Прочитај ми чланак

Украјински командир о Харкову: То је била издаја…

0

Као командант специјалне извиђачке јединице, Денис Јарославски се борио у изненадној офанзиви Украјине у Харкову у јесен 2022. године, која је потиснула почетну руску инвазију све до границе.

Али сада се Денис и његови људи суочавају са могућношћу да то ураде поново. Руске снаге су последњих дана постигле мале, али значајне успехе управо дуж границе у Харковској области.

Њихово напредовање је дубоко само неколико километара, али је прогутало око 100 км украјинске територије. На јаче брањеном истоку Украјине, Русији су били потребни месеци да постигне исто.

– Није било прве линије одбране. Видели смо то. Руси су управо ушли. Само су ушли – каже Денис за Би-Би-Си .

„Или је немар или корупција“
Јарославски је новинарима Би-Би-Сија показао снимак снимљен дроном пре неколико дана на којем се види мала колона руских војника како једноставно хода преко границе, без отпора.

Он каже да су званичници тврдили да се одбрана гради уз велике трошкове, али да, према његовом мишљењу, те одбране једноставно није било.

-То је или немар или корупција. То није био неуспех. То је била издаја.

Сви су знали да ће се овај упад вероватно догодити. И украјинске и западне обавештајне службе знале су да Русија гради снаге преко границе – са проценама да има до 30.000 војника.

Председник Владимир Путин је такође јавно изнео свој циљ да створи тампон зону у области Харков за заштиту руске територије од украјинских артиљеријских напада.

Али изгледа да је Украјина била лоше припремљена – упркос званичним порицањима.

Како се наводи, руске трупе су већ ушле у предграђе града. Денис каже да се плаши да би се ускоро могао вратити у руке Русије.

„Русија ће се фокусирати на заузимање целог Донбаса“
Украјински званичници и даље инсистирају да Харкову не прети копнена инвазија. Али што је Русија даље напредовала, то је била већа вероватноћа да ће доћи у домет руске артиљерије.

Денис каже да верује да ће руске снаге покушати да се фокусирају на исток и заузму цео

Донбас. Додаје да Русија такође покушава да искористи слабости Украјине на фронту од 1.000 километара. Нашли су једног у Харкову.

– Наравно да сам љут – каже Денис.

– Када смо се борили за ову територију 2022. године, изгубили смо хиљаде људи. Ризиковали смо своје животе. А сада зато што неко није направио утврђења, опет губимо људе.