Прочитај ми чланак

Новак је СИЛА: Сломио Фрица и отишао у полуфинале!

0

Најбољи светски тенисер свих времена Новак Ђоковић још једном је показао да му на Аустралијан опену нико ништа не може! Водио је велику борбу у четвртфиналу, изгубио је и сет, али ије на крају савладао Американца Тејлора Фрица са 7:6 (7:3), 4:6, 6:2, 6:3.

Какву смо само битку два тенисера гледали у Мелбурну. Ма, импресивно! Новак је од почетка притискао, стварао је брејк шансе, али чак осам прилика за одузимање сервиса није искористио, па је питање победника првог сета морао да одлучи тај-брејк.

У одлучујућем гему првог сета Ноле је играо сјајно, рано је дошао до предности, прво од 3:0, потом је дошао до 6:1 и пет сет лопти. Прве две није искористио, али трећу јесте, па је са 7:3 у тај-брејку направио први корак ка полуфиналу.

Међутим, у другом сету није био на препознатљивом нивоу. Фриц је рано дошао до предности, направио је брејк и ту залиху је сачувао до краја. Међутим, невероватно је шта је Новак пропустио у овом сету, будући да чак седам брејк лопти није искористио. За то је кажњен, па је Американац овај сет добио са 6:4.

То као да је разљутило Новака, који је у трећем сету два пута одузимао сервис ривалу и тај део игре добио са убедљивих 6:2. А коначан ударац је задао у трећем сету, у ком су виђена чак три брејка. Јер, Ноле је први одузео сервис ривалу и повео са 4:2. Но, ту није био крај, пошто је Фриц у наредном гему одговорио, да би нови брејк виђен у осмом гему, када је Србин отишао на 5:3.

Ту је и решено питање победника – Новак је на крају славио са 6:3 у четвртом сету и отишао у полуфинале. А тамо га чека победник меча Јаник Синер – Андреј Рубљов.

Фото: Printscreen/Eurosport

Четврти сет: Ђоковић – Фриц 6:3

6:3 – ТО ЈЕ ТО! Новак је у полуфиналу Аустралијан опена!

5:3 – НОВИ БРЕЈК! Није губитак сервиса деморалисао Новака, већ је у осмом гему ривалу показао ко је главни. Још једном је Фрицу одузео сервис, овога пута са нулом, па је дошао у ситуацију да сервира за пласман у полуфинале.

4:3 – Није успео Ђоковић да потврди брејк. Веома лош гем је одиграо наш тенисер, Фриц је дошао до 0:40, Ноле је успео да спасе једну брејк лопту, не и више од тога, па је други пут на мечу српски ас изгубио сервис.

4:2 – МА, ТАКО ЈЕ! Брејк у право време! Све је указивало на то да је и у овом сету Фриц рањив и да се само чека тренутак када ће да поклекне. Десило се то баш у овом шестом гему, када је Новак искористио прву брејк лопту и утабао пут ка тријумфу.

3:2 – Ово је прави пут ка победи. Сигуран сервис гем, у ком је ривал успео тек да се упише, узео је један поен – но, ништа више од тога.

2:2 – Био је сада Новак близу. Приситнуо је ривала, успео је и да у овом гему дође до изједначења, али је Фриц успео да се ишчупа. Када се све ломило, нанизао је два поена и тако само показао да се од борбе неће предати.

2:1 – Не греши Ђоковић на свој сервис, долази до новог сигурног гема, што му даје полазну основу да тестира ривала у наредним гемовима и тако можда и реши питање победника.

FOTO: Printscreen/Eurosport

Фото: Принскрин

1:1 – ШТЕТА! Имао је Новак још две брејк лопте у почетном сервис гему Фрица у четвртом сету. Могао је и дефинитивно да сломи Американца, међутим ривал се некако извукао и дошао је до егала.

1:0 – Лепо је за нашег аса почео и четврти сет. Без драме и неизвесности, са само једним препуштеним поеном рутински долази до почетне предности.

Трећи сет: Ђоковић – Фриц 6:2

6:2 – Разгоропадио се Ђоковић у финишу сета, па је дошао до још једног брејка. Направио га је са нулом и тако је у великом стилу завршио трећи сет. Сада му је само још један потребан за полуфинале Аустралијан опена.

5:2 – МА, ИДЕМО! Сигуран је Новак и дошао је на само гем од освајања трећег сета.

4:2 – Покушао је Ђоковић да запрети у овом гему, пришао је на 30:15, међутим успео је потенцијалну опасност да отклони Фриц, па је са два везана поена све решио.

4:1 – Све се сада одвија како Новак жели. Ни у овом гему ривалу није дозволио ни промил шансе, па лако чува предност.

FOTO: Printscreen/Eurosport

Фото: Принтскрин

3:1 – Уписао се Фриц на семафор у овом делу игре, али је Новак и даље тај који све држи у својим рукама.

3:0 – То се чекало! Брејк је лако материјализован, и то са нулом, па Ђоковић има велику предност у трећем сету.

2:0 – НАПОКОН! Новак је дошао до брејка! Пропустио је Ноле од почетка меча чак 15 брејк шанси, али је на крају 16. била срећна. Начео је тако Ђоковић ривала и дошао до битног ветра улеђа почетком трећег сета.

Novak Đoković FOTO: Printscreen/Eurosport

Фото: Принтскрин

1:0 – После губитка другог сета, ово је било неопходно. Лако је Новак узео уводни гем, није противник имао никакве шансе, будући да је освојио само поен.

Други сет: Ђоковић – Фриц 4:6

4:6 – Ништа, ипак, од продужетка сета. Фриц је сада имао знатно лакши сервис гем, био је сигуран, што му је донело и изједначење.

4:5 – Узима Ђоковић још један гем на свој сервис, али сада једноставно мора да дође до брејка ако жели да прудужи сет.

3:5 – НЕМОГУЋЕ! Имао је Новак још три брејк лопте у овом гему и идеалну шансу да се врати у меч. Али, несаломиви Фриц је све то успео да преживи, неутралисао је све три опасности и дошао је на гем до изједначења у сетовима. А Ђоковић је пропустио укупно 15 брејк лопти. Невероватно!

3:4 – У игри је и даље Ђоковић у овом сету, лако је освојио гем, али је времена за брејк и повратак у овај сет све мање.

2:4 – Ово је већ фрустрирајуће! Новак је имао нове две брејк лопте, међутим ни њих није искористио. Дошао је на 15:40, онда су уследили снажни сервиси Фрица, којима је неутралисао опасност, потом и дошао до новог гема. Невероватан је податак да Ђоковић није искористио ниједну од 11 брејк лопти.

2:3 – Брзо у овим моментима тенисери освајају гемове на свој сервис. Тако је Новак експесно смањио, будући да ривал није успео да узме нити један поен.

1:3 – Ништа од притиска на сервис ривала, за сада. Американац је сачувао предност, и то са само једним изгубљеним поеном у овом гему.

1:2 – Овакав гем је био неопходан! Лако и брзо се Новак уписује на семафор у другом сету, без изгубљеног поена, па остаје да у наредном гему покуша да потпуно ухвати прикључак.

0:2 – ШТЕТА! Имао је Ђоковић шансу да експресно врати брејк – дошао је до једне шансе за одузимање сервиса, али ни ову, попут оних претходних осам није искористио. Фриц је одбио налет и касније материјализовао стечену предност.

0:1 – У финишу првог сета је Ноле спасао две брејк лопте, али почетком другог – то није био случај. Мучио се Новак у овом делу игре, користио је то Фриц, искористио је, додуше, изостанак првог сервиса код Ђоковића и његове дупле грешке, па је реализовао другу брејк лопту за почетну предност.

Први сет: Ђоковић – Фриц 7:6 (7:3)

7:6 – ТАЈ БРЕЈК: Одлично је почео одлучујући гем за Ђоковића, јер је одмах дошао до мини-брејка, а онда га и брзопотезно потврдио, те је повео са великих 3:0. Чувао је ту високу предност Новак, уследио је затим још један мини-брејк, па сигуран сервис за 6:1. Фриц је тек мало успео да продужи сет и да смањи на 6:3 – али, ту је био крај, пошто је следећи поен припао Новаку, што је значило да је наш ас узео овај део игре! И то после 85 минута борбе!

6:6 – Прве брејк лопте, које су биле заправо и сет лопте, Тејлор Фриц је имао у овом гему. Дошао је на 15:40, чинило се да је ухватио Новака у замку, међутим наш ас се извукао, неутралисао је обе опасности, да би потом успео да реши неизвестан гем и одведе сет у тај-брејк.

5:6 – Ништа од притиска. Фриц је никад лакше узео гем, без изгубљеног поена, и тако је обезбедио тај-брејк у првом сету.

5:5 – Није „радио“ први сервис Ђоковићу у овом гему, што је могло да доведе до опасности, будући да је Фриц дошао на 30:30. Али, онда је Ноле узео врло важан поен у размени, а онда је и лепим ударцем дошао до новог изједначења. Може ли у наредном гему да се изврши притисак на ривала?

4:5 – НЕВЕРОВАТНО! Поново је Новак дошао у ситуацију да одузме ривалу сервис, имао је још две брејк лопте, али… Прву је пропустио када је лоптица замало завршила у ауту, док је другу винером спасао Фриц. Све у свему Ноле у овом сету није искористио чак осам шанси да дође до брејка, па је сада у ситуацији да сервира за останак у сету.

4:4 – Распламсава се борба у овом четвртфиналу. У овом гему је било неизвесно све до 30:30, када је Новак испуцао једну лоптицу у аут, али су онда уследила два везана поена Ђоковића и нови гем.

3:4 – Чува Фриц сервис. Успео је Ноле да дође на 40:30, потом се ушло у размену, када је Фриц прецизно погодио из форхенда за нови гем.

3:3 – Брзо се игра у овим моментима, једноставно тенисере служе сервиси, па противник нема шансе. Тако је било у овом гему, када Фриц није ништа могао када је Новак сјајно сервирао, па је наш ас са једним препуштеним поеном поново изједначио.

2:3 – Први гем на мечу у ком Фриц није морао да се суочава са брејк лоптама. Ноле је сада узео само један поен, чему је допринело и то што је Американац одсервирао и два аса.

2:2 – Нешто више проблема за Ђоковића него у уводном гему, али циљ је испуњен и сервис је одбрањен. Дошао је, наиме, Фриц на 15:30, међутим онда је Ноле убацио у већу брзину, узео је три поена у низу и поново изједначио.

1:2 – Ау, какву је сада шансу имао Новак! Отишао је за час посла на 0:40, па је поново имао три брејк лопте, само сада везане. Али, онда је прорадио сервис Тејлора Фрица, брзо је завршавао поене, па је тако дошао до изједначења, а онда је и са још два поена одбранио сервис.

1:1 – После дугог – по неписаном правилу иде краћи гем. Тако је и било, па Новак са нулом долази до поравнања. Овакав гем је, нема дилеме, био потребан Нолету после маратона на старту.

0:1 – Судећи по почетку – биће ово спектакл! Јер, какав су гем тенисери приредили навијачима. Био је то маратон, играно је чак 16 минута у уводном гему, у ком је Ноле имао три брејк лопте. Нажалост, није успео да их искористи, Фриц се некако извлачио и освојио је гем у ком је било чак девет изједначења!