Прочитај ми чланак

Почиње Аустралијан опен: Срби окупирали Мелбурн

0

Коначно смо дочекали и тај дан – у ноћи између недеље и понедељка почиње Аустралијан опен, први Гренд слем турнир у сезони.

Да задовољство за навијаче у Србији буде веће, првог дана ће играти сви наши представници у синглу осим Бојане Јовановски.

Прва ће на терен Јелена Јанковић, која за ривалку има Јохану Ларсон. Њен меч други је по реду на терену број три, после меча Николаса Алмагра и Стива Џонсона.

Новак Ђоковић одбрану титуле почеће на Род Лејвер Арени, његов меч са Пол-Анријем Матјеом трећи је по реду, после дуела Шарапова – Пучкова и Стосур – Чанг.

Вечерње програм, тј. јутарњи по средњоевропском времену, обележиће Јанко Типсаревић и Ана Ивановић. Од девет ујутру Јанко игра са локалним херојем Лејтоном Хјуитом, а после њих на терен излазе Ана Ивановић и Мелинда Цинк.

Виктор Троицки игра са Радеком Штепанеком последњи меч на терену број 15, после окршаја Рејстер – Руфан, Шиперс – Закопалова и Фогеле – Пашек.

Меч Весне Долонц и Оливије Роговске игра се трећи по реду на терену број шест, после дуела Ханеску – Нишикори и Мартић – Дои.

Најаву турнира прочитајте овде, осврнули смо се и на одсуство Рафаела Надала, а прочитајте и шта су пред Аустралијан опен рекли Новак Ђоковић, Енди Мари, Роџер Федерер, Лејтон Хјуит, Весна Долонц и Бојана Јовановски.

Аналитичари специјализованог портала теннис.цом једногласно су означили Новака Ђоковића као највећег фаворита за освајање турнира.

О противницима наших

Пол-Анри Матје, Новаков ривал на старту, пре пет година био је 12. на планети, а бројне повреде спречиле су га да оствари још више током каријере.

Француз је одиграо легендарни меч са Надалом 2006. на Ролан Гаросу, изгубио је у четири сета који су трајали четири сата и 53 минута. Новак га је добио у четири од пет међусобних мечева, мада нису играли од 2009. године.

Лејтон Хјуит ће бити одморан и силно мотивисан пред домаћом публиком. Лејтон и даље има изванредне рефлексе и ритерн, Јанка је добио у три од четири међусобна меча, мада су последњи пут играли још 2009. године када Типсаревић није био ни близу тенисеру који је сада.

Уз Монфиса, Хјуит је најгори жреб за прво коло. Он је тип играча који више не може да веже неколико фантастичних партија, али за једну и те како има снаге и знања. Нека Јанко буде упозорен Хјуитовом биографијом, али и Лејтоновим окршајем са Новаком на Олимпијским играма у Лондону.

Радек Штепанек је 2006. био осми тенисер на свету, освојио је пет трофеја у каријери, а једино на Аустралијан опену од свих Грен слем турнира није прошао даље од треће рунде. У Мелбурн долази надахнут после освајања Дејвис купа са Чешком, али је у Сиднеју предао меч другог кола.

Међусобни скор је 4-4, а оба меча прошле године добио је Троицки, у групној фази и у финалу Светског купа у Диселдорфу.

Јохана Ларсон има 24 године, висока је 178цм, а у каријери је играла два финала на највишем нивоу – Порторож 2010. и Бастад годину дана касније. Тренутно је 69. на WТА листи.

Биће то први међусобни меч Јелена и Јохане, а Ларсонова је пре две године изннадила Ану Ивановић на старту Ролан Гароса. Међутим, то јој је била једна од само две победе у каријери у главном жребу ГС турнира.

Мелинда Цинк је у каријери је освојила једну WТА титулу, у Квебек Ситију 2009. године, а на ИТФ нивоу има 12 трофеја. У Мелбурну никада није прошла друго коло, а на свим осталим Грен слемовима по једном је била у трећем колу.

Прву титулу у каријери Ана Ивановић освојила је победивши баш Мелинду Цинк у финалу Канбере 2005. године. Затим је Ана славила 2007. на Вимблдону, а у последњем мечу боља је била Мађарица, 2009. године у Синсинатију.

Род Лејвер Арена, од 1х:
Марија Шарапова – Олга Пучкова
Саманта Стосур – Каи-Чен Чанг
Новак Ђоковић – Пол-Анри Матје
од 9х:
Јанко Типсаревић – Лејтон Хјуит
Ана Ивановић – Мелинда Цинк

Хајсенс Арена, од 1х:
Венус Вилијамс – Галина Воскобоева
Фернандо Вердаско – Давид Гофан
Доминика Цибулкова – Ешли Барти
Давид Ферер – Оливије Рохус

Маргарет Корт Арена, од 1х:
На Ли – Сесил Каратанчева
Агњешка Радвањска – Бојана Бобушић
Михаил Јужни – Метју Ебден
Кејси Делаква – Медисон Киз
од 9х:
Маркос Багдатис – Алберт Рамос

Терен број три, од 1х:
Николас Алмагро – Стив Џонсон
Јелена Јанковић – Јохана Ларсон
Марион Бартоли – Анабел Медина Гаригес
Татсума Ито – Џон Милман

Терен број шест, од 1х:
Виктор Ханеску – Кеи Нишикори
Петра Мартић – Мисаки Дои
Весна Долонц – Оливија Роговска
Сем Квери – Данијел Муњос да ле Нава

Терен број 15, од 1х:
Џулијан Рејстер – Гијом Руфан
Шанел Шиперс – Клара Закопалова
Стефани Фогеле – Тамира Пашек
Виктор Троицки – Радек Штепанек

 

(Б92)