• Почетна
  • ВИДЕО
  • ПОДЛО: Шпанци са здравим такмичарима дошли до злата на Параолимијским играма! (Видео)
Прочитај ми чланак

ПОДЛО: Шпанци са здравим такмичарима дошли до злата на Параолимијским играма! (Видео)

0

Превара откривена када су навијачи препознали неке од кошаркаша нижеразредних тимова, који су пуштање браде покушали да се прикрију.

Скандал

Кошаркашка репрезентација Шпаније, која је на Параолимпијским играма у Сиднеју 2000. године у категорији ментално заосталих особа супериорног дошла до злата, наступала је на такмичењу са играчима, који нису прошли никакве лекарске тестове, већ су као чланови нижерсазредних професионалних клубова уврштени у тим.

Њима је од стране челника Параолимпијског комитета Шпаније, а све уз зање и касније признање председника Фернанда Мартина Висентеа,  саветовано да пусте браде и носе качкете, али су откривени тако што су их навијачи препознали на сликама.

И то није све. Од 200 параолимпијаца колико је Шпаније те године имала на Играма чак 15 није имало никав хендикеп. На Параолимпијским играма 2000. године Шпанија је по укупном броју медаља са 107 одличја заузела треће место иза Аустралије и Велике Британије.

Срамотан покушај преваре имао је катастрофалне последица за спортисте с менталним заостатком имајући у виду да је Међународни параолимпијски комитет суспендовао тај ниво такмичења, а вратиће га тек кад се утврде поуздани тестови којима ће се одредити ко има право учешћа.

(Курир)