промена у савременој кошарци. Тренери све више играју са двојицом плејмејкера у петорци. Класични центри полако нестају, на цени су ниже и окретније петице. Да ли је реч о тренду или смо протагонисти трајних промена?

– Слажем се, добро сте приметили; дефинитивно је да ти комбо центри доминирају, па чак и у финалима НБA. Ту су рецимо и четворке – плејмејкери (Дрејмонд Грин из Голден Стејта најбољи пример) и тај ће се тренд наставити. Треба пратити те промене у савременој кошарци. Мањи је број класичних центара који играју на највишем нивоу на ниском посту. Данас су више присутне минијатуре, брзи напади и то људи воле да гледају и у томе и јесте циљ. Улога тих лажних петица и четворки је да убрзају игру и да то изгледа лепше за гледање и теже за чување.

* Колико се у Србији прате нове тенденције?

– Мислим да не треба бити без класичне петице, свака екипа мора да поседује тако нешто. Наша репрезентација је одлично покривена на свим позицијама. Селектор Ђорђевић такође прати промене у модерној кошарци; играмо са двојицом плејмејекера у петорци, понекад са две четворке, што олакшава борбу против пресинга противничке одбране и проналажења адекватних решења.

* Звезда је прошле сезоне играла у Топ 8 Евролиге; да ли и наредне сезоне може да задржи тако високе домете?

– Звезди ће бити теже, сад су аутоматски у Топ 16 (нови систем од 16 клубова). Екипе ће бити изузетне, доста ће зависити од појачања, сигурно да им неће бити лако.