Прочитај ми чланак

Партизан други, Звезда шеста по извозу играча

0

transferi

На први поглед листа која би све у српском фудбалу требало да учини поносним, али када се мало замислите велико је питање да ли имамо разлога да будемо задовољни због података који следе. Међутим, чињенице су непобитне, а оне кажу да су Партизан и Црвена звезда, па и ОФК Београд, у самом врху европске листе клубова по броју играча које су извезли.

Партизан је на високом другом месту са 66 представника у најјачим лигама Европе (броји се првих 31, дакле и Суперлига), одмах иза неприкосновеног Ајакса, који му бежи за три корака, а изнад 60 фудбалера има још само Барселона (61)!

Одмах иза су Спортинг из Лисабона (52), сплитски Хајдук (52) и шестопласирана Црвена звезда са 50 играча.

Србију на листи коју је сачинио ЦИЕС, институт за демографска истраживања у свету фудбала, представља и ОФК Београд са 36 фудбалера – довољно за деобу 19. позиције са тимовима какви су Бајерн Минхен, Арсенал, Олимпик Лион, као и Сигма Оломуц.

Наравно, ни остали балкански клубови не успевају да задрже играче, па је загребачки Динамо девети (45), а Осијек (41) на 14. позицији.

И нико од клубова из еx-ЈУ нема више од 10 представника у такозваним „лигама петице“, односно првенствима Енглеске, Шпаније, Немачке, Италије и Француске.

Интересантан је и још један детаљ. Закључно са октобром 2013, када је списак састављан, Партизан је у првом тиму имао седморицу играча пониклих у Хумској, колико и ОФК Београд своје деце (рачунају се они који су у периоду од 15. до 21. године провели макар три сезоне у клубу).

Звезда је ту бројку свела на свега пет имена, више само од Шахтјора и Левског (по 4), те Порта, који рачуна на само једног играча пониклог у омладинском погону шампиона Португала?!

Ајакс је на коти 12, Барселона их има чак 16, Осијек невероватних 24, а двоцифрени су и Хајдук, Фејенорд, МТК из Будимпеште, Славија Праг, Арсенал, Сигма, Лион и Рен.

Једино што недостаје на овој листи су цене… А ту српски клубови не пролазе баш најбоље, јер им деце беже пре но што им порасту брци.

(mozzartsport)